Platform voor de metaalverwerkende industrie
Samen bouwen aan plaatbewerkingsfabriek van de toekomst
Jan Pauwels bij de TruBend 5170. “De hogere investeringskost zal binnen de kortste keren weggewerkt zijn door de hogere productiviteit en extra mogelijkheden. Daarvan ben ik heilig overtuigd.”

Samen bouwen aan plaatbewerkingsfabriek van de toekomst

Toelevering staat voortdurend onder druk door concurrentie in binnen- en buitenland. PMC zette daarom resoluut in op doorgedreven efficiëntie om korte levertermijnen mogelijk te maken. Ook voor kleine series. Het rekent daarvoor op de plaatbewerkingstechnologie van TRUMPF en V.A.C. MACHINES. Een relatie die al meer dan dertig jaar standhoudt en die binnenkort moet resulteren in een van de meest moderne plaatwerkateliers van het land.

PMC staat nu voor Pattyn Metal Construction, maar het is het geesteskind van zaakvoerder Jan Pauwels, naar wie de P decennialang verwees. Het bedrijf ontstond eind de jaren 80 als machinebouwer, maar evolueerde meer en meer naar toelevering in las- en plaatwerk, in staal maar ook in rvs. 

“Het begon met een vraag van Case New Holland. Of we voor hen niet snel even twee ton platen konden snijden en gaatjes erin ponsen. Sindsdien hebben we voor heel wat ronkende namen uit de Belgische industrie mogen werken. Ik dacht dat zij garant zouden staan voor werkzekerheid. Maar tijdens de financiële crisis bleek niks minder waar. Er was een tekort een kredieten en dus ook aan projecten en werk voor ons.” 

Pauwels zag hoe aankoopdiensten de verschillende toeleveranciers tegen elkaar uitspeelden. Het sein om zijn manier van werken volledig om te bouwen. “Voortaan ging ik op zoek naar kleinere series, waarin we, dankzij het doortrekken van de QRM filosofie in alle facetten van het bedrijf, konden uitblinken in korte levertermijnen.”

Sinds 2018 behoort PMC officieel tot de Pattyn Groep, wereldleider in verpakkingsmachines.

Partner om op te bouwen

Een proces van continu verbeteren dat ook nu nog in de wekelijkse overlegronde verlenging krijgt. Pauwels: “Het gaat erom te doen wat je nodig hebt, met zo weinig mogelijk handelingen en voorraad. In de eerste plaats betekende dat investeren in mensen, zodat ze multi-inzetbaar werden in de productie. In ruil krijgen ze een aantrekkelijke jobinhoud en veel verantwoordelijkheid. Maar uiteraard keken we voortaan op een andere manier naar investeren in machines.” 

Pauwels rekent daarvoor op de technologie van V.A.C. MACHINES. Een constante doorheen alle transformaties van de voorbije jaren. “Zaakvoerder Karel Roland Vincke is hier nog persoonlijk onze eerste ponsmachine komen leveren”, herinnert Pauwels zich. “Ze hebben zich altijd bewezen als een partner om op te bouwen. Door machines van uitstekende makelij te leveren en die ook met de juiste service te ondersteunen.”

QRM flow

Dat het machinepark steeds uitbreiding krijgt, heeft alles te maken met de uitgebreide, gedetailleerde nacalculatie die Pauwels maakt. “Daaruit bleek dat we veel van onze marge en flexibiliteit verloren aan het uitbesteden van het lakwerk.” 

Om een dergelijke investering mee te financieren, trok Pauwels zijn stoute schoenen aan en ging met een van zijn klanten praten over werkzekerheid: wereldleider in verpakkingsmachines Pattyn. Het draaide uiteindelijk helemaal anders uit. “Sinds 2018 behoren we officieel tot de Pattyn Groep en werken we uitsluitend voor hen. We zijn daarvoor verhuisd naar de oude Philips site in Brugge. Daar kreeg ik een blank canvas ter beschikking om mijn atelier volledig volgens de QRM principes uit te bouwen. Alles volgt nu een logische flow, van bij de aanvoer van de platen tot de verzending van de afgewerkte stukken. We doen dat in twee lijnen, een voor staal en een voor rvs.” Het legde het bedrijf geen windeieren: de omzet ging maal 2,5. 

Efficiënt produceren staat nog steeds voorop voor Pauwels en zijn twintig medewerkers. Zo wordt momenteel onderzocht welke meerwaarde de TruArc Weld 1000 kan bieden voor geautomatiseerd lassen.

Testopstelling voor automatisch lassen

Efficiënt produceren staat nog steeds voorop voor Pauwels en zijn twintig medewerkers. Zo wordt momenteel onderzocht welke meerwaarde de TruArc Weld 1000 kan bieden voor geautomatiseerd lassen. “In plaats van in de showroom van V.A.C. MACHINES te gaan testen, staat hij hier bij ons op de productievloer. Een medewerker zonder laservaring was hier na één dag opleiding al mee aan het lassen. Dan wordt het pas echt een gamechanger voor kleine series.” 

Daarnaast vroeg ook het plooien om een nieuwe aanpak. “Het plooien was de bottleneck in onze productie. Een tekort aan capaciteit. We hadden een grote plooibank staan die 220 ton aankan, maar de stukken die we nu voor Pattyn maken zijn veel kleiner. De nieuwe mocht dus een stuk lichter zijn. Tot ze hier arriveert, hebben we alvast een machine in bruikleen van V.A.C. MACHINES. Weg, bottleneck.”

In 2025 wil Pauwels een ultramodern, volledig geïntegreerd atelier achterlaten, met Boost als grote orkestmeester. Alles moet dan automatisch vertrekken vanuit het torenmagazijn naar ofwel de lasersnijmachine, ofwel de laser-ponscombinatie.

Boost als orkestmeester

Het werden de TruBend 7050 en 5170 met Toolmaster, de automatische plooigereedschapswisselaar van TRUMPF. Een investering die duurder was in aankoop dan de concurrentie. “Een prijsverschil dat binnen de kortste keren zal weggewerkt zijn door de hogere productiviteit en extra mogelijkheden. Daarvan ben ik heilig overtuigd.” 

Door voor één fabrikant in plaatbewerkingsmachines te kiezen, wil Pauwels bovendien een naadloze flow creëren, die vanuit het softwarepakket gedirigeerd kan worden. Ook daarin vond hij zijn gading bij V.A.C. Machines. “De eenvoud, de stabiliteit en de efficiëntie van Boost zijn ongeëvenaard. En het draait hier nog maar sinds maart. Ik ben ervan overtuigd dat we, eenmaal we alles volledig up-and-running hebben, met één druk op de knop automatisch aan de slag kunnen. Dat is ook mijn ultieme droom. In 2025 ga ik met pensioen. Tegen dan wil ik een ultramodern, volledig geïntegreerd atelier achterlaten, met Boost als grote orkestmeester. Alles moet dan automatisch vertrekken vanuit het torenmagazijn naar ofwel de lasersnijmachine, ofwel een laser-ponscombinatie. Dat zou hier weer heel wat manuele handelingen uitschakelen. Dat moet mijn erfenis worden”, aldus Pauwels.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?