Platform voor de metaalverwerkende industrie
Meer veiligheid en betere prestaties in toortsafzuiging
De Fume Eliminator 860 is erg geschikt voor mobiele lasrookafzuiging vanwege de draagbaarheid, vooral wanneer de gebruiker weinig werkruimte heeft.

Meer veiligheid en betere prestaties in toortsafzuiging

“Er is een algemene trend gaande waarbij er meer aandacht is voor de gezondheid van de werknemers op de vloer. Dat zien we onder meer terug in de stijgende vraag naar toortsafzuiging”,  zegt Rik Amand, lasspecialist bij Nederman. Het bedrijf bracht onlangs de Fume Eliminator 860 (FE 860) uit, ontworpen voor verbeterde functionaliteit, betere prestaties en meer veiligheid in toortsafzuiging.

“Het risico dat een lasser of operator aan gevaarlijke dampen wordt blootgesteld is zo klein mogelijk wanneer de afzuiging bij de bron plaatsvindt”, legt Rik Amand uit. “Toortsen waarbij het afzuigmondstuk in de toorts is geïntegreerd, waren in het verleden nog zwaar en groot, maar daarin is een evolutie gaande. Ze liggen tegenwoordig veel aangenamer in de hand, terwijl de prestaties enorm zijn verbeterd, zowel met betrekking tot de capaciteit als de kwaliteit.”

De FE 860 is uitgerust met een zeer efficiënt F9/MERV 14-nanofiberfilter dat ook is versterkt om de hogere druk van de nieuwe motoren aan te kunnen.

25kPA en een luchtstroom van 180m3/u

Amand licht dit verder toe aan de hand van de onlangs op de markt gebrachte mobiele FE860, die Nederman speciaal ontwierp ­voor ­toortsafzuiging. “Dit exemplaar maakt gebruik van een erg krachtige motor. De grotere capaciteit van de motor, gecombineerd met de nieuwe slang van 50 millimeter en het verbeterde mechanische ontwerp, zorgt ervoor dat de prestaties (tot 25 kPa en een luchtstroom van 180 m3/u) worden verbeterd. Hierdoor is het systeem erg geschikt voor veel­eisende toortstoepassingen, terwijl de lasrook de gezondheid van de lasser niet in gevaar brengt.”

De afzuiging is aan te passen met een knop op het bedieningspaneel.

Nanofiberfilter

Ook het filter heeft een evolutie doorgemaakt. “De F9/MERV 14-nanofiberfilter die wordt toegepast, is versterkt om de hogere druk van de nieuwe motoren aan te kunnen. Het filter is nog steeds 5,3 m2, maar de levensduur van het filter is verhoogd ten opzichte van de oude FE840/841, door de verbeterde systeemprestaties.” Ook de filtratiegraad is enorm verbeterd. (tot 95% <micron)

Sensortechniek zorgt voor betrouwbaar debiet

Het debiet wordt te allen tijde gewaarborgd, ook bij een hogere saturatie. Rik Amand: “Het filter heeft een hogere levensduur – tot vijf maal hoger – en kan tot dertig procent meer stof capteren zonder impact op het debiet. Iedere toorts heeft nood aan een exact debiet. In combinatie met een specifieke toorts kan het toestel op een bepaald debiet worden ingesteld. De mobiele toortsafzuiging is uitgerust met een sensor die dit debiet vervolgens bewaakt. Na een bepaalde periode zal het filter satureren, wat logisch is. De sensor zorgt ervoor dat de motor wordt bijgestuurd, zodat je dezelfde onderdruk blijft behouden en dus ook hetzelfde debiet wordt gegarandeerd. De lasser heeft op elk moment een gegarandeerd debiet. Daarnaast geeft de eenheid een waarschuwing als het filter een saturatiegraad van ongeveer 85 procent heeft. De gebruiker heeft dus nog voldoende tijd om een nieuw filter te bestellen en dit te vervangen. Deze veiligheidsmarge is ingebouwd zodat de lasser nooit voor een voldongen feit komt te staan dat zijn filter onverwacht vol is. Dat zit mooi in elkaar.”

Het filterpatroon is getest op efficiëntieklasse W3 (ISO 15012).

Veilig

Rik Amand verwacht dat er veel vraag zal zijn naar dit toestel omdat het zorgt voor én meer veiligheid én betere prestaties. “Het een draagbaar, compact toestel dat de lasser zowel op zijn werktafel als op verplaatsing kan gebruiken, perfect voor wie regelmatig onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren en vrij wil blijven van schadelijke lasrook.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?