Platform voor de metaalverwerkende industrie
Innovatie troef in de herfst

Innovatie troef in de herfst

Covid-19 hield onze maatschappij en industrie in z’n greep, maar was bij veel bedrijven de drijfveer om nog meer te investeren in ­innovatie. Dat geldt ook voor Bystronic met Benelux-vestiging in Meerkerk (Nederland), dat in het kader van de regionale Competence Days en het online evenement ‘EuroBLECH Digital Innovation Summit’ heel wat nieuwe producten en oplossingen op het vlak van lasersnijden, buigen, automatisering en software introduceerde. De plaatbewerkingsspecialist liet onder andere zien hoe productie­omgevingen intelligent verbonden kunnen worden om een nog hogere efficiëntie te bereiken. Tot slot focust Bystronic zich door de overname van Weber Laserservice nog sterker op de service naar de klant en op het refurbishen en verhandelen van ‘used machines’.

Dankzij het laservermogen van 10 kW tot wel 2,5 keer sneller door rvs van 10 mm in vergelijking met de huidige 6 kW.

In het tijdperk van Industrie 4.0 verandert het ondernemingsklimaat in de plaatbewerkingssector. Bystronic heeft zijn visie geformuleerd van een volledig geautomatiseerde en geïntegreerde Smart Factory om zijn klanten te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden en hun concurrentie­vermogen op lange termijn te consolideren. “Van het high-speed fiber­lasersnijsysteem tot het laad-, los- en sorteersysteem, de buigcel, de autonome AGV’s en de lascel: een geautomatiseerde materiaalstroom en een naadloze gegevensstroom maken end-to-end procesautomatisering mogelijk, inclusief de integratie van componenten van derden”, stelt sales manager Benelux Hans van de Meerakker. “Met de intelligente Bystronic software kan het netwerk van intelligente componenten op een gecentraliseerde en gemakkelijke manier beheerd worden. Dit wordt ook aangevuld met een breed gamma aan nieuwe producten en waarde­volle functies.”

Hoge snijkwaliteit in staal, aluminium en rvs van maximaal 30 mm dik: de ‘BeamShaper’ staat garant voor een uiterst hoge snijkwaliteit.

Laservermogen van 8 of 10 kW

Vanaf nu levert Bystronic het fiberlasersnijsysteem BySmart Fiber met nieuwe laservermogens van 8 en 10 kW op de BySmart Fiber 3015 en de BySmart Fiber 4020. Daardoor kunnen metaalplaten nog sneller en nauwkeuriger gesneden worden. Bij 8 kW ligt de snijsnelheid in dun rvs van 3 mm tot wel 60% hoger dan bij een 6 kW-laserbron. Bij een laservermogen van 10 kW snijdt de BySmart Fiber tot wel 2,5 keer sneller door rvs van 10 mm. Bij alle dikten verhoogt de 8 kW laser de productiviteit in rvs maximaal met een factor 2, de 10 kW laser zelfs maximaal met een factor 2,5. Bovendien kunnen gebruikers in materialen met een dikte van maximaal 30 mm een uitstekende snijkwaliteit realiseren. Dat opent extra mogelijkheden voor snijorders in dik materiaal waarbij het uiterlijk van de snijdelen een belangrijke rol speelt. Voor geautomatiseerd lasersnijden kunnen de systemen gecombineerd worden met de belaad- en ontlaadoplossingen Byloader, ByTrans, ByTrans Extended, ByTrans Cross en het delensorteersysteem BySort, elk in de formaten 3015 en 4020. Er is echter ook koppeling met automatiseringsoplossingen van andere leveranciers mogelijk.

Voor nog meer snelheid en een uitgebreid snijspectrum introduceert Bystronic de ByStar Fiber van 15 kW.

