Platform voor de metaalverwerkende industrie
Gereedschappen die uitblinken in universaliteit
Dormer Pramet bewijst zich als gereedschapspartner bij uitstek die de vinger aan de pols van trends houdt.

Gereedschappen die uitblinken in universaliteit

Automatisering vindt steeds meer haar weg naar metaalverwerkers. Dat vraagt niet alleen om andere machines, maar vaak ook om andere gereedschappen. Gereedschappen die uitblinken in universaliteit, zodat metaalverwerkers met een minimum aan wissels en opspanningen een maximum aan bewerkingen kunnen maken. Dormer Pramet laat zich in dat domein niet onbetuigd. Binnenkort introduceert het een nieuwe hardmetaalsoort en vlakfrees die perfect inspelen op de vraag naar meer universele gereedschappen. 

Dormer Pramet bewijst zich als gereedschapspartner bij uitstek die de vinger aan de pols van trends houdt. Sales manager Belux Geert De Kerf: “Dormer Pramet beschikt over een zeer breed gamma van zeer specifieke gereedschappen voor zeer specifieke bewerkingen. Een aanbod dat we ook bij elke nieuwe productlancering nog verder uitbreiden. Vandaag zijn meer en meer metaalbewerkers echter op zoek naar universele gereedschappen die goede prestaties neerzetten in een brede waaier aan materialen en toepassingen. Een zoektocht die hand in hand gaat met de stijgende automatiseringsgraad bij metaalbewerkers. En een zoektocht waarin we onze klanten uiteraard ondersteunen.”

Een hardmetalen wisselplaat die vier andere soorten vervangt. Dat maakt de keuze en het voorraadbeheer weer een stuk eenvoudiger voor de gebruiker.

Nieuwe hardmetaalsoort voor wisselplaten

Een voorbeeld daarvan is de nieuwe hardmetaalsoort die eraan komt. Een hardmetalen wisselplaat die vier andere soorten vervangt. Dat maakt de keuze en het voorraadbeheer weer een stuk eenvoudiger voor de gebruiker. 

“Door de heel eigen samenstelling bereikt deze hardmetaalsoort voor draaien eigenschappen die een zeer universele werking toelaten. Zowel naar bewerkingen (volle of onderbroken sneden), als naar te bewerken materialen (staal, gietijzer en aluminium) toe. Vooral in groep 4 die de verschillende staalsoorten omvat, zet ze bijzonder goede prestaties neer”, licht De Kerf al een tipje van de sluier. 

Dat dankt ze onder meer aan de uitgebreide oppervlaktebehandeling, die uit verschillende lagen is opgebouwd. “De 30% dikkere slijtlaag draagt bij tot een langere standtijd. De coating van aluminiumoxide zorgt dan weer voor de uitstekende hardheid en afschuifweerstand.” 

Opvallend ook is de titaniumnitridecoating die daar nog bovenop ligt. “Hiermee krijgen gebruikers met het blote oog zicht op de slijtage van hun gereedschappen, om tijdig te kunnen ingrijpen.” 

Tot 20% meer capaciteit

De resultaten die deze hardmetaalsoort kan voorleggen, zijn alvast veelbelovend. “Uit eerste testen bij klanten blijkt dat de capaciteit gemiddeld 20% hoger ligt. Met vier snijkanten betekent dat een 80% langere levensduur”, berekent De Kerf. 

Universaliteit is slechts één kant van de medaille. Om de hardmetaalsoort af te stemmen op de toepassing bij de klant is er een ruime keuze aan spaanbrekers. “Voor courante bewerkingen is er keuze uit veertien varianten. Daarnaast werden er negen spaanbrekers ontwikkeld voor toepassingen bij de spoorwegen, waar men de voorkeur geeft aan een kleine snedediepte. Ten slotte zijn er ook nog acht geometrieën beschikbaar voor ‘bar peeling’, een techniek die veel toepassing vindt in gieterijen en net om een grote snedediepte vraagt, om de walshuid te egaliseren.” 

Al deze mogelijkheden maken dat we ze binnenkort overal zullen aantreffen, van onderhoudswerkplaatsen tot toeleveringsbedrijven.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe vlakfrees is hard ingezet op het creëren van een hoge oppervlaktekwaliteit, onder meer door de positie van de wisselplaat in de houder te herbekijken.

Bedrijfszekerheid in vlakfrezen

Een tweede innovatie die Dormer Pramet binnenkort zal lanceren, is een nieuwe vlakfrees. Vlakfrezen behoort tot de meest gangbare freesbewerkingen. “In automatiseringstoepassingen is het cruciaal om een hoge bedrijfs­zekerheid te realiseren en een constante standtijd. Net op die twee uitdagingen biedt deze frees een antwoord. Bij de ontwikkeling is hard ingezet op het creëren van een hoge oppervlaktekwaliteit, onder meer door de positie van de wisselplaat in de houder te herbekijken. In gelijkaardige omstandigheden zal deze frees een veel betere oppervlaktekwaliteit kunnen neerzetten: tot 0,5 Ra, vertellen de testen ons”, aldus De Kerf. 

Ook hier weer is het toepassingsveld bijzonder breed. Staal, gietijzer, rvs, hittebestendige legeringen, superlegeringen…: de vlakfrees zet overal vlot haar tanden in. “Dat maakt dat klanten een kleinere voorraad nodig hebben en niet moeten nadenken over wat de volgende bewerkingen zijn. Met deze frees hebben ze alles wat nodig is.” 

Andere voordelen zijn de soepele, lichte verspaning door dubbele positieve opstelling van wisselplaat en gereedschapshouder voor sneller en trillingsvrij werken. Verder zijn de snijkanten geslepen voor nauwere toleranties en dus meer nauwkeurigheid. “De vlakfrees staat garant voor een hoge productiviteit en bedrijfszekerheid, zodat klanten veiliger en sneller kunnen werken”, besluit De Kerf.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details