- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Vlaanderen staat sterk in landbouwtechnologie. Een mooie schakel in dat ecosysteem is het Living Lab Agrifood Technology van ILVO, dat bedrijven helpt om nieuwe machinetechnologie te ontwikkelen. Om meer flexibiliteit in het atelier te creëren, werd onlangs geïnvesteerd in een waterstraalsnijmachine. Wouters Cutting & Welding zorgde met de Swift-Jet voor de perfecte match en ondersteuning.
ILVO is het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek. U denkt dan misschien niet spontaan aan metaalbewerking en machinebouw. Maar toch komt dit ook binnen deze muren uitgebreid aan bod. ILVO beschikt immers over zijn Living Lab Agrifood Technology.
“Noem het gerust een soort proeftuin, waarin we in nauwe samenwerking met bedrijven nieuwe technologie voor de agrovoedingssector gaan ontwikkelen. Een deel van de projecten hebben te zien met Precision Crop Farming. Met andere woorden: hoe kunnen we door toepassing van innovatieve technologie meer rendement uit onze velden halen met een lagere druk op het milieu.” Aan het woord is Simon Cool, die aan het hoofd ervan staat.
De kracht van het Living Lab zit hem volgens Cool in de synergie met het andere onderzoek dat binnen ILVO gebeurt.
“We beschikken daardoor over de expertise van 750 medewerkers en uitgebreide infrastructuur om die co-creatie waar te maken. Vooral de proefvelden, waarop we meteen onze prototypes kunnen uittesten en bijsturen waar nodig, zijn een echte troef.” Dat er nood is aan een dergelijk initiatief, blijkt duidelijk uit de vele aanvragen en projecten die er lopen “Net omdat de Vlaamse landbouw een heel eigen karakter heeft. We kennen hier niet de grootschaligheid zoals in Frankrijk of in Duitsland. Daarom vraagt het om heel specifieke oplossingen. We zien efficiëntie en duurzaamheid daarin als de belangrijkste sleutelwoorden”, voegt Cool toe.
Landbouwmachines worden blootgesteld aan specifieke en zware omstandigheden die niet in het labo na te bootsen vallen. “Hoe sneller we het veld op kunnen om te testen, hoe sneller we de volgende stappen in de technologieontwikkeling kunnen zetten.” In het verleden besteedde het Living Lab zijn plaatsnijwerk uit. Maar dat gaf niet de gewenste flexibiliteit. “Niet naar kost en al evenmin naar levertijd. We moesten altijd wachten op onze stukken om weer voort te kunnen bouwen. We hebben wel een freesmachine staan die in dringende gevallen een plan B kon vormen, maar dat was allerminst efficiënt werken.”
Cool en zijn team waren daarom al jaren vragende partij voor een eigen machine om stukken computergestuurd in het gewenste formaat te snijden. Maar waar de stukken bij de toeleverancier vooral op de laser terechtkwamen, bleek voor het Living Lab een andere technologie toch net dat tikkeltje interessanter.
“We denken hier in de eerste plaats in landbouwtechnologie. Wat er allemaal op de markt is aan machines voor plaatbewerking, daarop hadden we in het begin van onze zoektocht minder zicht. Flexibiliteit naar materialen was onze voornaamste eis. Constructiestaal, alu, rvs, PVC…: het passeert hier allemaal”, geeft Cool aan. “Idealiter zou dat met één machine kunnen.”
In het traject bleek al snel dat een waterstraalsnijmachine wat dat betreft nog meer mogelijkheden kon bieden. Het was Rached Taheri, vertegenwoordiger bij Wouters Cutting & Welding die hen op het juiste spoor zette. “Dat gaf meteen vertrouwen. En ook een aantal constructiebedrijven waarmee we werken lieten positieve geluiden over WCW horen”, vertelt Cool.
In december vervoegde de Swift-Jet watersnijmachine de werkvloer bij ILVO. “We hebben tijdens onze zoektocht misschien wel machines met meer toeters en bellen gezien, maar deze kwam er qua prijs-kwaliteitverhouding het beste uit. Het blijven uiteindelijk prototypes die we bouwen. De nauwkeurigheid van 0,2 mm die deze machine ons geeft, volstaat daarvoor ruimschoots. Hetzelfde gold voor de draagkracht van het frame (400 kg/m). De meeste plaatdiktes blijven immers onder de 20 mm.”
Hoewel het team van het Living Lab nog geen ervaring had, wordt de machine inmiddels vlot gebruikt. “Bijna dagelijks landen er stukken op. Van zodra de 3D-tekening klaar is, wordt die rechtstreeks naar de machine gestuurd. Dat heeft ons een enorme boost in efficiëntie gegeven. De machine is eigenlijk heel eenvoudig, intuïtief in gebruik en toegankelijk voor iedereen. Voor wie nog geen ervaring heeft in 3D-tekenen, zijn er templates in de sturing waardoor je enkel een aantal parameters moet invullen. Top. De tweedaagse opleiding die we met een zevental medewerkers van WCW kregen spitste zich vooral toe op de voornaamste aandachtspunten bij het gebruik. Je hebt immers te maken met slijtagedelen. We kunnen daardoor met de meest voorkomende foutcodes zelf aan de slag. We hebben nog geen enkele keer de telefoon moeten nemen”, vertelt Cool met een glimlach. “Ze is hier nog maar kort en naarmate we de mogelijkheden voor onze productie beter leren kennen, zal ze alleen maar meer gebruikt worden.”
WOUTERS CUTTING & WELDING Standnummer 166