- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Het is in deze tijden zeker geen evidentie om zich als startend verspaningsatelier op de kaart te zetten. Het vraagt om originaliteit, dynamiek en misschien meer dan ooit het vermogen om heel snel te kunnen schakelen. Stuk voor stuk criteria die het DNA uitmaken van het Maasmechelse DMC, geleid door Bart Derenette.
De jonge ondernemer startte de activiteiten drie jaar geleden, toen hij zijn studies als ingenieur in de elektromechanica afrondde. Duidelijk geen vanzelfsprekende stap. Derenette: “Ik kom uit een gezin van installateurs, gespecialiseerd in vooral zonnepanelen, warmtepompen en airco, maar wou op een gegeven moment echt iets anders gaan doen.” Die heroriëntatie vergde een hoge mate van zelfopleiding in zowel de verspaningstechnieken, alsook het coderen in Autodesk fusion 360, maar legde de jonge ingenieur verre van windeieren. Zijn vaak eigenzinnige benadering vindt intussen ingang bij een groeiend cliënteel, dat voor zijn revisies of de fabricatie van wisselstukken graag op DMC terugvalt.
Het bedrijf investeerde de voorbije jaren dan ook gestaag door: na de aankoop van onder meer een verticaal bewerkingscentrum en een draaibank van Haas, volgden een plasmasnijder en een TRUMPF plooibank. En dat is ruim, gezien de beperkte werkoppervlakte, maar toch relativeert Derenette de relatieve overcapaciteit: “Die ogenschijnlijke weelde komt regelmatig neer op een noodzaak, en geeft ons de mogelijkheid om snel te schakelen en aan een breed cliënteel de meest diverse oplossingen te bieden. Alles wat je in huis hebt kan je immers aanbieden.“ Naast de knowhow, vormt de diversiteit in het machinepark duidelijk de basis voor de flexibiliteit en het snelle schakelvermogen van DMC. “De nauwe samenwerking met mijn broer en vader binnen het bedrijf zorgt bovendien voor een continue, operationele kennisoverdracht”, aldus Derenette.
Verspaning is tot nader order de kernactiviteit, en anno 2021 kan DMC adelbrieven van een heel divers cliënteel voorleggen. Eén ervan is met name een belangrijke speler in de industriële chemie, waarvoor het bedrijf specialistisch draai -en freeswerk uitvoert. Derenette: “Veelal zijn dit revisies van productie-onderdelen, maar regelmatig komen ook optimalisaties of zelfs reverse-engineering van bestaande stukken in rvs voor. In de chemische industrie gaat het dan over ventielen of reactoronderdelen waarvoor de klant je meestal een heel duidelijke deadline geeft. De productie wacht niet graag.” Derenette bouwt ook regelmatig mee aan speciaalonderdelen voor de custom bike -en automotive wereld waarmee zijn familie een sterke affiniteit heeft. Een goed voorbeeld was een luchtinlaat op maat die DMC voor een rallyauto mocht bouwen. Derenette: “Normaal hoort dit soort onderdelen thuis op een vier- of zelfs vijfasser; alleen hebben wij dat niet.” Een eigenzinnige aanpak kwam hier duidelijk van pas. “Door creatief met de uitlijn- en opspanmogelijkheden van deze drieassige Haas VF2SSYT om te springen, verleg je uiteindelijk het potentieel van de machine”, stelt Derenette.
Het snel kunnen omgaan met technische uitdagingen vormt dan ook een belangrijke speerpunt voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Hierbij kan het op een aantal sterke punten terugvallen: enerzijds is er de flexibiliteit en ad rem aanpak van technische vraagstukken waarbij heel kort op de bal gespeeld wordt. Anderzijds is er de diversiteit in aanbod, waarbij het afwijzen van een opdracht in feite nooit een optie is. Derenette: “De enige beperking kan eventueel het materiaal zijn dat op dat ogenblik bijvoorbeeld niet voorradig is. Al hebben we enkele prima leveranciers die onze flexibiliteit mee helpen ondersteunen.” Een ander sterk punt is dat DMC voor nieuwe, unieke stukken a priori met de 3D-printer aan de klant een voorontwerp kan afleveren. Zo kan men dimensioneel en vormtechnisch op zeer veel problemen anticiperen, méér dan wat klassiek uit een tekening te halen valt.