- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Met deze CNC-draaibanken en -freesmachines kan je immers even flexibel werken als met conventionele systemen, maar het gaat wel veel sneller. Dankzij de gebruiksvriendelijke besturing kan je bovendien op een paar minuten tijd de meest complexe vormen programmeren, zonder daarvoor een code te moeten kennen of voorkennis van CNC te hebben. Metaalvak sprak met zaakvoerder Jan Crispyn.
Crispyn Machines viert volgend jaar zijn veertigjarig bestaan. De firma werd in 1982 opgericht door Wilfried Crispyn om machines op locatie te herstellen. De vader van de huidige zaakvoerder huurde echter al gauw een loods, waar hij een draaibank, een freesmachine en een zaagmachine installeerde om totale revisies van machines uit te voeren. “Toen ik in 1994 afstudeerde, kon mijn vader de hulp echt wel goed gebruiken. We deden draai- en freeswerk voor bedrijven uit de buurt, maar bleven ook herstellingen en revisies uitvoeren en af en toe bouwden we zelfs een kleine machine. We begonnen ook gebruikte én nieuwe machines te verkopen”, begint Jan Crispyn zijn verhaal. “Door onze kennis in machines en machinebouw maakten we het verschil. In 2012 besloten we om voor onze werkplaats aan de Ambachtenlaan in Maldegem een ruime showroom te bouwen. Die bracht een niet te onderschatten meerwaarde.”
Een metaalbewerker die in een machine investeert, wil die nog steeds graag zien en voelen. Bij Crispyn kiezen ze er dan ook bewust voor om niet met vertegenwoordigers te werken, maar nodigen potentiële klanten liefst uit in hun showroom. “Wie met conventionele machines werkt, wil in veel gevallen op dezelfde manier blijven werken. Anderen willen dan weer volledig automatiseren en zijn op zoek naar CNC-gestuurde bewerkingscentra. Aangezien ik zelf in de loop der jaren met de meest uiteenlopende verspaningsmachines gewerkt heb, ken ik de markt door en door”, gaat de zaakvoerder verder. “Tijdens ons gesprek bekijk ik eerst wat de behoeften van de klant zijn. Zal de machine maar af en toe eens nodig zijn, dan stel ik een conventioneel systeem voor. Voor grote series kiest hij best een bewerkingscentrum. Maar in alle andere gevallen bieden we met onze ProtoTRAK CNC-machines een ideale oplossing. Een demonstratie in onze toonzaal moet de klant overtuigen van de kwaliteit en het gebruiksgemak van deze machines.”
Het eerste gedeelte van de showroom geeft een overzicht van de conventionele machines in het gamma. De demoruimte voor de XYZ ProtoTRAK systemen en CNC-bewerkingscentra sluit daar naadloos op aan. Daar kan je kennis maken met de KMX torenfreesmachines, de bedfreesmachines van de RMX serie alsook de RLX draaibanken met uiteenlopende draaidiameters, doorlaten, centerafstanden, koersen en toerentallen. “Het is vandaag enorm moeilijk om technisch geschoold personeel te vinden, maar hier zit de kennis in de machines. We willen iedereen zo snel mogelijk laten verspanen. Dankzij de gebruiksvriendelijke Nederlandstalige ProtoTRAK besturing kan je op een paar minuten tijd de meest complexe vormen programmeren, zonder daarvoor een code te moeten kennen of voorkennis van CNC te hebben. Terwijl je de gevraagde gegevens invoert, wordt de tekening gevormd. Je kan ook vooraf het stuk in 3D visualiseren en via de 15,6” touchscreen draaien, zoomen, pannen en roteren. En als de klant voor een eenvoudige bewerking nog eens zelf aan de wielen wilt draaien, schakelt hij gewoon op de manuele modus over”, sluit Crispyn af. “We voorzien steeds een doorgedreven training voor de operatoren van onze klanten. Alhoewel de meesten er al op twee uur tijd mee aan de slag kunnen, neemt de opleiding toch een volledige dag met technische uitleg en vooral ook veel oefeningen uit de praktijk. En zijn er nadien nog vragen, dan contacteer je ons toch gewoon. De ervaring leert ons, dat wie één keer in een ProtoTRAK CNC-machine investeert, er op termijn nog zal kopen.”