Platform voor de metaalverwerkende industrie
Nieuwe maatstaven zetten: Vezellasersnijden met 12 kilowatt

Nieuwe maatstaven zetten: Vezellasersnijden met 12 kilowatt

Een hogere snelheid en een uitgebreid snijspectrum. De ByStar Fiber van Bystronic bevat een laser van 12 kilowatt en beschikt over de nieuwe functie «BeamShaper». Daarnaast staat de nieuw vormgegeven snijkop garant voor een constante snijkwaliteit tot een plaatdikte van 30 millimeter.

In de strijd om snijorders moeten plaatwerkers snel, flexibel en kostenefficiënt produceren. De beste prijs per snijdeel en korte levertijden zijn bepalend voor een goede benutting van de productiecapaciteit. Een lasersnijsysteem en de bijbehorende specifieke componenten moeten hierbij hoge bewerkingssnelheden, een betrouwbaar snijproces en lage onderhoudskosten weten te realiseren. Wie zich zo kan positioneren, haalt orders binnen en verhoogt stapsgewijs zijn productiviteit. Dat zijn de voorwaarden voor groei.

Om plaatwerkers in de steeds grotere concurrentiestrijd optimaal te ondersteunen, tilt Bystronic het vezellasersnijden naar het volgende vermogensniveau met de lancering van de ByStar Fiber van 12 kilowatt. Deze hoogwaardige vezellaser staat voor nauwkeurige Bystronic-technologie, een stabiel lasersnijproces tot op het hoogste vermogensniveau en een breed toepassingsgebied. De technologische sprong van de huidige 3 tot 10 kilowatt naar het nieuwe level van 12 kilowatt is gigantisch.

De snijsnelheden op de ByStar Fiber nemen door de 12-kilowatt-laser met gemiddeld 20 procent toe (bij lasersnijden met stikstof) ten opzichte van de huidige 10-kilowatt-laserbron. Dat verhoogt de productiviteit bij plaatdiktes van 3 tot 30 millimeter.

Stefan Sanson, productmanager Laser Cutting bij Bystronic: «Dit laservermogen is interessant voor bedrijven die in materiaaldiktes vanaf 3 millimeter een hogere snijsnelheid willen realiseren om zo hun productie per tijdseenheid te verhogen. Het resultaat is Zwitserse kwaliteit tegen lagere kosten per stuk.»

Stabiele processen dankzij nieuw snijkopontwerp
Voor een stabiel snijproces en een constante hoge kwaliteit van de snijdelen is de snijkop essentieel. Dit geldt nog in versterkte mate bij een stijgend laservermogen waarbij het snijmateriaal nauwkeurig en bedrijfszeker bewerkt moet worden. Hiertoe heeft Bystronic de snijkop van de ByStar Fiber gestaag doorontwikkeld.

Door het slankere ontwerp van de snijkop neemt de bedrijfszekerheid tijdens het snijproces toe. Bystronic brengt hierbij het aantal verschillende constructiedelen terug en integreert belangrijke functies binnen in de snijkop. Dit vermindert het risico op botsingen met uitstekende snijdelen. Tegelijkertijd zorgt het nieuwe ontwerp er ook voor dat de onderhouds- en bedrijfskosten dalen, omdat de toegepaste techniek beter tegen verontreiniging met bijvoorbeeld snijstof beschermd is.

Daarnaast garandeert de optimale koeling in de snijkop nauwkeurige snijprestaties, met name tijdens het langdurig snijden met een hoog laservermogen. Bystronic beschermt hiermee lenzen en snijmondstukken tegen een te hoge thermische belasting.

Vezellasersnijden

Constante hoge snijkwaliteit met Zwitserse technologie: Bystronic heeft de snijkop van de ByStar Fiber gestaag doorontwikkeld.

Hoge snijkwaliteit tot 30 millimeter
Voor plaatwerkers die hun orderportefeuille uit willen breiden met een zo groot mogelijke materiaaldikte, heeft Bystronic nog een innovatie in petto. Met de nieuwe functie «BeamShaper» kunnen stalen platen met een dikte van maximaal 30 millimeter kwalitatief hoogwaardig gesneden worden. Deze functie kan al bij de aankoop van een nieuwe ByStar Fiber van 12 kilowatt gekozen worden of op een later tijdstip aangebracht worden. «BeamShaper» zorgt voor een ideale aanpassing van de vorm van de laserstraal aan grotere plaatdiktes en een wisselende plaatkwaliteit. Bij een dikte van 20 tot 30 millimeter neemt hierdoor de kwaliteit van de snijranden toe en gaat de snijsnelheid met maximaal 20 procent omhoog.

Vezellasersnijden

Of het nu om aluminium, non-ferrometaal of staal gaat, de snijkop van Bystronic imponeert door zijn uiterste precisie in dunne en dikke metalen platen en profielen.

Optimale materiaalstroom door automatisering
Om bij de hoge snelheden tijdens het lasersnijden verzekerd te zijn van een optimale materiaalstroom, heeft Bystronic voor de ByStar Fiber een keur aan automatiseringsoplossingen in huis. Tot het aanbod behoren be- en ontlaadsystemen, sorteeroplossingen en afzonderlijk configureerbare voorraadsystemen. Naar gelang de bestaande productiefaciliteiten en de beschikbare ruimte wordt zo een geautomatiseerd lasersnijproces gecreëerd dat naadloos geïntegreerd is.

ByTrans Cross is de nieuwste be- en ontlaadoplossing in het assortiment van Bystronic. De automatisering kan helemaal naar wens afgestemd worden op de verschillende orders en productiecycli bij het lasersnijden. Er zijn uiteenlopende toepassingsscenario’s mogelijk.

Als automatiseringsbrug kan ByTrans Cross ingebouwd worden tussen de lasersnij-installatie en de materiaalvoorraad om de materiaalstroom aan te sturen. ByTrans Cross kan daarentegen net zo makkelijk gebruikt worden als standaloneoplossing zonder koppeling met de voorraad om onbewerkte platen van verschillende diktes en materialen naar de lasersnij-installatie te voeren. Het basismodel van ByTrans Cross heeft twee laadwagens, die bij standalonegebruik als materiaalvoorraad dienen.

ByTrans Cross wordt in combinatie met de sorteeroplossing BySort nog veelzijdiger bij het afruimen. Op verzoek integreert Bystronic deze aanvullende oplossing in het systeem. Hiermee krijgt de gebruiker de mogelijkheid bewerkte onderdelen gesorteerd af te voeren naar een hieraan gekoppelde opslaglocatie of naar extra ontlaadplaatsen naast de lasersnij-installatie.

De laatstgenoemde mogelijkheid is bijvoorbeeld ideaal voor de bewerking van grote series waarbij afzonderlijke snijdelen op basis van afzonderlijke orders gesorteerd moeten worden. Een groot voordeel van BySort is hierbij dat elk deel telkens weer exact op een bepaalde plek opgeslagen wordt. Deze taak kan vooral bij grote snijdelen maar moeilijk met de hand uitgevoerd worden. De uiterst nauwkeurig op een pallet geplaatste delen kunnen bij handmatige en geautomatiseerde follow-up-processen eenvoudiger bewerkt worden, omdat hun positie exact bepaald is.

Meer informatie vindt u op: bystarfiber.bystronic.com.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details