Platform voor de metaalverwerkende industrie
VHB tape maakt een praktisch onzichtbare en duurzame verbinding tussen verschillende materialen

VHB tape maakt een praktisch onzichtbare en duurzame verbinding tussen verschillende materialen

Dun plaatmateriaal, glas met staal of RVS, kunststof met aluminium, het kan een uitdaging zijn om een mooie en duurzame verbinding te maken tussen verschillende materialen. Wie kent niet het kromtrekken of corroderen van dun plaatmateriaal door bouten. Kitten wordt veel gebruikt bij glas maar kan lastig zijn om dit goed en snel te verwerken. Niet elk materiaal is geschikt voort een lasverbinding en als het zichtwerk is vraagt het vaak nog nawerk om een las netjes weg te slijpen.

De oplossing kan zijn om een VHB tape verbinding te maken. VHB staat voor Very High Bonded en is een dubbelzijdig tape van 3M. VHB tape kan in kritische omstandigheden worden gebruikt met grote temperatuurschommelingen, vochtige omgeving etc. Door de hittebestendigheid  kan het zelfs voor een poedercoat-proces aangebracht worden.

Fokke Bronsema, directeur van Metaaltechniek vertelt enthousiast over dit unieke product. Ik ben echt onder de indruk van dit unieke product. Er zijn zoveel mogelijkheden dat we vaak een technisch specialist meenemen van 3M om onze klanten echt goed te adviseren. Dan weten we zeker dat ook op de lange termijn de verbinding in stand blijft.

Een liftbouwer die veel zichtwerk doet met dunne platen, gebruikte tot nu toe kit. Bij de verwerking gaf dit altijd veel druk, omdat er in korte tijd veel verlijmd moest worden. Met een tapeverbinding kon er in rustige uren al veel voorwerk gedaan worden. Als nu de te verlijmen onderdelen binnen komen, is het een kwestie van het schutvel van de tape verwijderen, plaat er op, aandrukken en klaar. De productiviteit neemt toe en de stress neemt af.

Eigenschappen van VHB tape:

 • De VHB tape is opgebouwd uit 100% acrylaatlijm met een gesloten celstructuur. Oppervlakteruwheid en – toleranties worden gecompenseerd doordat de lijm in het oppervlak loopt. Zie hiervoor ook de afbeelding.
 • VHB tape geeft een zeer hoge onmiddellijke hechting en na de voorgeschreven wachttijd uitstekende hechtingseigenschappen met een hoge trek- en afschuifsterkte.
 • VHB tape is kortstondig bestand tegen hoge temperaturen tot wel 230⁰. Dit betekent dat materialen al gehecht kunnen voordat ze gepoedercoat of gelakt worden.
 • De tape verbindt materialen met een hoge oppervlakte-energie aan materialen met een lage oppervlakte-energie.
 • VHB heeft een isolerende en vochtwerende werking en dempt trillingen.

Voordelen van een verbinding met VHB tape

Door deze unieke eigenschappen heeft verbinden met VHB tape een aantal voordelen:

 • De verbinding blijft onzichtbaar in tegenstelling tot schroeven of klinknagels.
 • Reduceert puntbelasting, de krachten worden gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kan er vaak met dunner plaatmateriaal gewerkt worden (gewichtsvermindering!). Ook vindt er geen thermische kromtrekking plaats.
 • Verschillende warmte-uitzettingscoëfficiënten kunnen gecompenseerd worden (bijv. kunststof en metaal)
 • Er zijn geen gaten voor bevestiging nodig, de oppervlaktebescherming wordt niet beschadigd.

Verwerking van de VHB tape

 • Reinigen van het oppervlak met daarvoor geschikte reinigingsmiddelen.
 • Aandrukken na het aanbrengen van tape.
 • 50% van de eindkleefkracht is na 20 minuten bereikt. De eindkleefkracht wordt na 72 uur bereikt. Eventueel kan warmte dit proces versnellen tot één uur wachttijd bij 65⁰.

Vrijheid in design

Een andere manier van verbinden begint vaak al aan de tekentafel. VHB geeft vaak veel ontwerpvrijheid aan engineers en industrieel designers. Overleg eens met hen welke mogelijkheden er ontstaan met een andersoortige verbinding.

Vraag altijd advies over welke tape geschikt is voor uw applicatie. Er spelen veel factoren een rol.

Bel voor een vrijblijvende afspraak met Metaaltechniek Handelonderneming in Amersfoort: 033-4558788. Wij komen graag bij u langs samen met de tape-specialist van 3M.

Op onze website vindt u verschillende brochures en meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details