- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Als de coronapandemie ons één iets geleerd heeft, dan is het wel het belang van een goede luchtkwaliteit in de ruimtes waarin we leven en werken. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn we daar echter nog ver van af. Ongeveer 99% van de wereldbevolking ademt lucht in die niet beantwoordt aan de meest recente aanbevelingen. Lasrook is zo’n boosdoener. Door technologische vooruitgang is schone lucht overal en voor iedereen in de werkplaats nochtans meer dan ooit binnen handbereik.
Zelfs de werking van de meest eenvoudige industriële filtersystemen voor lasrook wordt meestal niet goed begrepen door operatoren. Daardoor krijgen deze systemen niet altijd de aandacht en het onderhoud die ze verdienen. Dit tekort aan kennis laat zich nu nog meer voelen door de schaarste aan technisch geschoold personeel. Technologie biedt hierin een uitweg. Want net zoals machines, worden ook filtersystemen steeds slimmer en meer geconnecteerd. Het zijn nu IIoT-apparaten, uitgerust met sensoren die hun belangrijkste prestaties in kaart brengen en gebruikers dashboards en data aanreiken om de werking ervan te optimaliseren. Een investering die de gezondheid van je medewerkers ten goede komt, maar tegelijk ook de productiviteit. Ze waarschuwen immers wanneer er onderhoud nodig is of wanneer er problemen zijn met sleutelcomponenten die tot stilstand kunnen leiden.
Ook de filtertechnologie zelf onderging het voorbije decennium een enorme make-over. En dat zorgt voor opportuniteiten om de efficiëntie van je systeem te verbeteren. Hoe goed een filter functioneert, is afhankelijk van heel wat parameters die algemeen de gulden middenweg moeten zoeken tussen het vermogen om partikels uit de luchtstroom weg te nemen en de energie die hiervoor nodig is. Veel gebruikers kozen de voorbije jaren voor een lagere initiële investering en dus minder efficiëntie, om de kosten te drukken, of vervingen de originele filters na onderhoud door minder presterende, goedkopere alternatieven. Beide benaderingen gaan ten koste van de luchtkwaliteit en kosten op lange termijn vaak meer.
Dankzij geavanceerde filtertechnologie is er geen compromis meer nodig. Innovatieve filtermedia zoals nanofiber en EPTFE membranen kunnen een hoog percentage van schadelijke partikels in bijvoorbeeld lasrook met een diameter kleiner dan 1 µm afgevangen worden zonder aanzienlijk hogere energiekosten. Filters worden nu zodanig ontworpen, dat ze een groter werkgebied hebben, minder druk nodig hebben, en makkelijker te reinigen zijn voor minder energieverbruik en afval.
Toch zal de filtratie van lasrook altijd om energie vragen. Kies daarom voor de aanpak en het materiaal die zo energie-efficiënt mogelijk werken, om de gebruikskosten zo laag mogelijk te houden. Investeren in systemen met energie-efficiënte technologie, zoals frequentieregelaars, efficiëntere filtermedia, slimme besturingssystemen die lucht afvangen op basis van de noden of actuele kwaliteitsmetingen, kan bedrijven tot 70% van hun energiekosten helpen besparen ten opzichte van een conventioneel manueel aangestuurd systeem. Het herbekijken van filtratie- en ventilatiesystemen is dus de moeite waard, zeker tegen de achtergrond van de huidige energieprijzen en duurzaamheidsdoelen.
We mogen de lucht die we inademen en de systemen die voor ons deze lucht filteren niet als vanzelfsprekend zien. Door het belang van gezonde lucht in de werkplaats te erkennen voor de veiligheid, productiviteit en duurzaamheid, wordt duidelijk hoe cruciaal onze investeringen in industriële systemen en hun onderhoud zijn binnen de algemene bedrijfsvoering. Er moet hier meer aandacht naartoe gaan om medewerkers en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van bijvoorbeeld lasrook. Verandering hangt in de lucht en begint met kiezen voor innovatieve technologie die voor een schonere toekomst kan zorgen.