- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Heeft u al eens berekend wat het u kan opleveren om uw verspaningsmachines een extra shift te laten draaien ’s nachts of in het weekend? Want automatiseren is voor elke kmo in metaalbewerking vandaag een interessante en betaalbare optie. Ook als er alleen maar kleine series in de planning staan. Een evolutie die ook deels te danken is aan de steeds groeiende flexibiliteit van grijpers. Met zijn EGU en EGK grijpers zet SCHUNK wat dat betreft weer de standaard. Tijdens een roadshow kwamen ze die graag uitgebreid voorstellen. De eerste halte op de tournee was Germond in Izegem. Metaalvak was er bij.
Dat we bij Germond te gast waren, hoeft niet te verwonderen. Het familiebedrijf werpt zich al sinds 1989 op als leverancier voor verspaningsmachines en toolings. “Met de technische kennis die we in huis hebben, proberen we ook op vlak van turn key projecten het verschil te maken. We bouwen dan een volledig machineconcept uit rond de 3D-tekening van het stuk dat de klant wil maken, automatisering en service achteraf incluis. Want ook daarop zetten we hard in.” Het bedrijf kan daarvoor rekenen op de machines van DN Solutions (het vroegere Doosan), Ibarmia, Correa en Brother. Een aanbod dat het gros van de toepassingen in de markt afdekt.
Eén voor één topmachines die uiteraard niks minder verdienen dan topgrijptechnologie. Daarom waren we hier. Oliver Herbrik, team lead components bij de Business Unit Gripping Systems van SCHUNK, legde uit waarom de nieuwe EGU en EGK dit label verdienen. “Ze maken deel uit van een breder platform waartoe ook de EGP en ELG grijpers behoren. Elektrische grijpers die telkens vanuit dezelfde elektronica- en softwarebasis vertrekken, maar afgewerkt zijn om voor elke taak en elke toepassing de juiste keuze te vormen.”
Voor machinebelading springen vooral de functionaliteiten van de EGU grijpers in het oog. “Eerst en vooral omdat het om een volledig gesloten, robuust ontwerp gaat, waardoor de grijper ook in de moeilijkste omstandigheden betrouwbaar blijft functioneren”, aldus Herbrik. En dat moet ook in metaalbewerking, waar de aanwezigheid van warmte, koelmiddel en spanen niet uit te sluiten valt. Het grijpproces is altijd veilig dankzij het geïntegreerde grijpkrachtonderhoud en de detectie van werkstukverlies. De positie van de grijpervingers is altijd bekend door de aanwezigheid van een geïntegreerde absolute encoder. Zo kan het proces na het inschakelen weer worden voortgezet zonder nieuwe referentiepunten in te geven.
Daarnaast valt de EGU op door zijn veelzijdigheid en flexibiliteit. Herbrik: “Met zijn vrij programmeerbare totale slag tot 160 mm en de traploze grijpkrachtinstelling tot 3.000 N, kan deze grijper een brede waaier van stukken behandelen. Belangrijk om aan te stippen is ook de ‘StrongGrip’ modus: die verhoogt de grijpkracht tot 150% voor werkstukken met verschillende gewichten, zonder dat er een andere grijper nodig is.” Deze optelsom van eigenschappen maakt de EGU tot de perfecte allrounder voor machinebelading.
Maar daarna was het vooral tijd voor de praktijk. De bezoekers van de roadshow konden zelf uitgebreid de EGU aan het werk zien in een demotoepassing.
“We geloven dat we met deze introducties onze klanten een nieuwe stap helpen zetten in elektrificeren en digitaliseren. Hun flexibiliteit sluit perfect aan bij de behoeftes van metaalbewerkers vandaag, die steeds vaker moeten wisselen tussen series. De veelzijdigheid van de EGU, en bij uitbreiding ook EGK grijper zorgt voor efficiëntiewinst. We zijn bijzonder trots dat we dat met onze roadshow al aan heel wat integratoren en eindgebruikers hebben kunnen tonen”, besluit een tevreden Werner De Ridder, general manager bij SCHUNK Belgium.