Platform voor de metaalverwerkende industrie
Oplossing voor intelligente ­gereedschapskeuze bewijst nut bij productie van hijsmaterialen
Met de ToolScout vinden gebruikers snel en eenvoudig de geschikte gereedschappen, maar ook de gepaste meet- en testtechnologie.

Oplossing voor intelligente ­gereedschapskeuze bewijst nut bij productie van hijsmaterialen

Naast kwaliteitsvolle gereedschappen, PBM’s en oplossingen voor bedrijfsinrichting, biedt de firma slimme oplossingen die het leven voor de metaalbewerker eenvoudiger maken: de (online) catalogus, eShop, eTool, Tool24, de Machining Calculator app, Connected Tools, het softwaresysteem Connected Manufacturing, de kalibratie-, slijp- en herslijpservice … Daartoe behoort ook de ToolScout, de intelligente service om het juiste gereedschap te vinden, die recent zijn nut bewees bij Crosby Europe in Putte, een marktleider op het vlak van hijsmaterialen.

Aangezien de ToolScout een online open-source databank is, kan iedereen vrij op zoek naar een gepast gereedschap, ook onderweg op tablet of smartphone.

Met de ToolScout vinden gebruikers snel en eenvoudig de geschikte gereedschappen voor het frezen, boren, draaien en draadsnijden van werkstukken, maar ook de gepaste meet- en testtechnologie. De geïntegreerde bibliotheek omvat gereedschappen van GARANT en HOLEX, maar ook van andere producenten zoals Kennametal, Kyocera, Stahlwille … Er is echter veel meer, want de database omvat toepassings­gegevens en gereedschaps- en materiaal­informatie, waarmee men het productieproces optimaal kan plannen, bijvoorbeeld snijgegevens (voedingssnelheid en toerental) en informatie over het benodigde vermogen en koppel van de machine. “Aan­gezien onze ToolScout een online open-source databank is, kan iedereen vrij op zoek naar een gepast gereedschap, maar ook naar de snijcondities voor een specifieke werkstof. Men krijgt informatie over de realistische startwaarden, die als pdf gegenereerd kunnen worden om op te slaan in de eigen gereedschappenbibliotheek”, legt Dominique Van Lunter, technisch verpaningsspecialist bij de Hoffmann Group uit. “Het gebruik is kinderspel, want deze tool is gebaseerd op een overzichtelijke datamatrix met een werkstofbalk en een gereedschapscodering, zoals dat ook zichtbaar is in onze catalogus. Gebruikers kunnen deze database gratis downloaden en implementeren in de Hoffmann Machining Calculator app. Hij is echter ook beschikbaar als tabellenboek. Onze ervaren experts zorgen ervoor dat dit digitale instrument steeds de meest actuele informatie omvat.”

Door de aankoop van een Tool24 gereedschapsuitgiftekast werden bij Crosby ook alle beschikbare gereedschappen onder de loep genomen.

Een voorbeeld uit de praktijk

De ToolScout, en vooral de ThreadScout, bewezen onlangs hun nut bij Crosby Europe, al meer dan 130 jaar gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hijsmaterialen voor de meest uiteenlopende toepassingen: haken, sluitingen, hijsringen en -klemmen, stroppen, span­schroeven, grijp- en kraanblokken … “We kiezen al jaren bewust voor een samenwerking met de Hoffmann Group, omdat we tevreden zijn van de kwaliteit van hun producten en onder­steuning”, vertelt Kristof Van Limbergen, CAD/CAM-designer, fabricator en set-up tech­nician bij Crosby Europe. “Zo investeerden we in een GARANT Tool24 gereedschaps­uitgiftekast, waarmee we al onze gereedschappen op een overzichtelijke manier kunnen beheren. We weten onder meer wie op welk moment een bepaalde tool gebruikt en als de voorraad te klein wordt, krijgt de aankoop automatisch een melding, zodat er op tijd besteld kan worden.”

Dominique Van Lunter en Joeri Vlasselaer zijn respectievelijk technisch verspaningsspecialist en accountmanager bij de Hoffmann Group.

Beschikbare gereedschappen onder de loep

Door die aankoop werden alle beschikbare gereedschappen volledig onder de loep genomen, werd gezocht naar het juiste gereedschap voor elk type schroefdraad én naar de correcte onderlegplaat voor elke toepassing om het probleem met facetten bij het schroefdraadsnijden op te lossen. Zo zochten ze met behulp van de ThreadScout naar de exacte helixhoeken bij meer dan vijftig verschillende soorten werkstukken. “Als ze in de ToolScout het type schroefdraad invulden en zo de juiste spoedhoek konden zien, merkten ze dat er andere onderlegplaten nodig waren bij verschillende afmetingen. Zo heeft bij UNC 7/8 – 9 PTI de draad een hellingshoek van 2,522° en moet men een onderlegplaat van 2,5° gebruiken. Een onderlegplaat van 0° zou onvoldoende vrijligging hebben, waardoor de druk op de wisselplaat toeneemt en er facetten op de schroefdraadflanken ontstaan”, vult Joeri Vlasselaer, accountmanager bij de Hoffmann Group, aan. “In de praktijk slijpt men dan wel eens de wisselplaat manueel vrij, maar dan neemt men de coating en sterkte van de plaat weg, wat een grote invloed heeft op de proceszekerheid, zeker bij CNC-machines. Met behulp van de ToolScout kan dit vermeden worden, waardoor de kwaliteit continu gegarandeerd wordt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details