Platform voor de metaalverwerkende industrie
Vlaamse start-ups en scale-ups sterker op de internationale kaart
Jolyce Demely, Algemeen Directeur Agoria Vlaanderen

Vlaamse start-ups en scale-ups sterker op de internationale kaart

Vlaamse technologie meer dan ooit een internationaal gezicht geven. Met dat opzet lanceert de Vlaamse overheid het digitale platform ‘Flanders Tech Ecosystem’, in samenwerking met dataspecialist Dealroom. Naast een overzicht van het lokale start-up ecosysteem, linkt het platform beloftevolle Vlaamse tech-actoren aan potentiële investeerders, incubatoren en andere spelers in het ecosysteem. 

Het Vlaamse techlandschap telt vandaag meer dan 2.000 start-ups, goed voor een totale bedrijfswaarde van zo’n 32 miljard euro. 2021 was een recordjaar voor durfkapitaalinvesteringen: Vlaamse start-ups haalden vorig jaar ruim 558 miljoen euro op. Dat is een verdrievoudiging in vijf jaar tijd. Zo’n 3,3% van het Vlaamse bbp vloeit naar Onderzoek & Ontwikkeling (O&O). Daarmee is Vlaanderen een van de Europese koplopers wat O&O-financiering betreft. Nu het Vlaamse start-up- en scale-up-ecosysteem volwassen wordt, is het goed en zelfs noodzakelijk dat de overheid een tandje bijsteekt om deze bedrijven internationaal beter te positioneren en om buitenlandse bedrijven nadrukkelijker naar Vlaanderen te doen kijken. Initiatieven die ons ecosysteem in de kijker plaatsen en versterken kunnen we alleen maar toejuichen.

Overigens beperkt het initiatief zich niet enkel tot een dataplatform. Later op het jaar wordt er met ‘Start-up Flanders’ ook een nieuw merk en een gespecialiseerd programma in de markt gezet dat ons start-up ecosysteem duidelijker moet positioneren in het buitenland. Voorbeelden als ‘Techleap.nl’ (Nederland) en ‘La French Tech’ (Frankrijk) dienden tot inspiratie. Agoria en Sirris waren de voorbije maanden reeds nauw betrokken bij de inhoudelijke uitwerking van het ‘Start-up Flanders’-verhaal, en zullen onder andere via het ‘Scale-up Vlaanderen’-programma buitenlandse scale-ups die een antenne openen in ons gewest helpen bij de uitbouw van hun bedrijf in Vlaanderen.

Flanders Tech Ecosystem (flanders.dealroom.co) is meer dan een open-access databank. Op basis van objectieve gegevens en in volle transparantie geeft het platform een gedetailleerd beeld van de bijna 2.200 start-ups in Vlaanderen. Zo biedt het relevante info over de activiteiten, kapitaalrondes, waarderingen en het zakelijke potentieel van Vlaamse techspelers in tal van innovatiedomeinen, waaronder ronkende namen als argenx, Ablynx, Deliverect, Galapagos en team.blue. Maar ook nieuwe start-ups krijgen via het platform meer zichtbaarheid. Tegelijk vormt het platform een krachtige tool om start-ups te connecteren en laat het toe om beloftevolle bedrijven te spotten. Kortom, een interessante troef om Vlaamse start-ups internationaal te helpen groeien, de Vlaamse start-upwereld wereldwijd bekender te maken, talentvolle ondernemers en ontwikkelaars te ondersteunen én investeerders aan te trekken. 

Door toe te treden tot de Dealroom-community, connecteert FIT het Vlaamse start-up-ecosysteem met soortgelijke initiatieven in ruim 30 technaties, -regio’s en steden. Van Frankrijk (La French Tech), het VK (Tech Nation), Canada (Start Alberta) en de VS (Atlanta) tot Nederland (Techleap.nl), Zweden (Startup Sweden) en de Duitse steden Berlijn en München. Op die manier helpt het platform techbedrijven meer en sneller opportuniteiten te verkennen voor internationale handel, investeringen en samenwerkingen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details