- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Elke specifieke fles vraagt om een specifiek formaatdeel. Dat is waar Macovak zijn specialiteit van heeft gemaakt. Met precisie en service als visitekaartje heeft het bedrijf uit Lint zich een trouwe klantenbasis uitgebouwd in binnen- en buitenland. Maar dat vraagt om een modern machinepark dat uitblinkt in het rendabel produceren van enkelstuks. Om een maximale snelheid en gebruiksgemak te combineren koos Macovak daarom voor de XYZ SLX 425 draaibank met ProtoTrak sturing. Crispyn Machines stond in voor de levering.
Meer dan vijftien jaar geleden ontstond Macovak in Lint uit de passie van Didier Gillain. De expertise en de contacten die hij had opgebouwd in de drankenindustrie, werd ingezet om formaatdelen te gaan produceren. Zaakvoerder Didier Gillain: “Machines in bijvoorbeeld bottelarijen zijn uitgerust met formaatdelen. Zij staan in voor een uiterst nauwkeurige positionering van de fles aan de vuller, de etiketteermachines, de sluiter … Als je weet met welke duizelingwekkend snelheid flessen daar passeren (tot meer dan 60.000 per uur), dan is duidelijk hoe belangrijk die nauwkeurigheid is. De volumes zijn zodanig hoog dat zelfs de kleinste speling voor een enorm prijskaartje kan zorgen.” Macovak is zeker niet alleen in de voedingsindustrie actief. Gillain: “Overal waar er vloeistoffen afgevuld moeten worden, vind je onze formaatdelen terug. Van kleine flesjes voor de farma, tot 20-l vaten in de chemie.”
Dat Macovak zijn formaatdelen ook buiten onze landsgrenzen afzet, heeft alles te maken met de expertise van de tien medewerkers die er aan de slag zijn. “Onze business draait om problemen oplossen voor klanten. Enerzijds met een snelle reactiviteit, anderzijds met de kennis om de formaatdelen telkens perfect op maat te maken.” Macovak bedient zich daarvoor van de modernste technologie. “We gaan ter plaatse met een meetarm om tot in het kleinste detail de machines en de flesjes te kunnen opmeten in 3D. Elke aanpassing in één van beiden kan immers tot te veel speling leiden. De volgende stappen zijn ook gedigitaliseerd, zodat we fouten kunnen uitsluiten. Op basis van de meting tekenen we het formaatdeel uit in 3D. Dat is de moeilijkste stap. Van daaruit wordt dan in het CAM-pakket een programma gegenereerd om het te gaan maken. Dan is het aan onze freesmachines en draaibanken.”
Om ook op de werkvloer het verschil te maken met nauwkeurigheid en een snelle service koos Macovak onlangs voor de XYZ SLX 425 draaibank met ProtoTrak sturing. “De draaibank die we hadden staan, was echt aan vervanging toe. We hebben nu twee tekenaars die drie freesmachines moeten voorzien van ontwerpen. Daarom wilde ik voor de nieuwe draaibank graag een sturing die onze operatoren alle mogelijkheden geeft om aan de machine snel en eenvoudig de werkstukken zelf te programmeren of manueel af te werken. Bij een eerder bezoek aan de showroom van Crispyn Machines had ik mijn oog al laten vallen op de ProtoTrak sturing. Ik wist dus waarheen.” Gillain ging niet alleen en nam zijn operatoren mee. Na een demo en een proefstuk in de showroom waren ook zij meteen overtuigd. “Je hebt eigenlijk geen kennis nodig van G- of M-codes om hiermee mooie stukken te draaien. Zelfs ik zou het kunnen”, vertelt Gillain met een knipoog.
De XYZ SLX 425 draaibank staat sinds begin dit jaar op de werkvloer bij Macovak. “Wat opvalt is de tijdswinst die we boeken. De periode is nog iets tekort om er een cijfer op te plakken, maar is wel voelbaar. Ten opzichte van conventionele draaibanken kunnen we bepaalde rondingen of hoeken bijhouden in een programma voor een snellere afwerking. En ten opzichte van de CNC-draaibank merken we dat er weinig tijd verloren gaat aan programmeren. Het beste van beide werelden dus.” Na een dag opleiding bij Crispyn Machines waren de operatoren van Macovak al weg met de sturing. Sindsdien draait ze op volle toeren op de werkvloer. “Dat is het mooie aan de eenvoud van de ProtoTrak sturing. Je kan er meteen mee produceren en ondertussen krijgen je operatoren de machine nog meer in de vingers. Binnen een aantal maanden lassen we dan een nieuwe opleiding in bij Crispyn om werkelijk alle mogelijkheden van de machine en de sturing te leren benutten.”