Platform voor de metaalverwerkende industrie
Modernisering maakt bestaande ­straalinstallatie productiever en rendabeler
Het paradepaardje op de werkvloer is de automatische straalcabine. Dankzij de TuneUp Retrofit service van Rösler is die installatie nu veel efficiënter en rendabeler.

Modernisering maakt bestaande ­straalinstallatie productiever en rendabeler

Dat geldt ook voor straalinstallaties, waar na verloop van tijd de operationele kosten beginnen op te lopen: hogere onderhoudskosten en een hoger verbruik van straalmiddel en energie. Om efficiënt te stralen is echter niet altijd een volledig nieuwe straalcabine met turbines nodig. Met de TuneUp Retrofit service van Rösler kan men de kosten bij bestaande installaties aanzienlijk verminderen. Dat bleek ook bij Buijsse International waar de gemoderniseerde straalinstallatie niet alleen minder onderhoud vraagt en minder straal­middel verbruikt, maar ook een hogere capaciteit heeft en breder inzetbaar is.

Stralen is vakwerk en bij Buijsse International in Lokeren hebben ze daar hun specialiteit van gemaakt. “We zijn uitgegroeid tot één van de referenties in industriële oppervlaktebehandeling, actief in de meest uiteenlopende ­industriële marktsegmenten, zoals de machine­bouw, voedingsindustrie, metaalconstructie, scheepsbouw … Onze productiesites in ­Lokeren en Temse, goed voor een oppervlakte van 20.000 m², zijn speciaal uitgerust om grote en/of zware constructies te stralen, metalliseren, aluminiseren en spuiten”, vertelt managing director Anthony Geerinckx. “Het paradepaardje is de automatische straalcabine met zestien turbines die 3.800 kg straalmiddel per minuut werpen met een snelheid van 80 m/s. Er kan gestraald worden met staalgrit en corund (voor rvs). Deze installatie kan elementen tot 30 m lang met een doormeter van 3 bij 3 m automatisch stralen en per shift wordt 30 ton staal gestraald. Ze wordt dagelijks ingezet voor het stralen van grote objecten als brandstoftanks, staalconstructies, profielen, pipes, spools en vele andere objecten.”

Om de efficiëntie te verhogen werden de oude werpwielen vervangen door Rutten turbines.

Werking straalinstallatie optimaliseren

Het management van Buijsse International nam de laatste twee jaar alle bedrijfsprocessen grondig onder de loep en bracht de uitdagingen voor de dagelijkse bedrijfsvoering in kaart. Eén van de grootste uitdagingen was een verhoogde inzetbaarheid en rentabiliteit van de straalinstallatie. De werpwielen waren dan wel niet kapot, maar zorgden voor hogere onderhoudskosten en veel stilstand door slijtage. Doordat die werpwielen en andere instellingen niet optimaal afgesteld waren en beheerd werden, ging veel tijd én geld verloren door onderhoud. “In hun zoektocht naar de juiste partner om hen te ondersteunen bij de optimalisatie van de installatie en haar werking, kwamen ze bij Rösler Benelux terecht. Na een inventarisatie­periode heeft ons team samen met de klant een plan opgesteld om de bestaande straalinstallatie aan te pakken en onderhoudsvriendelijk te maken”, licht Tom Meulemans, process & application engineer bij Rösler, toe. “Daarbij werden verschillende doelen vooropgezet, zoals een audit van het straalproces en het ver­hogen van de knowhow, maar ook de onder­steuning van de technici en operatoren. Daarnaast moest kennis en inzicht over het straalproces verzameld worden, om de installatie efficiënter en rendabeler te maken.” Eerst werden de mechanische problemen aangepakt als basis om het proces op een degelijke wijze te kunnen in­regelen. Op advies van de specialisten van Rösler besliste het management van Buijsse om een aantal cruciale onderdelen uit de bestaande straal­installatie te vernieuwen. Zo werden de oude werp­wielen vervangen door Rösler’s Rutten turbines, al jarenlang dé referentie wat betreft werpwielen. Ook op het vlak van de straalmiddelrecyclage werden verbeteringen aangebracht met als doel de kwaliteit te verhogen. Verder werd de lucht­huishouding binnen de machine onder handen genomen om het proces zo betrouwbaar mogelijk in te richten.

Buijsse International straalt objecten voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Onder de indruk

Bij Buijsse zijn ze onder de indruk van het resultaat van deze TuneUp Retrofit ondersteuning. “Dankzij de knowhow en ondersteuning van de Rösler specia­listen konden we onze kennis van het straal­proces vergroten. Zo kunnen we onze cabine breder inzetten en werd de straal­capaciteit verhoogd, terwijl straalmiddelverbruik en onderhoudskosten lager liggen”, sluit Geerinckx af. “We zijn zeer tevreden over de samenwerking met Rösler ­Benelux. Al van bij de eerste gesprekken werd duidelijk dat zij over een enorme kennis op vlak van straalprocessen beschikken. We wisten vooraf ook wat hun aanpak én de bijhorende investering zou zijn. Ook in de toekomst zullen we onze samenwerking verderzetten om de straal­installatie nog efficiënter en rendabeler te maken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details