Platform voor de metaalverwerkende industrie
Online leren en trainen

Online leren en trainen

Het coronavirus doet ons nog een digitale versnelling hoger trappen. HEIDENHAIN beschikt al enkele jaren over een online aanbod voor technische scholen om kennis te delen. Op de EMO vorig jaar voegde het daar een nieuwe module aan toe voor vijfassige machines. Binnenkort worden ook draaibanken onder de loep genomen. Daarnaast werkte het bedrijf een volledig aanbod van virtuele, inter­actieve opleidingen uit voor bedrijven ter vervanging van de in-house sessies. Wie liever zelf op zoek gaat naar informatie kan tenslotte grasduinen in de webinars waar telkens heel praktisch op een onderwerp wordt ingegaan. Zo heeft u uw kennis in geen tijd bijgespijkerd, ook in coronatijden.

Kennisoverdracht wordt steeds belangrijker, maar ook steeds moeilijker omdat technologie met snelle schreden vooruitgaat. HEIDENHAIN probeert niettemin om jongeren al vanop de schoolbanken onder te dompelen in de nieuwste mogelijk­heden van werktuigmachines. HIT staat voor HEIDENHAIN Interactive Training. Het is de eerste bouwsteen van een groter pakket aan virtuele tools. “HIT vat eigenlijk het theo­retische luik samen, dat we kant-en-klaar ter beschikking stellen van technische scholen en opleidingscentra. HEIDENHAIN heeft dat zo attractief en inzichtelijk mogelijk proberen maken door ondersteunende video’s. Sinds een tweetal jaar zijn deze basisleermodules ook in het Nederlands beschikbaar. Maar er wordt voortdurend gewerkt aan nieuwe toevoegingen. Sinds de laatste EMO leren we ze met de bouwsteen 3+2 bijvoorbeeld ook met complexere, vijfassige machines werken want die zijn aan een opmars bezig. En binnenkort is ook de module voor het draaien in het Nederlands beschikbaar.”

HIT staat voor HEIDENHAIN Interactive Training. Het is de eerste bouwsteen van een groter pakket aan virtuele tools voor technische scholen en opleidingsinstanties.

 

Interactief klaslokaal

Theorie is uiteraard maar een kant van de medaille. Om alles onder de knie te krijgen hebben jongeren ook de praktijk nodig. “Daarom hebben we een interactieve leer­omgeving opgezet, een virtueel klaslokaal als het ware. De deelnemer kan zich vanop gelijk welk toestel (tablet, pc, smartphone) aan­melden en onafhankelijk de modules doorlopen om dan in het klaslokaal vragen erover te stellen. Ze kunnen op een programmeerstation ook virtuele oefeningen doorlopen, de leerkrachten volgen de studenten en hun vooruitgang op. Dat gebeurt allemaal op een digital twin van een echte machine. We hebben er al een twintigtal kant-en-klaar. Als ze later in de praktijk terechtkomen zijn ze dus als vertrouwd met hoe het programmeren erop verloopt. Want dat is het derde luik: de werkvloer. De opleidings­partners van Heidenhain (lijst terug te vinden op de website) hebben elk minstens één machine met de sturing staan die overeenstemt met de leeromgeving die de studenten kennen. Scholen en opleidingsorganisaties kunnen daar dan terecht om het werkstuk effectief te produceren.”

Het volledige aanbod van online trainingsmodules is terug te vinden op de website van HEIDENHAIN.

 

Virtuele trainingen

De jongere generatie wordt dus klaargestoomd. Maar HEIDENHAIN heeft ook heel wat in petto voor wie al in het werkveld staat en zijn kennis online wil bijschaven. “We hebben vanuit onze vestiging in Roosdaal een sterke traditie in trainingen. Door het coronavirus en de daarmee gepaarde maatregelen voor social distancing is dat niet meer mogelijk op de conventionele manier. Daarom hebben we met het team deze omgezet naar een online variant. Wie dat wenst kan zich inschrijven om vanop afstand deel te nemen. Het volledige programma staat op onze website. We maken daarbij gebruik van tools die we kennen uit het aanbod voor studenten: een interactieve omgeving met realistische programmeerstations.” HEIDENHAIN heeft ondertussen ook zijn trainings­centrum uitgebreid met camera’s en schermen om de interactiviteit maximaal te benutten.

HEIDENHAIN heeft ondertussen ook zijn trainingscentrum uitgebreid met camera’s en schermen om de interactiviteit maximaal te benutten.

 

Naar meer maatwerk

Ook klanten die op zoek zijn naar meer kennis en training blijven niet in de kou staan bij HEIDENHAIN. “Dat gebeurde in het verleden altijd ter plaatse. Nu vullen we dat aanbod aan met online modules. Je hoeft je enkel maar aan te melden via de website, waar het volledige overzicht terug te vinden is. De focus van het opleidingsaanbod verlegt zich duidelijk van standaard en algemeen naar modulair in functie van een bepaalde uitdaging, evolutie of problematiek. Maatwerk is cruciaal om kennis in de juiste domeinen bij te spijkeren. Daarom updatet HEIDENHAIN ook maandelijks het aanbod aan webinars. Gebruikers kunnen zich dan verdiepen in de onderwerpen die hen interesseren op het moment dat ze willen.” Of online ook na corona de norm zal blijven, daar heeft iedereen voorlopig het raden naar. “Wij zien toch voordelen van een gecombineerd aanbod van online en in-huis opleidingen gezien de steeds moeilijkere mobiliteit en het belang van ecologie. Daarom blijven we er op inzetten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details