Platform voor de metaalverwerkende industrie
Opendeurdagen tonen toekomst van plaatverwerking
Een rondleiding door de indrukwekkende productiehallen van LVD mocht uiteraard niet ontbreken.

Opendeurdagen tonen toekomst van plaatverwerking

Aan de vooravond van de Blechexpo opende LVD de deuren van zijn Xperience Center in Gullegem om klanten en partners te verwelkomen. “De traditionele beurzen zijn vaak heel druk, zowel voor bezoekers als voor ons. Hier hebben we alle tijd en ruimte om in een goed gesprek dieper in te gaan op concrete projecten van klanten en de evoluties die op ze afkomen in de markt. Maar uiteraard kregen ze hier ook al een tipje van de sluier gelicht over de nieuwste ontwikkelingen”, aldus LVD sales director Kurt Debbaut. 

Door de hogere snijvermogens ontpopt de fiberlaser zich in dikkere platen steeds meer als een concurrent voor plasmasnijden. Vandaar dat een evolutie naar het bevelsnijden niet mocht ontbreken.

Eentje waar je letterlijk en figuurlijk niet naast kon kijken, was de nieuwe Phoenix FL-6525 fiberlasersnijmachine met een bron van 12 kW en uitgerust met bevelsnijkop. Met zijn capaciteit om platen van 6,5×2,5 m te snijden een imposante verschijning. Maar het geheim van de smid zat hem uiteraard binnenin. 

“Door de hogere snijvermogens ontpopt de fiberlaser zich in dikkere platen steeds meer als een concurrent voor plasmasnijden. Vandaar dat een evolutie naar het bevelsnijden niet mocht ontbreken. Iets waarvoor heel wat klanten zich overigens al vragende partij getoond hadden”, voegt Debbaut er nog aan toe. Positieve en negatieve bevels, in V, Y of K, tot 45° instelbaar, de Phoenix levert ze allemaal feilloos af in materiaal tot 25 mm dik. Dankzij de intelligente sturing is het programmeren van de machine en haar bevelsnijkop kinderspel. Wel moet de operator goed nadenken over de volgorde van de stukken. Voor bepaalde bevels moet er immers meermaals over het oppervlak gepasseerd worden.

U had al kennisgemaakt met de Dyna-Cell en de Ulti-Form gerobotiseerde plooicellen? Deze keer stond ook het kleinere broertje, de D-Cell, in de kijker.

Ideale balans tussen stikstof en zuurstof

Een tweede nieuwigheid die bedrijven graag kwamen ontdekken in het lasersnijden, was het Mixed Gas verhaal. Afhankelijk van de dikte van het materiaal en de dynamiek van de machine, kan stikstof of zuurstof de betere keuze zijn om voldoende snelheid te maken en toch de juiste snedekwaliteit te realiseren. LVD maakt het voor zijn klanten gemakkelijker om bij lasersnijsystemen vanaf 10 mm de Mixed Gas optie aan te bieden. Er wordt dan aan het stikstof een bepaalde hoeveelheid zuurstof toegevoegd om de grens te verleggen zonder aan kwaliteit in te boeten. 

Tom Verhaeghe, product manager laser bij LVD: “Uit testen bleek dat er een enorme boost in snelheid mogelijk was, vooral in dikkere plaat. Vanaf 12 mm loont het zeker om te onderzoeken wat het kan opleveren, bij 20 mm kan het zelfs dubbel zo snel gaan. Maar we moeten er wel aan toevoegen dat het sterk materiaal­afhankelijk is en zeker niet  ­zaligmakend.”

Instap in gerobotiseerd plooien

Over naar het plooien dan, want ook in dat domein heeft LVD de afgelopen maanden niet stilgestaan. U had al kennisgemaakt met de Dyna-Cell en de Ulti-Form gerobotiseerde plooicellen? Deze keer stond ook het kleinere broertje, de D-Cell, in de kijker. 

“Met LRS (LVD Robotic Solutions) hebben we veel knowhow in huis om robots en plooibanken perfect te laten samenwerken. Kennis die we willen gebruiken om gestandaardiseerde producten in de markt te zetten en de kostprijs voor klanten zo laag mogelijk te houden. Van eenvoudig tot geavanceerd. De D-Cell is zeer competitief geprijsd. De afkantpers is hydraulisch, met een werklengte van 2 m en 50 ton drukkracht en kan een grote variatie van kleine tot middelgrote stukken autonoom handlen en plooien. Daarmee wordt de drempel om werk te maken van gerobotiseerd plooien nu helemaal verlaagd. Automatisering hoeft niet duur te zijn”, vertelt LVD Group marketeer Stefanie Vandemoortele.

Bezoekers kregen tijdens de opendeurdagen een voorproefje van wat ze binnenkort mogen verwachten in de nieuwe versie van CADMAN-FLOW en CADMAN-B.

Nieuwe CADMAN: sneller, slimmer en intuïtiever

En wie automatisering zegt, zegt ook digitalisering. Een domein waarin LVD al jaren geleden het voortouw genomen had met de ontwikkeling van zijn CADMAN Suite. CADMAN sales manager Roman Dequidt gaf de bezoekers een voorproefje van wat ze binnenkort mogen verwachten in de nieuwe versie van CADMAN-FLOW en CADMAN-B. “Met de hogere snelheid van verwerking komen we tegemoet aan de grootste verzuchting van gebruikers. Alles gebeurt nu binnen een paar seconden. Sneller, slimmer en intuïtiever.” 

Daarnaast zullen er een aantal interessante slimme features bijkomen. De meest opvallende? De mogelijkheid om de plooivolgorde te optimaliseren in functie van de stukken en de gereedschappen. “Altijd vanuit het uitgangspunt om gereedschapswissels zoveel mogelijk te beperken. Hoe meer producten, hoe hoger de mogelijke winst, maar we maken ons sterk dat we het aantal wissels zo met de helft kunnen reduceren. De volgende stap wordt dan die optimalisatie over verschillende plooibanken heen uit te voeren”, blikt Dequidt al vooruit. Maar met deze nieuwe versie zullen klanten al in 2024 sneller en efficiënter kunnen werken.

LVD is te bezoeken tijdens Blechexpo in hal 1, stand 1808.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?