- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Wie in de brede omgeving van Ingelmunster op zoek is naar draaiwerk, weet intussen waar hij moet aankloppen. In elf jaar tijd is Amalo uitgegroeid tot een vaste waarde, die van kwaliteit en een proactieve communicatie zijn visitekaartje heeft gemaakt. Klanten weten altijd waar ze aan toe zijn en keren dan ook graag terug.
Amalo, Atelier Martin Lombaert, draagt de namen van de twee bezielers, echtgenoten Chris Martin en Ann Lombaert, in zich. Hij ontfermt zich over het atelier dat gespecialiseerd is in seriedraaiwerk, zij verzorgt de communicatie. Samen leggen ze de lat hoog om elk stuk tot in de puntjes af te werken en volgens de afspraken bij de klant af te leveren. Een verhaal dat begonnen is vanuit een diepgewortelde passie voor metaalwerk. Martin: “We trekken bij Amalo resoluut de kaart van draaiwerk, zowel in metalen als in kunststoffen. Wie wil uitblinken in zijn vak, moet immers keuzes maken. Door te specialiseren, beheer je de processen en de materialen tot in de puntjes om klanten altijd het juiste technische advies te geven. Als het materiaal dat een klant voorstelt, bijvoorbeeld goedkoper is in aankoop maar tot hogere productiekosten leidt, dan adviseren we hem over mogelijke alternatieven. Bij ons weet hij altijd perfect waar hij aan toe is.”
Om dat draaiwerk van de bovenste plank te realiseren beschikt Amalo over acht full CNC-draaibanken en één freesmachine om stukken verder op af te werken. Martin: “Elke nieuwe machine die erbij komt op de productievloer moet ons niet alleen extra capaciteit geven maar ook extra mogelijkheden om nog beter op vragen van klanten in te spelen.” Machines zijn maar één kant van de medaille. Er moet iemand met ervaring en kunde achter de knoppen staan om de kwaliteit te garanderen. Samen met twee medewerkers staat Martin zelf nog elke dag in het atelier. “Mensen zijn steeds moeilijker te vinden. We kiezen daarom altijd voor machines die zo autonoom mogelijk kunnen produceren, zodat we onze medewerkers zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten. Dat vraagt om multi-inzetbaarheid en dus een goede samenwerking. We doen er dan ook alles aan te zorgen dat er een match is tussen ons team.” Amalo investeert eveneens in zijn productieomgeving om het werken zo aangenaam mogelijk te maken. Een modern ventilatiesysteem houdt bijvoorbeeld het atelier zuiver, maar er wordt ook enorm gekeken naar veiligheid en ergonomie.
Ook tijdens corona bleven opdrachtgevers vlot de weg vinden naar Ingelmunster. De mond-aan-mondreclame doet duidelijk zijn werk. De capaciteit van de meest recente toevoeging aan het machinepark in oktober is inmiddels al helemaal benut. De productievloer staat vol. Vooraleer er een nieuwe machine volgt, zal er dus moeten bijgebouwd worden. Het resultaat van een zeer intens groeitraject. “Wat de reden is van ons succes? Uit feedback van klanten weten we dat ze onze proactieve communicatie heel hard appreciëren. Ze zijn door de inspanningen van Ann altijd perfect op de hoogte van hoe hun order er voor staat. In het atelier zorgen we dat de stukken van de klant afgewerkt zijn volgens zijn wensen. Ann waakt erover dat we onze beloftes qua timing ook in de praktijk waarmaken. We willen met onze klanten vooral een duurzame relatie uitbouwen. Hoe beter we ze kennen, hoe beter we immers kunnen meedenken over hoe hun producten nog kunnen verbeteren of hoe we hem logistiek kunnen bijstaan. Door de materiaalschaarste zijn we klanten bijvoorbeeld al beginnen polsen over hun verwachtingen voor volgend jaar, zodat we over voldoende materiaal beschikken zodat ze niet moeten stilvallen”, aldus Martin.
Ondanks de drukte op de productievloer, houdt Amalo voortdurend zijn oog op de toekomst. “We blijven sleutelen aan het optimaliseren van onze processen om er elk greintje efficiëntie uit te halen. Daarnaast zijn we volop bezig met verder te digitaliseren. Een ERP-pakket is er al, in de volgende fase willen we dit koppelen aan de planning en onze stock. Maar we willen vooral tijd vinden en maken voor onze klanten. In eerste instantie willen we met hen verder groeien. Door de nieuwe mogelijkheden van je eigen machinepark met ze te bespreken of door verder na te denken over hun producten. Er is nog veel potentieel voor de maakindustrie in Vlaanderen. Hopelijk doet de coronaproblematiek bedrijven ook wat meer lokaal denken.”