- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Vier jaar. Zo lang was het geleden dat de Steel Days van Behringer nog eens hadden kunnen doorgaan. Kandidaten genoeg dus om even polshoogte te gaan nemen van de nieuwste stand van zaagtechniek in het Behringer hoofdkwartier in Kirchardt. Een bezoek waarin inspiratie centraal staat. Want je ziet niet alleen de machines die je kent, maar maakt ook kennis met andere en misschien betere manieren om je zaagafdeling in de richten. Behringer haalt immers alles uit de kast om zijn klanten mee te ondersteunen in het uitbouwen van de zaagafdeling van de toekomst.
De zaagafdeling bevindt zich helemaal vooraan de productieketen. Ze levert de stukken op maat af, waarna het aan andere bewerkingsmachines is om de producten helemaal in de juiste vorm te krijgen. “Dat maakt dat kwaliteit hier cruciaal is. Altijd al geweest, en dat zal ook altijd zo blijven. Je kunt het jezelf zoveel makkelijker maken in de verdere productie door met een perfecte maatvoering te vertrekken. Daarom staat kwaliteit bij Behringer steeds voorop. In het ontwerp van de machines, maar evengoed in de aansturing, de ingebouwde controlemechanismes, tot zelfs de communicatie en de documentatie.” Aan het woord is Hagen Lutz, project manager bij Behringer.
Hij verzorgt de uitleg aan een van de paradepaardjes in aluminiumproductie: de Behringer Eisele VA-L560 NC3. Een machine die, zoals een mes door boter, aluminium op maat zaagt. “Bij grotere diameters kan de robot nog mee, maar als de kleinere diameters op de machines passeren, dan is hij kansloos”, vertelt Lutz met een knipoog.
Behringer toont de machine op de Steel Days in al haar glorie. Dat wil zeggen met alle mogelijke automatiseringsmogelijkheden die er zijn, of alle controlestappen die de klant nog wenst. “Door onze kant-en-klare interfaces kunnen we zelfs koppelen aan automatiseringsoplossingen van de klant zelf of met de verspaningsmachines die verderop wachten op hun materiaal. De machine kan dus zelf flexibel inspelen op de noden in de productie, maar beschikt bovenal over alle eigenschappen om de kosten per zaagsnede zo laag mogelijk te houden.” Een hal verder lopen we trouwens met de Behringer HCS 150 E de tegenhanger voor wie staal wil verwerken tegen het lijf.
Een indrukwekkend staaltje techniek dat uiteraard niet zomaar van het rek geplukt wordt. “Het mooie aan deze machine en dit soort projecten is dat je heel nauw samenwerkt met de klant om tot echte oplossingen te komen die voor hem het beste werken. Jij brengt je ervaring over de mogelijkheden van de techniek mee, hij de kennis over zijn producten, en samen bouw je iets nieuws op. Geen dertien in een dozijn installaties, vaak kruipt er tijd en heel veel creatief meedenken in. Maar de resultaten mogen er dan ook zijn en de voldoening is groot”, aldus Marco Toebes, directeur van Benelux leverancier Promatt. “Daarom zijn we ook altijd vragende partij om zoveel mogelijk klanten mee te krijgen naar de Steel Days. Je leert er op een andere manier naar je eigen productie te kijken. Je krijgt tonnen inspiratie mee over hoe het anders en beter zou kunnen. Zaadjes die geplant worden en die dan enkele jaren kunnen leiden tot een efficiëntere productie.”
Dit jaar bestond de Benelux-delegatie uit een vijftiental klanten die, verspreid over de driedaagse, hun weg vonden tot net boven het Zwarte Woud. Ze maakten er, samen met meer dan 750 andere genodigden, onder meer ook kennis met de oplossingen die Behringer te bieden heeft op vlak van 3D-printen. Want om de 3D-geprinte stukken van de basisplaat te krijgen, is een efficiënte zaaginstallatie nodig. Bij Behringer is die te verkrijgen in horizontale of in verticale uitvoering, maar altijd met een klemsysteem dat het verschil kan maken.
