Platform voor de metaalverwerkende industrie
Ponsmachine brengt karrenvracht aan nieuwe technische mogelijkheden
De focus ligt bij OptimaT op plaatbewerking en lassen met kwaliteit en techniciteit als sleutelwoorden in de productie. Wie langsgaat zal versteld zijn van het technisch kunnen. Zo heeft het bedrijf ook lascobots in gebruik.

Ponsmachine brengt karrenvracht aan nieuwe technische mogelijkheden

Het nieuwste paradepaardje is de TruPunch 1000 van TRUMPF. Met deze ponsmachine geleverd door V.A.C. MACHINES uit Brugge dicht OptimaT zich weer nieuwe mogelijkheden toe om klanten een totaal­oplossing te bezorgen die niet alleen ponsen omvat maar ook plooien, lassen, poederlakken, assemblage, elektrotechniek … 

‘Optimale tevredenheid’, dat is de missie die OptimaT nastreeft in al zijn activiteiten. Het maatwerkbedrijf beschikt in Lichtervelde over een bedrijfsoppervlakte van 60.000 m² om die ambitie waar te maken. Algemeen directeur Hein Moerman: “Onze wortels liggen in Torhout, waar onze oude naam Tordale nog veel bijklank heeft. Hier in Lichtervelde hadden we echter alle ruimte ter beschikking om te groeien tot het 540 medewerkers sterke team dat we vandaag zijn.” De metaalafdeling is het vertrekpunt voor veel van de producten die OptimaT tot in de puntjes afwerkt voor zijn klanten. De focus ligt er op plaatbewerking en lassen met kwaliteit en techniciteit als sleutelwoorden in de productie. “Wie hier langskomt staat altijd versteld van wat we allemaal kunnen”, vertelt Moerman trots. “Producten uit het niks maken is onze sterkte. Snijden, poederlakken, assemblage en zelfs de volledige elektronica monteren, we willen klanten volledig ontzorgen, zodat zij zich kunnen focussen op hun R&D en verkoop.”

De nieuwe TruPunch 1000 kwam met de nodige opties naar Lichtervelde. Opties die maar één aspect voor ogen hadden: de lat qua kwaliteit zo hoog mogelijk leggen.

Meerwaarde creëren

Het machinepark getuigt duidelijk van die aanpak. Elke investering wordt zorgvuldig afgewogen om zoveel mogelijk meerwaarde op de werkvloer te creëren. De laatste toevoeging is de TruPunch 1000 ponsmachine van TRUMPF. “Voor de meeste begint plaatbewerking vandaag met een lasersnijmachine. De ponsmachine wordt te vaak vergeten, maar heeft nochtans onmiskenbare troeven. We hebben ze naast elkaar gezet. Pro en contra. De vele extra bewerkingen die de ponsmachine kan toevoegen aan het snijwerk zoals draadrollen, doorzettingen maken, kleine lipjes opplooien en stukken markeren, bleek doorslaggevend.” Aan het woord is Andy Vandekerckhove, preventieadviseur en hoofd van de technische dienst bij OptimaT. De nieuwe ponsmachine komt er ter vervanging van de oude die meer dan tien jaar meedraaide. Toen ook een TRUMPF, maar tweedehands aangekocht. “De technologie heeft zeker niet stilgestaan. De kwaliteit, snelheid en flexibiliteit die we nu in de plaats krijgen zijn fenomenaal. Maar ook de oude ponsmachine draait nog steeds mee in de productie. Dat zegt toch iets over de betrouwbaarheid”, aldus Vandekerckhove. 

Voor Andy Vandekerckhove (links) en Hein Moerman stond OptimaT op een kantelpunt voor deze investering. “De TruPunch 1000 was nodig om nog meer technische diversiteit in wat we aankunnen te demonstreren.”

Braamloze snede

De nieuwe TruPunch 1000 kwam met de nodige opties naar Lichtervelde. Opties die maar één aspect voor ogen hadden: de lat qua kwaliteit zo hoog mogelijk leggen. ­Vandekerckhove: “Een ponsmachine vandaag is een multifunctioneel bewerkingscentrum voor platen. Markeren en graveren, ontbramen, rollen, doorzetten, draadtappen … het is allemaal mogelijk tot diktes van 8 mm. Al hebben wij voor onze toepassingen aan 5 mm genoeg. In totaal beschikken we over 20 gereedschapsstations op onze machine die ons een brede waaier aan mogelijkheden geven voor een afwerking volgens de wensen van de klant. De kwaliteit van de snede moet overigens niet meer onderdoen voor die van een laser. De nieuwe ponsmachine ponst de stukken nagenoeg braamvrij , wat nabewerkingen overbodig maakt. Zelfs onder een vergrootglas zou je ze nog moeilijk van lasergesneden materialen kunnen onderscheiden.” Door de introductie van de Deltadrive op de TruPunch 1000 boekt OptimaT ook een enorme winst in snelheid. “De extra kracht en cadans die de TruPunch 3000 en 5000 nog boden, was zelfs niet nodig. Met deze keuze zetten we al een flinke stap in efficiëntie en capaciteit.”

Producten uit het niks maken is de sterkte van OptimaT. Snijden, poederlakken, assemblage en zelfs de volledige elektronica monteren, klanten zijn volledig ontzorgd en kunnen zich focussen op hun R&D en verkoop.

Volwaardige partners

Voor Moerman stond OptimaT op een kantelpunt voor deze investering. “Ze was nodig om nog meer technische diversiteit in wat we aankunnen te demonstreren. De ponsmachine is hier nooit het eindstation, maar het startpunt. Het ging er niet om hoeveel handelingen we konden uitsparen, maar hoeveel mensen we in de volgende stappen aan het werk kunnen stellen. Door de machine zullen we kunnen mee­dingen naar meer opdrachten. Ze zal ongetwijfeld een stimulans geven aan ons orderboekje. Met die groei voor ogen investeren we dit jaar ook nog in een nieuw magazijn van 6.000 m². Dat zal extra palletplaatsen creëren, maar vooral ook ruimte in de productie vrijmaken om verder uit te breiden. Klanten vragen immers steeds vaker om stockage­beheer, zodat ze producten op afroep kunnen laten leveren.” De nieuwe ponsmachine zal dus een belangrijke rol spelen om de groei van de metaalafdeling van OptimaT te helpen vormgeven. Moerman is ook bijzonder tevreden over de service die met de machine gepaard gaat. “Wat we gezien en ervaren hebben van V.A.C. MACHINES was reden om het merk trouw te blijven. We kregen bijvoorbeeld de kans om net voor de eerste lockdown een bezoek te brengen aan het hoofdkwartier van TRUMPF. Daar zijn onze ogen opengegaan over de mogelijkheden van moderne plaatbewerking. Het beste bewijs dat we als volwaardige klant behandeld worden, ook al hadden we maar één machine van ze staan”, besluit Moerman.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details