Platform voor de metaalverwerkende industrie
Rendabel kleine series zagen dankzij flexibele machines

Rendabel kleine series zagen dankzij flexibele machines

Loonzagerijen zijn een zeldzaam fenomeen. Toch kan je er goed je brood mee verdienen, op voorwaarde tenminste dat je machinepark over de nodige flexibiliteit beschikt. Dat bewijst Werkzeugtechnik Bernsmann over de grens in Duitsland. Zaakvoerder Stefan Bernsmann heeft in de machines van Spontan het ideale instrument gevonden om zijn klanten snel en betrouwbaar te voorzien van profielen en buizen van de hoogste kwaliteit.

Werkzeugtechnik Bernsmann in Iserlohn ontstond in 2003. Het is nog zo een typisch familiebedrijf waar het ambacht dat zagen is van vader op zoon werd doorgegeven. Maar elke generatie drukt graag zijn eigen stempel. Stefan Bernsmann: “We deden het zoals iedereen: grote series draaien voor grote automotive klanten. Maar toen een van onze klanten het liet afweten tijdens de crisis, werden we wel verplicht om het over een andere boeg te gooien. Weg van miljoenen stuks voor een klant, naar kleine tot middelgrote series voor meerdere bedrijven en voor meerdere sectoren.” Bernsmann ging zelf de boer op en klopte aan bij bedrijven in de buurt voor loonwerk in zagen. Bedrijven die wel wat zaagwerk hadden, maar te weinig om de investering in een eigen machine te rechtvaardigen. “Zagen is en blijft een ambacht. Voor een leek lijkt een buis iets banaals, maar je kan er zoveel moois mee maken. Dat we er al jaren in beslagen zijn en uitblinken in kwaliteit maakte dat we binnen de kortste keren onze machines weer volop konden laten draaien.”

Wanneer een stuk van het zaagblad af komt, wordt het opgeduwd door het profiel dat erna komt. Op die manier is er maar een minimaal verlies aan materiaal.

 

Gezocht: nieuw type machine

Maar de kanjers die toen op de werkvloer stonden beschikten niet meer over het juiste profiel voor het bedrijf. “Flexibiliteit was nu het sleutelwoord geworden. Daarom begon ik uit te kijken naar andere machines voor het zagen van buizen en kokers die net hier hun sterkte van gemaakt hadden.” Het duurde niet lang of die match was gevonden. In 2012 schafte Bernsmann zich zijn allereerste Spontan machine aan. Een keuze die hij zich nog niet beklaagd heeft, bevestigen ook de twee andere machines die er respectievelijk sinds 2015 en 2017 aan de slag zijn. “Het mooie aan deze machines is dat ze binnen de kortste keren van vorm en lengte kunnen veranderen. Een noodzakelijke voorwaarde voor wie niet in het grotere seriewerk actief is. Wij moeten flexibel kunnen schakelen, zodat we bij wijze van spreken zelfs enkelstuks rendabel kunnen aanbieden. Dat er weinig programmeertijd bij komt kijken, is de grote troef van deze machines.”

“Elk stuk dat van de machine komt, beschikt over de juiste eigenschappen. Als loonzagerij is die consistentie in kwaliteit cruciaal.”

 

Amper verlies aan materiaal

Die rendabiliteit wordt nog verder in de hand gewerkt door het zaagprincipe. Wanneer een stuk van het zaagblad af komt, wordt het opgeduwd door het profiel dat erna komt. Op die manier is er maar een minimaal verlies aan materiaal. “Enkel 35 mm, de afstand die nodig is voor de klemming, gaat eigenlijk verloren”, vat Bernsmann samen. “Bovendien geven de machines de vrijheid om te spelen met parameters voor een perfecte afwerking in elk materiaal. De operatoren die aan de machines staan, kunnen meer dan louter op de knop duwen. Het zijn experten met kennis van zaken en zagen. Dat geeft ze de mogelijkheid om hun ervaring te gebruiken en technisch altijd weer de grenzen van het maakbare te verleggen.”

“Wij moeten flexibel kunnen schakelen, zodat we zelfs enkelstuks rendabel kunnen aanbieden. Dat er weinig programmeertijd bij komt kijken, is de grote troef van deze machines.”

 

Betrouwbare werking, uitstekende service

De Spontan machines zijn op korte tijd de werkpaarden van Bernsmann geworden die zich ook als bijzonder betrouwbaar en stabiel bewijzen. “Elk stuk dat van de machine komt, beschikt over de juiste eigenschappen. Als loonzagerij is die consistentie in kwaliteit cruciaal. En omdat we ook korte doorlooptijden willen garanderen, kunnen we ons geen stilstand veroorloven. Spontan beschikt over een uitstekende service en zitten ook niet ver bij ons uit de buurt. Problemen komen weinig voor, maar zijn ook binnen de kortste keren weer opgelost”, besluit Bernsmann.   


“DNA dat goed matcht”

Sedert juni mag Promatt zich officieel verdeler van Spontan in de Benelux noemen. Directeur Marco Toebes: “We zochten al even naar een opportuniteit om onze Benelux-klanten een nog completer pakket aan oplossingen te kunnen bezorgen. Het aanbod van Spontan, zaag- en ontbraammachines voor buizen en kokers, sluit complementair aan bij het bestaande portfolio. Bovendien merkten we tijdens de gesprekken met Spontan al heel snel dat ook het DNA van onze beide bedrijven goed matcht. Als familiebedrijf dragen zij klantgerichtheid hoog in het vaandel. Zij zijn nog bereid om hun machines aan te passen op basis van de wensen van klanten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details