“Machines die al één à twee jaar in het gamma zitten, maar die misschien nog niet de aandacht kregen die ze verdienen, net doordat er geen ruimte voor dit soort events was”, vertelt Sabine Toebes, ook directeur bij Promatt. “Je voelt ook dat het in de industrie nog niet echt leeft. Maar Behringer is ervan overtuigd dat het komt en is er dus ook al helemaal klaar voor.”
Deze installaties staan trouwens naast AM Solutions, een merk van Rösler, dat een perfecte oppervlaktekwaliteit van 3D-geprinte stukken realiseert. Niet toevallig, want Rösler is een van de bedrijven in het Partners 4 Steel programma waartoe tevens Behringer en Vernet behoren. Ook de boorstraten van Vernet ontbraken dus niet op de rondleiding.
“Bij heel wat klanten doen deze installaties toch ook de ogen opengaan. Ze worden opgebouwd in functie van het materiaal, de vorm en de afmetingen, en krijgen tevens de periferie mee die de klant wenst in functie van de automatiseringsgraad. De meest opvallende van de twee uitvoeringen is de HD-X, die uitgerust is met extra assen voor elk van de drie spindels. Je kan dus verschillende bewerkingen realiseren zonder het materiaal opnieuw te moeten klemmen. Sneller en nauwkeuriger dus. Het hangt natuurlijk af van de toepassing die je hebt, maar voor het prijsverschil met de HD-S krijg je heel veel meerwaarde erbovenop”, vat Marco Toebes het samen.
Helemaal op het einde van de wandeling door de Behringer productiehallen vinden we nog een laatste ‘specialleke’: de automatische verticale bandzagen van de LPS-A, die door hun formaat alleen al de moeite zijn van die extra honderden meters.
“Deze zie je inderdaad niet elke dag staan. Ze dienen om dikke metalen platen, tot zelfs 600 mm dik, perfect op maat te zagen, vaak als alternatief voor snijbranders. Ze hebben op snijbranders alvast de betere snijranden, een lager energieverbruik, nauwere toleranties en minder warmte-inbreng voor. Maar ze vallen ook op omdat er heel wat minder handling aan te pas komt. De zaagkop kan immers draaien om een tweede, dwarse snede te maken. Daarnaast is ze uitgerust met tal van features die zorgen voor een perfecte controle. Je kunt ermee dus heel efficiënt en verrassend snel vierkante blokjes uit dikke platen uitsnijden”, besluit Marco Toebes. ■
Twintig jaar Promatt
De terugkeer van de Steel Days was niet het enige goede nieuws. Ook Promatt heeft dit jaar iets te vieren. Het bedrijf bestaat namelijk twintig jaar. “Samen met mijn vader heb ik in 2003 deze sprong in het diepe genomen. Met een bang hartje, want het is toch even afwachten wat het geeft om je eigen onderneming uit de grond te stampen. Maar het helpt natuurlijk om een sterk merk als Behringer achter je te hebben. Als je onder de kap van de machine kijkt en de gietstukken bekijkt waaruit ze is opgebouwd, dan weet je waar die kwaliteit vandaan komt. En ons enthousiasme om samen met klanten er hun fit for future zaagafdelingen van te maken.”
Eigen gieterij
Wie al eens op een optreden van Rammstein geweest is, voelde zich meteen thuis in de gieterij van Behringer. De beschermkledij van de medewerkers die het gesmolten materiaal naar de juiste mallen begeleiden, kwam heel vertrouwd voor. De gieterij mag zich trouwens een van de meest moderne en geautomatiseerde ter wereld noemen. Ze werd in 2010 opnieuw opgebouwd en realiseert zo een energiebesparing van 550 kWh per ton materiaal. Dat Behringer zijn eigen gietstukken wil blijven maken, heeft alles te maken met de kwaliteit die ze nastreven, daar in Kirchardt. “Zo houden ze het volledige proces onder controle. En wist je dat ze al hun oude mallen bewaren? Als er iemand nog een gietstuk nodig heeft van een machine uit lang vervlogen tijden, kan dat in principe nog gemaakt worden”, vertelt Sabine Toebes.