- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Heeft u er zicht op hoeveel gas u verbruikt tijdens het lassen? En hoeveel u dat nu precies kost? De stijgende energieprijzen van de afgelopen maanden, met gas voorop, maken dat het ook voor u interessanter dan ooit wordt om meer inzicht te krijgen in uw gasverbruik. Met zijn EWR2 (electronic welding regulator) bezorgt Abicor Binzel lasbedrijven een zeer eenvoudige manier om hun gasverbruik in kaart te brengen en gevoelig terug te dringen. Tot 60% zelfs. Dat maakt de terugverdientijd vandaag bijzonder kort. De vernieuwde versie zet bovendien hard in op gebruiksgemak.
Wie nog een vast contract heeft voor gas, mag zich in de handen wrijven. Voor wie al aan de huidige marktprijzen is blootgesteld, is het toch even schrikken. Abicor Binzel sales director Luc Van den Abbeele: “Lasgas is een aanzienlijke kost voor een lasbedrijf. We zien dat lasgas het voorbije jaar 25 à 40% duurder geworden is. Reden genoeg voor lasbedrijven om te zien of er geen optimaliseringen mogelijk zijn. Wanneer we in gesprek gaan met klanten, blijkt dat immers heel vaak het geval te zijn.”
Waar MIG/MAG- en TIG-lasprocessen respectievelijk om een debiet van 12 à 18 en 8 à 12 liter per minuut vragen, denkt de lasser soms argumenten te hebben om de kraan wat verder open te draaien. Meer lasgas kan weliswaar voor een betere bescherming van de las zorgen, maar in vele gevallen is dat niet nodig en is er zelfs een kritisch punt waarop een te hoog debiet net voor meer luchtwerveling en dus een hoger risico op zuurstof in de las kan zorgen.
Abicor Binzel heeft EWR2 ontworpen om de controle weer over te nemen en een consistente laskwaliteit te garanderen. “Lassen is een complex proces waarin bijzonder veel parameters samenkomen. EWR2 is een beveiligd systeem dat de impact van de lasser terugbrengt en bij de lascoördinator legt om tot een optimaal gasverbruik te komen”, legt Abicor Binzel product manager Jean-Paul Depessemier uit. “Dat heeft twee voordelen: een gegarandeerd lasresultaat, maar tegelijk ook een manier om de gasvoorraad beter op te volgen en bestellingen in te plannen.”
Het EWR2 systeem van Abicor Binzel blinkt vooral uit in eenvoud. “Je hoeft bij wijze van spreken de gasleiding enkel maar in twee te knippen en het toestel ertussen te plaatsen. Aan de ene kant het gas erin, aan de andere kant het gas eruit. Daartussen nog een meetshunt om de stroom te meten. Het toestel zorgt er dan voor dat de gastoevoer op een slimme manier geregeld wordt”, aldus Depessemier.
En dat resulteert in besparingen. Uit testen blijkt dat het gasverbruik tot wel 60% lager kan liggen door de integratie van EWR2. Via de calculator op de website kan elke gebruiker zelf al ontdekken of de return on investment interessant kan zijn door het lagere verbruik.
Depessemier: “Daar zijn drie achterliggende redenen voor. Allereerst zal de piek in het startdebiet, veroorzaakt door de overdruk, afgevlakt worden. Hoe korter EWR2 bij de laspost geplaatst kan worden, hoe beter het toestel de piek zal kunnen afvlakken en hoe groter het besparingseffect zal zijn. Hetzelfde voordeel zien we op het einde van het lasproces. Dankzij EWR2 kan de gastoevoer heel snel afgesloten worden, zodat er weinig gas verloren gaat.”
Een derde besparingspotentieel toont zich vooral wanneer een lasrobot verschillende lassen moet realiseren. “EWR2 kan de stroomkarakteristiek van de laspost volgen en het debiet er automatisch aan aanpassen, zodat het gasverbruik geoptimaliseerd wordt.”
Naast een besparing die gemiddeld 30 tot 60% bedraagt, krijgt de gebruiker ook meer inzicht in het lasproces en hoe zich dat voltrokken heeft. Van den Abbeele: “De nieuwe Europese EN1090 norm vraagt om meer traceerbaarheid in het lassen. EWR2 kan hierop een perfect antwoord bieden en weet bovendien een aantal fouten te detecteren, zoals lekken in de toevoerleiding.”
Met de lancering van EWR2 enkele jaren geleden werd het toepassingsgebied van deze technologie enorm uitgebreid en het gebruiksgemak verhoogd. Abicor Binzel voorziet nu gratis software om alle parameters eenvoudig te monitoren en te beheren. Wie voor de EWR2 Net versie kiest, legt een vaste verbinding met het bedrijfsnetwerk. Daarmee kan van eender waar in het bedrijf het lassen in real-time gevolgd worden. Wie voor de klassieke versie opteert, moet zijn laptop dan ter plaatse inloggen om in real-time te volgen of om de data na het lassen in te lezen. Maar welke versie u ook kiest, u krijgt een plug-and-play manier om meer inzicht te krijgen en minder gas te verbruiken.
Verminderde uitstoot CO₂
Een lager verbruik van CO2-houdende lasgassen impliceert automatisch ook een lagere uitstoot van CO2 met hetzelfde percentage. Eén EWR2 met een besparing van 40% menggas (18% CO2) kan de uitstoot van CO2 tot circa 150 kg per jaar verminderen.
Minder gasverbruik betekent ook minder wegtransport, waardoor de EWR2 tevens op dit vlak bijdraagt om de strenge klimaatdoelstellingen te bereiken.