Platform voor de metaalverwerkende industrie
Plaatwerk, altijd correct en altijd op tijd
Machinebouw is een vak apart. Unata maakt het verschil door het hele project, van mechanisch ontwerp tot de volledige automatisering, in huis te kunnen uitvoeren.

Plaatwerk, altijd correct en altijd op tijd

Machinebouw is een vak apart. Unata maakt het verschil door het hele project, van mechanisch ontwerp tot de volledige automatisering, in huis te kunnen uitvoeren. Het rekent daarvoor op een uitgebreid machinepark, maar ook op de samenwerking met 247TailorSteel om plaatwerk te snijden en te plooien. Een winnende tandem die Unata de grootst mogelijke flexibiliteit geeft.

Unata stond bij zijn oprichting in 1985 voor ‘Unie voor Aangepaste Technologische Assistentie’. Vandaag is het bedrijf uit Aarschot vanuit dat atelier voor mechanische constructies uitgegroeid tot veel meer dan dat. “Onze focus ligt nu op machinebouw en automatiseringsprojecten. Als klanten op zoek zijn naar een oplossing die niet zomaar op de markt beschikbaar is, dan kunnen ze bij ons terecht voor maatwerk. ‘Speciallekes’, zeg maar”, vertelt project engineer Sam Wuyts met een knipoog. 

En dat gaat heel breed: interne transportsystemen, verpakkingsmachines, sorteerinstallaties… Met meer dan 3.000 gerealiseerde projecten op de teller, kan Unata bogen op heel wat ervaring. “De sterkte van ons bedrijf is dat we goed kunnen luisteren. In een gesprek met een klant focussen we niet zozeer op wat hij vraagt, maar proberen we te horen wat hij echt nodig heeft. Dat is ons vertrekpunt om een oplossing te engineeren en te produceren. Daarbij kunnen we alles in eigen huis aanbieden, mechanica, elektronica en softwareprogrammering. De klant heeft geen andere partners meer nodig, wat het proces enorm stroomlijnt”, aldus Wuyts. 

Op vraag van Unata voegde 247TailorSteel Magnelis toe aan zijn materialenaanbod, wat flink wat winst oplevert in doorlooptijd, kostenreductie en kwaliteit.

Plaatwerk kan niet eenvoudiger

Unata beschikt daarvoor over een team van 35 ervaren medewerkers en een atelier van 2.500 m². Aangezien flexibiliteit een belangrijk sleutelwoord is in machinebouw en automatiseringsprojecten, beschikt Unata over een uitgebreid machinepark, onder meer voor plaatwerk. Toch doet het meer en meer een beroep op de diensten van 247TailorSteel

Wuyts: “Omdat de combinatie van een eigen machinepark en een betrouwbare toeleverancier net de grootst mogelijke winst in efficiëntie oplevert. Voor grotere series kunnen we niet aan de prijzen tippen die 247Tailorsteel ons biedt voor snij- en plooiwerk. Een service die we leerden kennen toen we hier tegen machinestilstand aankeken. De samenwerking bleek meteen een schot in de roos: het materiaal stond er volgens de afspraak en in de kwaliteit die we gevraagd hadden.” 

Wat Wuyts enorm apprecieert is het gebruiksgemak. “Alles gebeurt via het Sophia® portaal. DXF-file inladen en vijf minuten later heb ik al mijn offerte. En zelfs in coronatijden liep alles op wieltjes, met de levertijden.” 

De samenwerking met 247TailorSteel bleek meteen een schot in de roos: het materiaal stond er volgens de afspraak en in de kwaliteit die Unata gevraagd had.

Betere maakbaarheid

Wat begon met snijwerk evolueerde intussen dan ook naar plooiwerk. “Toegegeven, we hebben eerst de kat wat uit de boom gekeken toen 247TailorSteel deze service begon aan te bieden. Enkele kleinere projecten toonden echter meteen dat de nauwkeurigheid zeer goed zat. En vooral het gebruiksgemak springt in het oog. Ik kan zelfs een volledige assemblage opladen in het Sophia® portaal, alles wat er van snij- en plooiwerk in kruipt wordt netjes opgelijst in de offerte en tot in de puntjes uitgevoerd. Bij heel complexe stukken kan er misschien eens iets mislopen. Dat is ook het eigene aan onze branche, we proberen voor onze klanten en hun projecten altijd de grenzen op te zoeken. Maar eigenlijk loopt dit in 90% van de gevallen perfect”, voegt Wuyts nog toe. 

Hetzelfde geldt voor buislasersnijden. Door de samenwerking met 247TailorSteel verkent Unata steeds meer de mogelijkheden om complex laswerk te stroomlijnen, door pasvormen in de buizen te laseren. “We hebben er zelf geen staan op de werkvloer, maar kunnen onze ontwerpen dankzij 247TailorSteel nu wel aanpassen, zodat ze als puzzelstukjes in elkaar passen. Op een zaag,- en boormachine zou dat niet haalbaar zijn, de buizenlaser kan dat wel.”

Wat begon met snijwerk evolueerde intussen ook naar plooiwerk.

Meedenken met klanten

247TailorSteel wierp zich in dit verhaal ook op als een partner die meedenkt met zijn klanten. Op vraag van Unata voegde 247TailorSteel Magnelis toe aan zijn materialenaanbod. Magnelis is een relatief nieuw materiaal. Waar met gegalvaniseerde platen enkel dun plaatwerk mogelijk is, liggen er met Magnelis mogelijkheden voor dikker platwerk in galva. 

“In dikker materiaal moesten we anders onze toevlucht zoeken tot blank staal en lakwerk. Door dat laatste konden de doorlooptijden oplopen. Indien we Magnelis combineren met bindklinknagels (waarvoor Unata samenwerkt met Dejond), kunnen we zelfs het laswerk integraal overslaan. Met Magnelis valt dus best wat winst te halen in doorlooptijd (minder afplakwerk, minder wachttijden), kostenreductie (geen poederlakken meer) en kwaliteit (minder kans op lasfouten). Het addertje onder het gras was echter dat ze louter in grote hoeveelheden besteld konden worden. 247TailorSteel ging echter meteen mee in dit verhaal, waardoor we nu alle plaatwerk in Magnelis netjes afgewerkt door hen aangeleverd krijgen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details