Platform voor de metaalverwerkende industrie
Wanneer kwaliteit en service vooropstaan in draaiwerk

Wanneer kwaliteit en service vooropstaan in draaiwerk

Een defect onderdeel wil niet noodzakelijk dat de volledige machine aan vervanging toe is. Daar waakt Eltec System wel over. Het bedrijf specialiseert zich al 25 jaar in het onderhoud en de herstelling van industriële aandrijvingen en pompen. Omdat het streven naar minstens dezelfde kwaliteit als het origineel vooropstaat in de werkzaamheden van Eltec, kozen ze onlangs voor De Lynx 300M serie van Doosan geleverd door Germond. Een hoogproductieve draaibank die de eerste stap naar CNC betekent en de verdere groei zal waarborgen.

Germond Eltec Systems

Eltec System garandeert dat de herstelde onderdelen beter dan ervoor zullen zijn. En dat opende deuren bij mooie bedrijven.

 

Het begon in 1994 met het herwikkelen van motoren. Oprichter en algemeen directeur Joe Huijgen wist Eltec System in geen tijd op te bouwen tot een fullservice dienstverlener in onderhoud en herstelling van roterende onderdelen. Altijd vanuit Genk. “Doorheen de 25 jaren dat we actief zijn, zijn we stelselmatig gegroeid. Ik ben helemaal alleen begonnen op een stukje bedrijfsterrein van 100 m². Vandaag ben ik de trotse werkgever van 45 medewerkers, waaronder een twintigtal technici. Sinds 2008 kunnen we werken vanuit een gloednieuw bedrijfspand met een oppervlakte van 4.500 m².” Dit succes danken Huijgen en zijn team vooral aan de filosofie om altijd in te zetten op service en kwaliteit. “Zelfs in moeilijke tijden, bleven we hierop hameren. We garanderen dat de herstelde onderdelen beter dan ervoor zullen zijn. En dat opende deuren bij mooie bedrijven zoals ArcelorMittal, Sappi, Nike, Total, Procter & Gamble, SKF, ABB … Wij streven naar dezelfde kwaliteit.”

Kwaliteit en service

Om niet alleen de kwaliteit te garanderen, maar ook kort op de bal te kunnen spelen, voert Eltec ongeveer alles in eigen huis uit. “Productiestilstand kost geld. Hoe sneller wij een hersteld onderdeel kunnen aanleveren, hoe sneller onze klanten weer geld kunnen verdienen. Onafhankelijk zijn van toeleveranciers bevordert dan de snelheid. Je hebt alles zelf in handen”, duidt Huijgen die strategische keuze. “Maar dan moet je zelf ook inzetten op kwalitatieve, betrouwbare machines en leveranciers die dezelfde service kunnen leveren, als wat wij onze klanten willen bieden. Als er bij ons in de productie iets hapert, dan moeten we ook meteen uit de nood geholpen worden.” De laatste toevoeging in het machinepark is een CNC-draaibank van Doosan. “Een eerste kennismaking met CNC. Sinds kort behoren wij immers tot de Descours & Cabaud groep. Voortaan zullen we voor IMES alle bewerkingen gaan uitvoeren op bijvoorbeeld riemen. In totaal zijn dat er ongeveer 6.000 per jaar, wat ons toelaat om de eerste stap naar automatiseren te zetten.”

Eerste CNC-machine

Germond Eltec Systems

Joe Huijgen (links) en Raf Reekmans: “De CNC draaibank van Doosan en Germond geeft ons de snelheid en de nauwkeurigheid om onze kwaliteit en productiviteit te waarborgen.”

 

Technisch directeur Raf Reekmans legt uit waarom het Doosan werd. “Alles gebeurt hier nog conventioneel, dus was de eerste stap het verkennen van de markt. Van bij het eerste contact merkten we dat Germond er verstand van had en dat we ook ernstig genomen werden.” Om tot de juiste machine te komen, werd vertrokken vanuit de eisen die de opdracht van IMES met zich meebracht. “Ook daarin kregen we uitstekend advies van Germond. Het werd uiteindelijk de Lynx 300M serie. Een machine met compacte afmetingen die toch een breed bereik van stukken aankan met een diameter tot 370 mm en een lengte tot 712 mm. We willen de capaciteit die nog vrij is naast de werken voor IMES ook gaan benutten voor andere opdrachten.” Reekmans koos resoluut voor aangedreven gereedschappen om in één opspanning te kunnen werken voor een hogere kwaliteit en productiviteit. Daarnaast ging hij voor de sturing van Siemens. “We wilden de programmering zo eenvoudig mogelijk houden. Deze sloot het beste aan bij de dialoog-sturing die onze medewerkers gewoon zijn.”

Beste machine

Voor Reekmans waren de inspanningen van Germond cruciaal om de stap van conventioneel naar CNC-draaien zo klein mogelijk te maken. “We hebben al heel veel advies gekregen, bijvoorbeeld over hoe we onze gereedschapsset het beste konden opbouwen. De ervaring die ze hebben met CNC-draaibanken komt daar duidelijk in naar voren. We hadden de best mogelijke machine nodig voor de nieuwe activiteit en we zijn er van overtuigd dat we die met de Doosan Lynx 300M in huis gehaald hebben. Ze geeft ons de snelheid en de nauwkeurigheid om onze kwaliteit en productiviteit te waarborgen”, besluit Reekmans.   ν

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details