Laservermogen van 15 kW

De ByStar Fiber met een laservermogen van 15 kW, verkrijgbaar bij de ByStar 3015 en ByStar 4020, staat voor ongeëvenaarde nauwkeurigheid, een stabiel lasersnijproces tot op het hoogste vermogensniveau en een breed toepassingsgebied. De snijsnelheden ten opzichte van een 10 kW-laserbron nemen met gemiddeld 50% toe (bij lasersnijden met stikstof). Deze laserbron snijdt staal, aluminium en rvs van 1 tot 30 mm en messing en koper tot 20 mm nauwkeurig en zeker. Bovendien is het nu ook mogelijk om staal en aluminium tot wel 50 mm te snijden, waardoor er maximale flexibiliteit ontstaat voor grote series en eenmalige klant­orders. “De unieke ‘BeamShaper’ functie zorgt voor zuivere snijranden en een hoge snijsnelheid in verschillende soorten metalen platen met een maximale dikte van 30 mm. De vorm van de laserstraal wordt immers aangepast aan grotere plaatdiktes en een wisselende plaatkwaliteit”, vult de salesmanager aan. “Ons nieuwe krachtige vlaggenschip met de software ‘ByVision Cutting’ kan even eenvoudig als bij een smartphone via een 21,5″-touchscreen bediend worden. Net als de andere laser­snijmachines kan deze ByStar Fiber met verschillende automatiseringsoplossingen gecombineerd worden voor een optimale benutting van machines en maximale proceszekerheid bij onbemande productie.”  

De Modular Tool Changer van Bystronic versnelt de installatietijd aanzienlijk en ontlast tegelijkertijd het personeel.

Meer buigen zonder langdurig installeren

Het werken aan een plooibank is geen sinecure. Niet alleen de metaal­platen, maar ook de gereedschappen zijn zwaar. Het wisselen vergt dan ook veel krachten en tijd. Een automatische gereedschapswisselaar versnelt de installatietijd aanzienlijk en ontlast tegelijkertijd het personeel. Bystronic introduceert de nieuwe Modular Tool Changer voor de plooibank Xpert Pro en maakt het buigproces tot wel 30% productiever én nauwkeuriger. De zesassige robot haalt voor elke buigopdracht automatisch de passende gereedschapsset uit het geïntegreerde magazijn en plaatst deze tot op de mm nauwkeurig in het klemsysteem van de boven- en onderwang. Dankzij de processoftware ByVision Bending herkent de robot automatisch welke gereedschappen er nodig zijn om een deel te produceren. De slimme sensortechnologie herkent nieuwe gereed­schappen en integreert deze zelfstandig in het magazijn. Verder moet de buigtafel niet meer schoongemaakt worden, want een reinigingsnozzle op perslucht voorkomt dat verontreinigingen de exacte positionering van de gereedschappen verhinderen of buigdelen beschadigen. Bovendien blijven de gereedschappen langer inzetbaar, want de robot gaat er voorzichtig mee om en bergt ze na elk gebruik netjes in het magazijn op.  


Bystronic ’s nieuwe afdeling Pre-Owned by Bystronic in Heteren

Bystronic denkt ook aan de service naar de klanten. In die optiek moet de overname van Weber Laserservice begin mei van dit jaar gezien worden. “Deze firma was al vele jaren een gecertificeerde partner en had zich gespecialiseerd in het onderhoud, de opleiding, de installatie en de handel van Bystronic laser­snijmachines. Het was bovendien een belangrijke aanbieder van tweedehandslasersnijmachines”, stelt van de Meerakker. “Door de 100% overname werd het team van Bystronic uitgebreid met een aantal ervaren en hoogopgeleide technici, waardoor we tot de grootste en sterkste service- en ondersteunings­organisatie in de markt uitgroeien, zowel ter plaatse bij de klant als in de backoffice. Bovendien beschikken we nu ook over een speciale afdeling voor het refurbishen en verhandelen van ‘used machines’. Met deze afdeling pre-owned is Bystronic Benelux nog beter in staat voor al onze klanten een goede oplossing te bieden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details