Platform voor de metaalverwerkende industrie
Ruwbewerkingen naar  een hoger niveau tillen

Ruwbewerkingen naar een hoger niveau tillen

CNC-workshops willen hun spaanvolumes verhogen en tegelijkertijd hun doorlooptijd verlagen. Efficiënte bewerkingsstrategieën vormen het fundament voor een economisch rendabele CNC-productieomgeving. Ruwprocessen hebben vaak een groot potentieel voor verbetering, omdat ze een belangrijk aandeel hebben in de totale productietijd van een onderdeel. Om dat mogelijk te maken heeft HEIDENHAIN baanbrekende nieuwe features ontwikkeld, Dynamic Efficiency oplossingen. Dankzij OCM (Optimized Contour Milling) kunnen innovatieve freesstrategieën rechtstreeks op de sturing geïmplementeerd worden voor een zo efficiënt mogelijke bewerking.

In de high mix, low volume productie van vandaag is de man aan de machine een cruciale factor in het geheel. Hij moet er immers over waken dat de stukken in één keer goed van de machine komen om de rendabiliteit te garanderen. Voor HEIDENHAIN is het dan ook belangrijk om hem alle tools in handen te geven om zijn job zo efficiënt mogelijk te kunnen uitvoeren. De Duitse specialist introduceerde eerder al interessante procesoptimalisaties die hiertoe bijdragen. Active Chatter Control is bijvoorbeeld een automatische vibratiecontrole die rechtstreeks door de sturing gebeurt. Door trillingen, die kunnen optreden tijdens zware ruwbewerkingen, automatisch te compenseren, worden markeringen op het werkstuk en schade aan het gereedschap vermeden.

De HEIDENHAIN sturing maakt het mogelijk om ook slijpbewerkingen tot in de puntjes te beheersen voor een buitengewone oppervlaktekwaliteit.

 

Productiviteit met 66% omhoog

In 2020 zal bijzondere aandacht gaan naar OCM, Optimized Contour Milling, een nieuwe optie voor de TNC 640, TNC 620 en TNC 320 besturing, die de doorlooptijd met 66% kan verminderen. Het uitgangspunt achter deze ontwikkeling is dat door de complexiteit van moderne werkstukken CNC-workshops bijna gedwongen zijn om te investeren in een CAD/CAM-pakket. Olaf Van Der Taelen, Customer Value Engineer bij HEIDENHAIN: “Nochtans kan men door rechtstreeks op de sturing te werken in real-time optimalisaties uitvoeren. Met CAM is dat vaak onmogelijk.” Daarom biedt HEIDENHAIN de gebruiker, dankzij OCM, de mogelijkheid om innovatieve freesstrategieën toe te passen op elke te frezen vorm, ongeacht of het een kamer, eiland of een combinatie van deze vormen is. OCM laat toe om ‘trochoidal milling’ of wervelfrezen aanzienlijk breder te gaan toepassen. “Pasdiepte, spaandikte, werkvoeding, het freestraject … wordt bepaald door de keuze van het gereedschap en het te verspanen materiaal”, weet Van Der Taelen. “Doordat het gereedschap een wervelbeweging uitvoert, een combinatie van een rechtlijnige en circulaire beweging, wordt het manueel programmeren van het freestraject een moeilijke opdracht. Waar wervelfrezen initieel enkel gebruikt werd om sleuven te frezen, zorgt de sturing nu via een aantal nieuwe cycli ervoor dat OCM op een eenvoudige manier ingezet kan worden voor elke contour, zowel bij ruw- als nabewerkingen. Het resultaat? Dankzij OCM kan men een hogere freesvoeding kiezen en een diepere spaanafname realiseren waardoor de productiviteit stijgt. Deze freestechniek zorgt ook voor een belangrijke verbetering van de levensduur van de gereedschappen.”

Perfecte afwerking in één opspanning

De TNC 640 van HEIDENHAIN was al in staat om frezen en draaien in één enkele opspanning te laten gebeuren. Intussen is ook nog een derde bewerkings­proces toegevoegd aan dat lijstje, het slijpen als bewerkingstechniek. Door frezen, draaien en slijpen te combineren kan men nu in één opspanning werkstukken af­leveren met een buitengewone oppervlaktekwaliteit. De nieuwe slijpfuncties kunnen toegepast worden op elke contour op een frees­machine. Bovendien kunnen eenvoudig te gebruiken standaard dressing­cycli de slijp­gereedschappen in de werktuig­machine egaliseren en corrigeren. Dankzij het geoptimaliseerde gereedschapsbeheer voor elk proces krijgt de gebruiker alle mogelijke ondersteuning met zowel slijpen als vormgeven van de slijpsteen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details