Platform voor de metaalverwerkende industrie
Grootste vergistingsinstallatie rekent op beste schakelkasten

Grootste vergistingsinstallatie rekent op beste schakelkasten

De energietransitie bestaat uit meer dan alleen maar zonnepanelen en windmolens. In Grobbendonk wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een indrukwekkende biogasinstallatie die het jaarlijks elektrisch verbruik van 25.000 gezinnen kan compenseren. De grootste in zijn soort ter wereld. Voor bouwer en uitbater BiogasTec is een continue werking cruciaal. Voor het elektrische gedeelte rekent het daarom op de kwalitatieve materialen en de flexibele service van Rittal.

BiogasTec is het geesteskind van Wouter Platteau. Gebeten om met groene technologie de wereld een beetje mooier te maken, specialiseerde hij zich in biogasinstallaties. Eerst in R&D, maar toen de microbe begon te kriebelen om zelf te gaan bouwen en exploiteren vond hij in Trevi de perfecte partner. “Ik wist wat er moest gebeuren, zij wisten hoe ze mijn idee in elkaar moesten steken. BiogasTec was geboren.” De eerste installatie in 2008 was nog beperkt in aantal MW maar met het meest recente project, Albertstroom, ligt de lat al stukken hoger. “Wanneer de biogasinstallatie in Grobbendonk op vollast zal draaien zal ze uit 250.000 ton afval per jaar 80.000 MWh aan groene energie produceren, het equivalent van het jaarlijks verbruik van 25.000 gezinnen. Daarmee zal het de grootste vergistingsinstallatie in zijn soort zijn. Bovendien is ze heel flexibel: de inkomende stromen kunnen in verschillende vormen worden aangeleverd”, vertelt Platteau.

Gelukkig kan Trevi rekenen op een flexibele partner als het op schakelkasten aankomt: Rittal.

 

Synergie

Om de kringloop beter te sluiten, zocht BiogasTec synergie met andere bedrijven in de buurt. De nabijgelegen spuitgieterij van Didak zal een kwart van de opgewekte energie van Albertstroom gaan gebruiken. Daarnaast kan de betoncentrale van Kerkstoel de warmte en het water dat vrijkomt tijdens het proces goed benutten. De warmte zal bijvoorbeeld dienen om betonnen prefabwanden uit te drogen. De 70.000 ton bodemverbeteraar die als bijproduct overblijft zal ten slotte ook een nieuw leven gaan leiden als compost voor de landbouw. Platteau: “De grootste uitdaging schuilt toch in de schaalgrootte van dit project. Het is niet evident om alle stukjes van zo een grote puzzel in elkaar te laten passen, hoe goed we het vergistingsproces intussen al in de vingers hebben. Daar is toch het nodige engineering werk ingekropen.”

Om future proof te zijn en latere uitbreidingen in hetzelfde gamma te kunnen blijven uitvoeren, ruilde Trevi de vertrouwde TS8 kasten voor Albertstroom in voor de nieuwe TX25.

 

Standaard op Rittal

Voor het elektrische gedeelte kon BiogasTec zoals steeds een beroep doen op zusterbedrijf Trevi. Senior Electrical Designer Dimitry Van Mulders stond samen met zijn team in voor het project: “Het is de bedoeling om tegen het einde van het jaar alles operationeel te hebben en in het tweede kwartaal van 2020 op vollast te draaien. Dat engineering, opbouw en opstart door elkaar lopen, maakt communicatie des te belangrijker. Alles moet goed afgestemd worden.” Gelukkig kan Trevi rekenen op een flexibele partner als het op schakelkasten aankomt: Rittal. Trevi werkt al jaren standaard met het merk en ondervindt ook in dit project de meerwaarde ervan. “Door de omvang van het project, hadden we bijvoorbeeld redelijk grote kasten nodig. Met één telefoontje naar Philippe De Wulf (accountmanager voor Rittal), krijgen we dan de juiste technische ondersteuning over hoe we ze het beste aan elkaar kunnen koppelen. Simpel en efficiënt.”

“Dat is wat je zoekt in een partner: kwalitatief materiaal, een hoge beschikbaarheid en altijd en overal de juiste service.”

 

VTX25 maakt future proof

Om future proof te zijn en latere uitbreidingen in hetzelfde gamma te kunnen blijven uitvoeren, ruilde Trevi de vertrouwde TS 8 kasten voor Albertstroom in voor de nieuwe VX25. “Uiteraard is het wennen, maar het mag gezegd dat de overgang bijzonder vlot verteerd werd”, geeft Van Mulders aan. “Als we dan toch ergens tegenaan botsten, werd dat meteen vakkundig aangepakt door Rittal. Dat is wat je zoekt in een partner: kwalitatief materiaal, een hoge beschikbaarheid en altijd en overal de juiste service. Rittal beantwoordt daar perfect aan.” Aan de kasten in de technische ruimtes werden geen speciale eisen gesteld. Anders is het wanneer ze opgesteld moeten worden in ATEX-zones op de site of bepaalde ruimtes waar er corrossieve dampen vrijkomen. “In the field kozen we daarom voor kasten in rvs en warm verzinkte kabelgoten. Op die manier is een betrouwbare werking gegarandeerd.” Verder kiest Trevi voor RiLine, het slimme stroomverdelingssysteem van Rittal. “Net omdat we hier heel veel tijd mee kunnen uitsparen. Power componenten worden al op voorhand getest door Rittal. Zo kunnen we altijd onze installaties volgens de regels van de kunst bouwen”, besluit Van Mulders.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?