Platform voor de metaalverwerkende industrie
Nieuwe generatie plasmabronnen: klaar voor gedigitaliseerde productie

Nieuwe generatie plasmabronnen: klaar voor gedigitaliseerde productie

Voorop lopen in plasmasnijtechniek. Dat is al zestig jaar het handelsmerk van Kjellberg en ook in de toekomst trekt het bedrijf resoluut die kaart. Een mooi voorbeeld daarvan is de vooruitstrevende Q reeks, de nieuwste generatie plasmabronnen waarmee metaalbewerkers helemaal klaar zijn voor een gedigitaliseerde productie.

Het nieuwe paradepaardje in het Kjellberg gamma zijn de Q plasmabronnen. Met deze innovatie zet het bedrijf volop in op de zeer actuele thema’s ‘smart factory’ en ‘e-services’.De procescommunicatie van deze revolutionaire plasmabronnen wordt verwezenlijkt via EtherCAT en brengt zo een feilloze communicatie tot stand met het geleidingssysteem, de snijtafel, de robot en alle overige componenten van het productieproces. Dit natuurlijk met de best mogelijke snijresultaten. Want met de Q reeks wordt de befaamde Kjellberg Contour Cut en Silent Cut technologie nog verder geoptimaliseerd voor hogere snijsnelheden, een stillere werking en kortere cycli tussen snedes. De bron gebruikt digitaal geregelde invertermodules, waardoor Kjellberg een optimaal geregelde snijstroom en markeerstroom verkrijgt. Ook de gasregeling en koeling zit volledig in deze digitale procescommunicatie verwerkt. Met als resultaat de beste snij- en markeerkwaliteit en een verhoogde levensduur van de slijtdelen in de toorts. In vergelijking met de HiFocus weegt de Q plasmabron 42% minder. In vergelijking met zijn concurrenten is dat zelfs 50%. Bij een nieuwe bron hoort ook een nieuwe toorts. De Q plasmasnijbron kan de Q plasmatoortsen, met hun snel wisselbare kop, automatisch identificeren. Ze zijn ook voorzien van efficiënte koeling.

Alle nieuwe functionaliteiten van de Q reeks beogen de integratie en automatisering van het productieproces, alsook de verbetering van de beschikbaarheid van het apparaat.

 

In drie verschillende vermogens beschikbaar

Het modulaire ontwerp voorziet dat in dezelfde behuizing tot drie stroommodules kunnen worden geplaatst van telkens 150 A. Zo kan een bron van 150 A, 300 A of 450 A samengesteld worden, wat toelaat de snijprestaties uit te breiden in functie van de noden van de gebruiker. Met de Q plasmasnijbronnen kan men diktes aan van 0,5 tot maar liefst 120 mm! Momenteel staan de versies in 150 A en 300 A reeds ter beschikking van de markt, de 450 A volgt in de loop van 2020. Er is tevens een unit geïntegreerd voor het automatisch sturen van het plasmagas voor een uiterst nauwkeurige snede of markering. Q-gas is geschikt voor het snijden van staal, rvs, aluminium, koper, messing, titanium … Deze maakt gebruik van alle mogelijke procesgassen: Air, O2 zuurstof, N2 stikstof, Argon, H2 waterstof, formeergas. En er is een budgetvriendelijke gasconsole indien men enkel staal wenst te snijden. Met als procesgassen Air, O2 zuurstof, en N2 stikstof. De Q plasmabronnen kenmerken zich bovendien door hun lage emissies.

Met het oog op automatisering en connecteren

Alle nieuwe functionaliteiten van de Q reeks beogen de integratie en automatisering van het productieproces, alsook de verbetering van de beschikbaarheid van het apparaat. Updates en diagnoses kunnen door de constructeur worden uitgevoerd via een eenvoudige en veilige VPN- verbinding op afstand.  Via de browsergebaseerde gebruikersinterface Q-desk krijgt de operator, maar bijvoorbeeld ook de werkvoorbereiding en calculator, uitgebreide informatie over machine, proces, en verbruik. Daarnaast worden er tools ter beschikking gesteld van de operator voor assistentie, probleemoplossing en een betere visualisering met instructievideos en FAQ’s. Ook informatie ten behoeve van preventief onderhoud wordt aangeboden in de database. Kortom alles wat er nodig is voor intelligente diagnose en monitoring van het proces en de componenten. Er is ook aandacht besteed aan de eenvoud van montage en installatie. Alle slangen kunnen gemakkelijk worden aangesloten door de flensmontage, alle kabels zijn uitgevoerd met industriële stekkerverbindingen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details