Platform voor de metaalverwerkende industrie
Innovatief gerobotiseerd ­plooisysteem omvat plooibank met automatische gereedschapswissel

Innovatief gerobotiseerd ­plooisysteem omvat plooibank met automatische gereedschapswissel

LVD, toonaangevend producent van plaat­bewerkingsmachines, lasersnijsystemen, ponsmachines, plooibanken, scharen en automatiseringssystemen, speelt daar handig op in en introduceert Ulti-Form, een nieuw gerobotiseerd plooisysteem met een plooibank die automatisch de gereedschappen wisselt. De plooibank houdt de plooiproductiviteit hoog, kan zowel korte als lange series efficiënt verwerken met beperkte gereedschapswisseltijden en dit ook onbemand.

Na het succes van de gerobotiseerde plooicel Dyna-Cell zet LVD een nieuwe stap in de automatische plooitechnologie. De specialist ontwikkelde immers met Ulti-Form een nieuw gerobotiseerd plooisysteem met een plooibank die automatisch de gereedschappen wisselt. “Terwijl de kleinere Dyna-Cell uitblinkt in het snel onbemand bewerken van stukken met afmetingen van 30 x 100 mm tot 350 x 500 mm met een gewicht van 3 kg gaat deze Ulti-Form verder en plooit stukken van 50 x 100 mm tot 1.200 x 800 mm, met een gewicht tot 25 kg”, vertelt Steven Lucas, Press Brake productmanager. “Dit nieuwe plooisysteem is uitgerust met een plooibank van 135 ton en een industriële KUKA robot. Het ontwerp van de plooibank is geïnspireerd op onze gekende ToolCell. Ze heeft een ingebouwd gereedschapsmagazijn en achteraanslagvingers met een grijpermechanisme waarmee ze de gereedschappen snel en efficiënt kan wisselen. De plooibank en de robot werken in synergie om de omschakeltijden tot een minimum te beperken. Terwijl de robot het eerste werkstuk van de invoerstapel neemt en centreert, wisselt de plooibank de gereedschappen.” Bovendien garandeert Ulti-Form de hoekprecisie van de stukken dankzij het adaptieve plooisysteem Easy-Form® Laser van LVD. Deze plooitechnologie voegt extra processtabiliteit toe aan het gerobotiseerd kanten. Het Easy-Form Laser systeem past zich aan variaties in materialen aan, zoals plaatdikte, koudversteviging en walsrichting, en compenseert automatisch de veranderingen voor constante resultaten.

Geen robot teaching vereist

Dankzij de krachtige, automatische programmering gaat de gebruiksvriendelijke Ulti-Form snel van ‘art to part’, van tekening naar afgewerkt stuk. Het programmeren van zowel plooibank als robot gebeurt offline en er is geen robot teaching vereist. De CADMAN®-B software genereert automatisch het optimale plooiprogramma. De robotsoftware importeert alle plooigegevens en berekent automatisch alle grijperposities, rekening houdend met de grijpkracht, botsingdetectie en reikwijdte van de robot. Het systeem berekent ook het snelste, botsingvrije robottraject voor het volledige plooiproces. De databank van het systeem bevat alle nodige installatie-informatie voor de plooibank en de robot, zodat Ulti-Form snel klaar is voor productie. 

De eenvoudige stap naar automatisering

Ulti-Form is een modern geautomatiseerd plooi­systeem, efficiënt georganiseerd op een oppervlakte van 8 x 10 m. De cel omvat drie invoerpalletten, een ruime uitvoerzone met plaats voor tien palletten en een dropzone voor kleine stukken, een palletautomaat en een lopende band die volle palletten buiten het hek plaatst, waardoor lange productieruns mogelijk zijn. “Ulti-Form is ontwikkeld met het oog op flexibiliteit en werkt zowel in manuele als in robotmodus. De manuele modus wordt gebruikt bij zeer complexe stukken of heel kleine reeksen, robotmodus eerder bij lange reeksen”, licht de productmanager toe. “De automatisch aanpasbare grijper op de KUKA robot werd door de R&D-afdeling van LVD zelf ontwikkeld (patent aangevraagd). Hij is geschikt voor uiteenlopende stukgeometrieën en past zich automatisch aan de grootte van het werkstuk aan. De grijper moet niet gewisseld worden en de productie wordt dan ook niet onderbroken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details