- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
GEA Food Solutions, gevestigd in Weert, heeft zich gespecialiseerd in de productie van machines voor het in zakken doen van levensmiddelen, en lollymachines – zowel om ze te maken, als om ze te verpakken. Voor deze verpakkingsmachines is een richtingloze finish gewenst.
Een monteur van GEA Food Solutions is een verpakkingsmachine voor lolly’s aan het finetunen. De machine schiet met een hoog tempo ingepakte lolly’s in een opvangbak, terwijl de machine nog maar op een fractie van haar capaciteit draait. Het kan veel sneller. “We maken tussen de 800 en 1400 lolly’s per minuut”, legt Allard Van Haaften uit. Hij is verantwoordelijk voor supply chain & operations bij de verpakkingsmachinefabrikant. “Dat aantal is afhankelijk van de vorm en de grootte van de lolly’s.”
GEA is wereldwijd een van de grootste leveranciers van machines en systemen voor voedselverwerkende technologie en daaraan gerelateerde industrieën. Hoe produceren ze de machines in Weert? De basis bestaat voor een deel uit rvs-plaatwerk. Nadat platen door de lasersnijmachines zijn gegaan, worden ze verder verwerkt in een Timesavers 32 RB series. Dit is een compacte, droge breedbandschuurmachine voor het ontbramen, kant afronden, finishen en/of verwijdering van laseroxide. “De machines die we maken zijn voor een groot deel van rvs en geanodiseerd aluminium, omdat het belangrijk is ze goed te kunnen reinigen. Je wil niet dat in een voedselproduct resten van een machine belanden. Onderdelen moeten goed vlak zijn, volledig afgebraamd.”
Van Haaften legt uit waarom de keuze viel op de 32 RB series: “We hebben vooral gekeken naar een machine waarmee we zo glad mogelijk kunnen finishen. Producten die uit de lasersnijder komen, worden – wanneer nodig – getapt en afgewerkt in de Timesavers-machine. De afgewerkte producten komen via de band op een retourtafel. Deze voegt veel waarde toe omdat we zo ervoor kunnen zorgen dat de machine inzetbaar is voor veel mensen die rond de machine werken. Verderop in de montage worden de machines geassembleerd tot volwaardige voedingsverpakking-systemen.”
Van Haaften benadrukt het belang van richtingloos finishen. “Als je het plaatwerk richtingloos afwerkt, speelt het geen rol hoe je de platen in de Timesaver legt. Bovendien wil je geen diepe oppervlaktekrassen, omdat hierdoor de plaat sneller vuil wordt en moeilijker is te reinigen. Dit is een no-go in de levensmiddelenindustrie.”
GEA Food Solutions gebruikt de Timesavers 32 RB series inmiddels een jaar.
“Samen met Timesavers onderzochten we hoe we de bestaande machine konden vervangen door een machine die zowel richtingloos kan finishen als hele kleine onderdelen kan bewerken. Daarna bezochten we met gelaserde delen de fabriek en voerden we tests uit: hoe snel draait de machine? Welke korrelgrootte zouden we moeten kiezen? Met hulp van Timesavers hebben we gekozen wat het beste bij ons past.”
Juist op het gebied van borstelkeuze en druk op de borstels was de expertise van Timesavers erg nuttig; GEA is expert op het gebied van onder andere verpakkingsmachines, maar niet op het gebied van ontbramen.
“We maken veel enkelstuks, wat leidt tot veel variatie. Tegelijkertijd willen we zoveel mogelijk dezelfde instellingen hanteren. De platen die we verwerken zijn doorgaans tussen de 1 en 3 mm dik. Soms hebben we stukken van 5 millimeter. Normaal gebruiken we voor het afwerken alleen de borstels en heel soms een voorslijpband. De voorslijpband heb je enkel nodig als er een flinke braam weg moet worden gewerkt. Maar liever niet, want een slijpband maakt toch strepen. En voor ons is er geen discussie: we willen richtingloos.” ■