Platform voor de metaalverwerkende industrie
Georganiseerde en geautomatiseerde aanpak planning brengt gemoedsrust

Georganiseerde en geautomatiseerde aanpak planning brengt gemoedsrust

Herstellingen, machinebouw, robotica-integratie, het zijn activiteiten die per definitie vaak stukwerk betreffen. Dewilde Engineering heeft er zijn visitekaartje van gemaakt om zijn klanten in deze domeinen volledig te ontzorgen. Het rekent op het ERP-pakket Ridder iQ van de Trivest Software Group om het bos door de bomen te laten zien. Een speciale module op maat zorgt tevens voor een efficiënte planning van de waterstraalsnijmachine die het snijwerk verzorgt.

Dewilde Engineering heeft al behoorlijk wat jaren op de teller. Het ontstond in 1937 als Smidse Dewilde die instond voor herstellingen aan metaal uit de buurt. Meer dan tachtig jaar later maken herstellingen nog steeds een belangrijk onderdeel uit van de activiteiten. “Jaarlijks gaat het toch om ongeveer 3.000 industriële herstellingen, van heel eenvoudig tot enorm complex waarbij we zelf of in samenspraak met de klant onderdelen bouwen. We zijn trots op die roots”, opent zaakvoerder Patrick Heughebaert. Daarnaast zet Dewilde Engineering in op machinebouw en de integratie van robotica (ABB en Staubli). Met een eigen studiebureau coördineert het de volledige realisatie vanaf de ontwerpfase tot de uiteindelijke levering. “We doen dat met dezelfde filosofie: onze klanten ontzorgen. Daarvoor hebben we een sterk team van 35 medewerkers en een performant machinepark met verspanings-
machines maar ook plaatbewerking.”

Meerwaarde ERP-pakket

Trivest Software Group

Per dag kan het takenpakket van onze waterstraalsnijmachine oplopen tot meer dan twintig verschillende opdrachten. We hadden nood aan een manier om prioriteiten en deadlines vast te leggen.

 

Dewilde Engineering behoorde jarenlang tot de Pidy groep. In 2008 volgde er een managment buy-out. Voor Heughebaert was het van bij de start duidelijk dat een ERP-pakket cruciaal zou zijn in de bedrijfsvoering. “Vanuit de ervaring binnen de Pidy groep, wisten we welke meerwaarde een ERP-pakket kon brengen. Het is misschien niet het kloppende hart van het bedrijf, maar dankzij een performant ERP-pakket weet je wel dat het klopt.” In 2009 koos Dewilde Engineering daarom voor Ridder Data Systems en Ridder8. In 2017 volgde de overstap naar Ridder iQ. Een keuze die hij nog steeds als de juiste ziet. “Omdat elke herstelling, elke machine weer anders is, werken we heel projectmatig. Door alle informatie te borgen binnen Ridder kunnen we het bos door de bomen blijven zien. Alles kan snel en efficiënt teruggevonden worden met een verregaand geautomatiseerde administratie.”

Module voor planning waterstraalsnijmachine

De voordelen van een ERP-pakket tonen zich ook bij de planning van de waterstraalsnijmachine. Heughebaert: “Omdat we met heel diverse materialen werken, rekenen we voor het snijwerk op een waterstraalsnijmachine. Maar net omdat elk van onze afdelingen er nuttig gebruik van kan maken, is ze bijzonder druk bezet. Per dag kan het takenpakket oplopen tot meer dan twintig verschillende opdrachten. We hadden nood aan een manier om prioriteiten en deadlines vast te leggen.” De consultant van de Trivest Software Group, Wouter Fonteyn, werd daarom aan het werk gezet om een toepassing op maat uit te werken voor Dewilde Engineering. Dat gebeurde binnen de bestaande Project module. “Alle taken worden samengebracht binnen de stuklijst ‘waterjetlijst’. De operator van de machine bepaalt dan op basis van de informatie in het ERP-pakket die in één oogopslag duidelijk is hoe de planning er zal uitzien over alle afdelingen heen”, vertelt Heughebaert. “Maar iedereen behoudt wel het zicht op het werkvolume en wanneer zijn stukken van de waterstraalsnijmachine zullen komen.”

Orde in de chaos

Trivest Software Group

Voor Patrick Heughebaert was het van bij de start duidelijk dat een ERP-pakket cruciaal zou zijn in de bedrijfsvoering van Dewilde Engineering.

 

Voor Dewilde Engineering betekende deze nieuwe toevoeging een enorme verhoging van de efficiëntie. “De georganiseerde en geautomatiseerde aanpak van de planning spaart niet alleen heel veel overleg uit, onze planner kan ook op basis van plaatmateriaal en dikte de opdrachten gaan selecteren. Voorheen was dit allemaal behoorlijk tijdrovend. Het duidelijk overzicht brengt iedereen nu gemoedsrust.” Heughebaert is dan ook bijzonder tevreden over de samenwerking met de Trivest Software Group. “Je merkt aan alles dat Ridder iQ een goed uitgekiend pakket is. De nieuwe module voor het waterstraal-
snijden is er eigenlijk heel snel gekomen, omdat het pakket er zich toe leent om de informatie eruit te halen die we nodig hebben. Het is eigenlijk een kwestie van de juiste filters om de juiste visualisatie te krijgen. Ze hebben voor ons orde in de chaos gebracht.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details