- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Automatisering en robotisering zijn in opmars. Zeker bij grotere metaalverwerkers zijn robots graag geziene werkkrachten om de capaciteit verder uit te breiden. Veel kmo’s voelen echter nog drempelvrees. Is een dergelijke investering wel rendabel voor mijn bedrijf? En gaan mijn operatoren vlot overweg kunnen met het programmeren van die robots? Jazeker!
De robots van vandaag zijn niet meer de uiterst complexe technologie die in de jaren 80 zijn intrede deed in werkplaatsen. Toch niet qua bediening. Ze waren altijd al het ideale antwoord om productiecapaciteit op te drijven. Om ze in meer sectoren en toepassingen inzetbaar te maken hebben robotfabrikanten de voorbije jaren heel hard gesleuteld aan de besturing en vooral dan de programmering. Dat moet ook, want in een high mix, low volume productie kan men het zich niet veroorloven om telkens uren programmeertijd kwijt te zijn wanneer er een nieuwe stuk op de tafel komt. En de fabrikanten zijn daar ook in geslaagd. Met een intuïtieve gebruikersinterface is er voor heel wat toepassingen geen gespecialiseerde robotprogrammeur meer nodig. Het enige wat u nog moet doen is de productgrootte, de hoeveelheid, de locatie en de klemmethode invoeren en de robot doet de rest van het werk. Geen programmeerkennis vereist dus.
De inzet van robots in de verspanende industrie is dan ook aan een opmars bezig. Vooral voor het beladen en ontladen van CNC-machines worden ze steeds vaker ingezet. Met alle mogelijkheden van Industrie 4.0 in hun gerobotiseerde vingers, zijn ze immers in staat om een brede waaier aan taken autonoom uit te voeren en om werkstukken van verschillende vormen en formaten dynamisch te verwerken, zonder veel omsteltijd nodig te hebben. Een ontwikkeling, die weeral aansluit bij het productieklimaat van vandaag met teruglopende seriegroottes. Door hun autonomie kunnen ze dan bovendien verder werken nadat de lichten in het atelier al uitgeschakeld zijn. Gemiddeld gaat de productieoutput met meer dan de helft omhoog, onder meer dankzij die extra shiften ’s nachts en in het weekend. Op die manier kan u het volle rendement uit uw CNC-machine gaan halen en met hetzelfde aantal medewerkers meer uren draaien en meer winst maken. En u kan uw medewerkers vaak zelfs nog efficiënter gaan inzetten. Dat maakt de investering in een robot om uw CNC-machine in en uit te laden al snel de moeite waard, ook voor kleine verspaners.
Uiteraard zijn er wel wat voorwaarden verbonden aan een optimaal rendement. Hoe beter uw manier van werken al aansluit op een robot, hoe zachter de overgang zal zijn. Is uw CNC-machine al voorbereid op robotautomatisering (de meeste moderne werktuigmachines zijn dat)? Werkt u al met programma’s in een CAD/CAM-systeem? Zien ook uw operatoren de voordelen in van een robot als hun nieuwe collega? Zien ze hem als een bedreiging of als een oplossing om hen te ontlasten van repetitieve taakjes? Vragen uw werkstukken om automatisering, bijvoorbeeld veel diversiteit en kleine tot middelgrote series of levert u voornamelijk enkelstuks? Heeft u zich al afgevraagd of uw processen en planning nog steeds optimaal zijn? Door hier grondig over te gaan, kan de implementatie van een robot een stuk vlotter verlopen. Want het gaat om meer dan alleen maar een machine zetten. De hele benadering van uw productieproces kan veranderen.