- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Aan welke sector u ook levert, nauwkeurigheid telt. En wordt steeds belangrijker. Om tot betrouwbare machines te komen die keer op keer dezelfde prestaties neerzetten, moeten alle componenten als een perfecte puzzel worden samengelegd. Elke braam die nog op een component staat kan dat potentieel in het gedrang brengen. Ontbramen dus, want het verhoogt ook de veiligheid en de esthetische aanblik.
Vandaag de dag worden amper nog stukken in ruw materiaal afgeleverd. Het materiaal heeft bijna zonder uitzondering altijd wel een of andere oppervlaktebehandeling ondergaan. Voor componenten die met laser of met plasma gesneden zijn, wordt ontbramen meestal gezien als de minimumvereiste. Met dit proces worden scherpe, mogelijk gevaarlijke bramen verwijderd om tot een gladde rand, intern en extern, en oppervlakte te komen. Een techniek die overigens heel wat voordelen oplevert, niet in het minst om de veiligheid te bevorderen van medewerkers bij de handling van de stukken en de latere montage. Daar ontleent ontbramen trouwens zijn bestaansrecht aan. De intrede in de jaren 80 diende vooral om de vlijmscherpe randjes van geponste stukken er af te veilen.
Daarnaast kunnen bramen altijd een verdere verwerking of uiteindelijk een naadloze assemblage in de weg zitten. Waar de lasersnijmachine eerst een braamloze toekomst beloofde, werd al snel duidelijk dat ontbramen nodig zou blijven. De randen waren nog steeds te scherp om perfect veilig te zijn. Bij het snijden met zuurstof, kunnen er bovendien problemen ontstaan met de oxidehuid. Als deze zich aan de rand opstapelt kan dat tot problemen leiden bij het verdere coaten of lassen van de stukken. Dit was overigens het sein voor machinebouwers om machinale oplossingen voor ontbramen te beginnen ontwikkelen. Verder kunnen die bramen problemen schade berokkenen aan de machines die volgen in de productieflow. Denk aan plooibanken. Die zijn immers berekend op gladde, perfect gesneden stukken. Een laatste argument dat voor ontbramen pleit is de esthetiek. Ook wat dat betreft gaan de eisen voor componenten alleen maar in crescendo. Esthetiek vaart wel bij ontbramen.
Reden genoeg dus om er werk van te maken. En dat gebeurt in metaalateliers, meer zelfs, ontbramen gaat vaak hand in hand met afronden. Een afronding van 0,2 tot 0,3 mm is de standaard geworden. In de meeste bedrijven gebeuren deze taken nog altijd manueel. Nochtans is dat meestal geen al te populaire, want zeer repetitieve klus. Met als gevolg dat de afwerkingsgraad van uw stukken verschillen kan opleveren naar gelang het moment en de medewerker die er zich over ontfermt. Machines daarentegen zorgen voor een standaard in de werkplaats. Elk stuk dat uit de ontbramingsmachine komt, zal dezelfde afmetingen, vormen en afwerking kennen. Op die manier kan u er zeker van zijn dat de stukken precies zullen kunnen dienen voor wat ze ontwikkeld zijn. Dat ze in opmars zijn in de metaalindustrie hoeft niet te verwonderen. Ja, daar staat een investeringskost tegenover. Maar door de hoge arbeidskosten, de winst in kwaliteit en veiligheid, zal een dergelijke investering zich zeer snel laten terugverdienen.
Maar waar moet je dan op letten bij de aankoop van de machine? Alles begint met de doorvoerbreedte. Die zal immers vertellen welke stukken in de machine passen en welke niet. Denk daarna na over of je kiest voor machine die beide zijden in een doorvoer kan bewerken of niet. De meerkosten van een dergelijk systeem wordt terugbetaald in de winst in snelheid en efficiëntie. Daarnaast zal de mate van afwerking die je wil bekomen bepalen welke schuuraggregaten precies nodig zijn. Denk ook na over een afdoende stofafzuiging, zodat de gezondheid van medewerkers die in de buurt van de machine werken niet in het gedrang komt.