Platform voor de metaalverwerkende industrie
Maak kennis met de nieuwe fabrieken van de toekomst

Maak kennis met de nieuwe fabrieken van de toekomst

De beste wintersporters ter wereld maken zich op om hun land binnenkort te vertegenwoordigen op de Olympische Winterspelen 2022. Een van de favoriete disciplines voor veel supporters, met overigens ook een mooie Belgische delegatie, is ongetwijfeld biatlon: een spannende combinatie van scherpschieten en langlaufen die precies dankzij die veelzijdigheid extra in het oog springt. Maar ook in onze Belgische maakindustrie kennen we prachtige multidisciplinaire topatleten.

Met de jaarlijkse uitreiking van de Factory of the Future Awards, op donderdag 17 februari aan de negende editie toe, halen Agoria en Sirris telkens de state of the art van de Belgische maakindustrie voor het voetlicht. De Awards zijn bestemd voor de productiebedrijven die het verst staan in hun transformatie tot fabriek van de toekomst. Een fabriek van de toekomst is een wendbaar, digitaal, technologisch en mensgericht maakbedrijf dat erin slaagt om voortdurend slim te innoveren en grote waarde te creëren voor zijn klanten. Op die manier is het in staat om zelfs in een hypercompetitieve wereldeconomie productieactiviteiten duurzaam te verankeren in een land als België, waar arbeid duur is.

Dat klinkt allemaal goed en wel, denkt u allicht, maar hoe herkent u zo’n bedrijf en vooral, hoe kunt u er (bijvoorbeeld als bescheiden kmo) zelf een worden? 

Het antwoord op die vraag begint, zoals de training van Olympische biatleten, bij het stap voor stap ontwikkelen en verduurzamen van uitmuntendheid op verschillende sporen tegelijk. “Durf te veranderen. Durf het verleden los te laten. Speel niet op verdediging,” zei daarover enkele jaren geleden, bij een eerdere uitreiking van onze Factory of the Future Awards, toenmalig keynote spreker Ronnie Leten (voorzitter van Ericsson en voordien CEO van de wereldmarktleider in compressortechniek Atlas Copco).  

Om uw bedrijf praktisch te begeleiden bij zijn ambitie om fabriek van de toekomst te worden, of op zijn Industrie 4.0-traject in het algemeen, ontwikkelden Agoria en Sirris een kader en begeleidingsprogramma rond 7 geïntegreerde transformaties inzake geavanceerde productietechnologie, geïntegreerde engineering, digitalisering van processen, genetwerkte productie, mensgerichte organisatie, duurzaamheid en ‘smart manufacturing’. Die 7 transformaties vormen samen een praktisch bruikbare, maar tegelijk ook strategische inspiratiebundel om tot een concreet actieplan te komen. 

De titel van Factory of the Future wordt enkel uitgereikt aan bedrijven die tijdens een streng assessment een bepaald niveau van maturiteit kunnen aantonen. De winnaars zijn dus echte voorbeeldbedrijven, waaraan u zich kunt spiegelen om uw eigen transformatietraject vorm te geven: welke stappen kunt u zetten om uw productie slim te automatiseren? Om uw organisatie groen, transparant, maximaal kostenefficiënt en mensgericht te maken? Enz. 

Terecht fier

We zijn er best fier op dat onze Belgische maakindustrie inmiddels 48 officiële Factories of the Future telt. De nieuwste daarvan ontvangen hun award op donderdag 17 februari. Samen hebben deze bedrijven de voorbije 6 jaar meer dan 1,9 miljard euro geïnvesteerd in ons land en ze boekten tussen 2015 en 2020 bovendien meer groei qua productiviteit, omzet en jobs dan de rest van de maakindustrie. Om maar te zeggen: een piste die het onderzoeken meer dan waard is!

Benieuwd naar de winnaars van de Factory of the Future Awards 2022 en de redenen van hun succes? Volg op donderdag 17 februari 2022 van 16.30 tot 17.00 uur de online uitreiking van de ‘Factory of the Future Awards 2022’ voor Nederlandstalig België. Dit event, met bekendmaking en voorstelling van de nieuwe fabrieken van de toekomst in ons land, wordt integraal gestreamd vanuit de gloednieuwe BluePoint Green Key Studio in Brussel. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits zal de awards overhandigen. 
Schrijf u hier in!

Wilt u ook meer weten over de winnaars in Franstalig België? Volg dan op 17 februari van 8.30 tot 9.30 uur ook de online uitreiking van de ‘Factory of the Future Awards 2022 – Wallonie’ een gezamenlijk initiatief van l’Agence du Numérique, Agoria Wallonie en Sirris. Meer informatie hier.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details