- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Wie het lijstje van referenties van Cevan Metalworks onder de loep neemt, kan niet anders dan onder de indruk zijn. Toch rust het Maaseikse bedrijf niet op zijn lauweren en wil het blijven evolueren in toelevering en constructiewerk. Met de recente investering in een handheld laserlastoestel van Lastek toont het duidelijk zijn ambitie om aan de kop van het peloton te blijven qua technisch kunnen.
Cevan Metalworks vindt zijn oorsprong in de productie van zonnebanken. De expertise nodig om die toestellen af te werken, blijkt ook een sterke troef in toelevering waarop het familiebedrijf uit Maaseik zich eind de jaren 90 begint toe te leggen. Managing director Daniel Proosten: “Om steeds verder te gaan in het ontzorgen van de klant, kwam daar dan constructiewerk bij. Een discipline die een flinke boost kreeg toen we een constructiebedrijf hier uit de buurt konden overnemen.”
Ook vandaag ziet Cevan Metalworks nog veel groeipotentieel in deze markt. “We evolueren meer en meer naar het afleveren van subassemblages. Wij snijden en plooien de stukken op maat en gaan ze dan deels samen monteren tot onderdelen die klanten vervolgens in hun eigen productielijn afwerken.”
Dat Cevan Industries met zijn diensten intussen een internationaal publiek bereikt, dankt het niet alleen aan zijn ligging nabij het drielandenpunt. Proosten: “We horen van klanten dat ze vooral terugkeren voor de kwaliteit die we leveren en de no-nonsense aanpak die we hanteren. Praktische oplossingen voor complexe uitdagingen, daar gaan we voor.”
Het familiebedrijf staat er bovendien op om mee te zijn met nieuwe technologische ontwikkelingen. “We zoeken altijd naar de volgende slimme zet in productietechnologie. Door voorop te lopen in innovatie, kan je klanten nog beter bedienen. Ofwel door stappen te zetten in je efficiëntie, ofwel door je kwaliteit te verbeteren”, vertelt Proosten.
Hij volgt daarom onder meer de ontwikkelingen in het handheld laserlassen al een tijdje op de voet. “Lassers zijn een schaars goed. Uit de informatie die ik online wist te sprokkelen, kwam duidelijk naar voren dat met deze technologie zelfs lassers met een minimum aan ervaring een heel mooi resultaat kunnen afleveren.”
De gevaren die met laserlassen gepaard gaan, deden Proosten echter de nodige voorzichtigheid inbouwen. “De golffrequentie en het vermogen van de laser kunnen tot onmiddellijke blindheid leiden”, waarschuwt Proosten. “De veiligheid van onze medewerkers komt altijd op de eerste plaats. Daarom wilde ik met een leverancier in zee gaan die ons kon ondersteunen met de juiste veiligheidsvoorschriften.”
Toen Lastek begin dit jaar het handheld laserlastoestel van Fanuci introduceerde op de Belgische markt, twijfelde Proosten dan ook geen seconde. Momenteel zijn ze in Maaseik volop aan het werken aan een aparte ruimte voor het laserlassen. In samenspraak met Lastek werd gekeken hoe deze veilig kon ingericht worden. Speciale panelen tot 3 meter hoog waken erover dat er geen gevaarlijke en onzichtbare laserstraling uit de laszone kan ontsnappen. Speciale stickers waarschuwen de andere medewerkers de ruimte niet zomaar te betreden. “Daarnaast zijn aangepaste veiligheidsbrillen natuurlijk een vereiste. Ook die vonden we bij Lastek.”
In afwachting van de afgesloten zone wordt het toestel al ingezet in een straalcabine. “Niemand kan zomaar die ruimte in. Als er toch iemand naar binnen wil, moet er eerst enkele keren met het licht geknipperd worden. Dan kan de lasser het toestel veilig uitschakelen.”
De eerste lasresultaten die uit de straalcabine komen, vallen bijzonder in de smaak. Zowel bij Proosten als bij klanten die al enkele proefstukken binnen kregen. Proosten: “Wat opvalt is de snelheid van werken. Wij hebben vier lassers getraind om met het toestel te werken. Ze waren er in geen tijd weg mee en leggen de gewenste las ook binnen de kortste keren. In dunne materialen treden er door de geringe warmte-inbreng minder vervormingen op. Ook kan er fijner gewerkt worden, waardoor het lasje visueel aantrekkelijker is. Volgens mij zal handheld laserlassen de standaard worden. Zeker wanneer de ontwikkelingen naar hogere vermogens en dus dikkere materialen zich verder voltrekken. Daarnaast mag het toestel nog wat mobieler worden en de laserlastoorts wat eleganter voor een makkelijkere bediening. Onze lassers stonden in elk geval te trappelen om er mee aan de slag te gaan.”