Platform voor de metaalverwerkende industrie
Oog voor precisie in metaal en kunststof
Jan Reijnaers (rechts) en zijn operator: “Dankzij de palletwisselaar hoeft de machine de hele dag niet stil te staan. Productiviteit ten top.”

Oog voor precisie in metaal en kunststof

Ruwe diamanten genoeg in België. Diametal is er zo één van, een bedrijf dat met zijn oog voor precisie het verschil maakt in het fijnmechanische werk. Met veel knowhow over de maakbaarheid van stukken, maar ook een machinepark dat zodanig is uitgebouwd dat klanten bijzonder veel mogelijkheden krijgen. Voor al het draaiwerk kijkt Diametal naar Mazak. De nauwkeurigheid van de machines, de gebruiksvriendelijke sturing en de uitstekende technische ondersteuning blijken telkens doorslaggevend.

Al meer dan vijf eeuwen mag Antwerpen zich de diamanthoofdstad van de wereld noemen. Het leidde tot een bloeiende diamantnijverheid rondom Herentals, waar heel wat polierwerk verzorgd werd. In die niche vond Diametal zijn oorsprong, met de productie van gereedschappen om diamanten te slijpen. Manueel werk dat sinds de jaren 70 zich meer en meer naar het oosten begon te verplaatsen. 

“Begin jaren 70 hebben we het vizier van schouder veranderd en zijn we begonnen met de fabricage en herstelling van machineonderdelen. Het was een kwestie van aanpassen om te overleven”, vertelt zaakvoeder Jan Reijnaers. Het oog voor precisie waar diamanten om vragen bleef behouden. Diametal koos resoluut voor het fijnmechanische precisiewerk. “Omdat er echt een toekomst voor was, ook in België. Als het om componenten met een cruciale maatvoering gaat, dan kiezen bedrijven graag voor een lokale partner.”

De meest recente aanwinst is de Integrex e-1600V/10 . Die kan vijfassig simultaan werken en geeft Diametal de mogelijkheden om stukken met een diameter tot twee meter nauwkeurig te bewerken. “De toleranties zitten echt goed op deze machine.”

Flexibiliteit troef

De klanten van Diametal zijn bijzonder divers en komen aankloppen in Herentals voor draaien, frezen, draadvonken en vlak slijpen in metalen en kunststoffen. Machinebouwers die kleine series van complexe stukken wensen. Onderhoudstechniekers die hun stuk snel gerepareerd willen zien. Maar ook R&D-ingenieurs die rekenen op de expertise van Diametal om hun prototypes en nieuwe producten mee te engineeren en te bouwen. 

“Flexibiliteit is het sleutelwoord in onze bedrijfsvoering. Je moet je klanten toegevoegde waarde geven door ze de service en ondersteuning te bieden in wat ze zoeken. We gaan altijd tot het uiterste om onze klanten te helpen. Dat onthouden de mensen.” Reijnaers rekent daarvoor op de knowhow van zijn 25 medewerkers, zowel aan de computer als aan de machines. Daarnaast kan hij rekenen op een zorgvuldig samengesteld machinepark. Diversiteit troef om mogelijkheden te creëren.

Prima technische ondersteuning

Toen Reijnaers in 2005 het bedrijf overnam, was Mazak al vertegenwoordigd op de werkvloer. “Onze programmeurs/instellers werken er nu eenmaal graag mee, omdat de sturing bijzonder gebruiksvriendelijk is en je er tegelijk heel veel uit kan halen. Zelfs de meest recente Smooth sturing blijft de basiseigenschappen van oudere Fusion en Matrix sturingen behouden, zodat ze er zich meteen in thuis voelen.” Dat er sindsdien heel wat Mazak machines zijn bijgekomen, heeft voor Reijnaers alles te maken met de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en de technische ondersteuning. “Als er iets gebeurt, wil je zo snel mogelijk weer aan de slag zijn. Oponthoud kunnen we ons niet veroorloven. Van Mazak kunnen we er op aan dat de wisselstukken op tijd arriveren en de techniekers over de juiste bagage beschikken. We hebben twee machineleveranciers die hierin uitblinken, Mazak is er één van. Bovendien zijn ze ook helemaal mee met alle technische ontwikkelingen.”

Dat er heel wat Mazak machines op de werkvloer staan, heeft voor Reijnaers alles te maken met de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en de technische ondersteuning.

Nauwkeurig, ook bij grote stukken

De meest recente aanwinst is de Integrex e-1600V/10. “Draaien en frezen kunnen combineren in één opspanning is echt de nieuwe trend. De Integrex blinkt daarin uit, kan vijfassig simultaan werken en geeft ons de mogelijkheden om stukken met een diameter tot twee meter te bewerken. Grotere stukken dus, maar wel met de nauwkeurigheid die van ons verwacht wordt. De toleranties zitten echt goed op deze machine.” Ze werd ook uitgerust met een palletwisselsysteem. “Wat automatisering betreft, heb ik de boot lang afgehouden. Maar de medewerkers die ik hier lopen heb zijn te kwaliteitsvol om ze repetitief werk te laten doen. Alle verandering is moeilijk, maar de productieverantwoordelijke trok mee aan de kar. De operatoren kunnen nu de robot zelf programmeren en bedienen. Elke machine die er nu bijkomt is minstens voorbereid op ­automatisering.” 

Bij de Integrex e-1600V/10 werd de automatiseringsoplossing van bij de levering geïmplementeerd. “Dankzij de palletwisselaar hoeft de machine de hele dag niet stil te staan. De stukken liggen al opgespannen en voorbereid klaar, zodat ze meteen weer aan de slag kan. Productiviteit ten top.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details