Platform voor de metaalverwerkende industrie
Flexibele buigautomatisering: zo krachtig als nooit tevoren

Flexibele buigautomatisering: zo krachtig als nooit tevoren

Automation on Demand: dat kende de plaatbewerking lange tijd niet. Bystronic heeft de deur hiervoor geopend en brengt met de Mobile Bending Cell 80 een compacte en krachtige buigoplossing op de markt waarmee beide mogelijk zijn: geautomatiseerd en handmatig buigen.

De Mobile Bending Cell 40 is een succesverhaal. De flexibele buigautomatiseringsoplossing werd op de Blechexpo 2017 in Stuttgart onderscheiden met de innovatieprijs in de categorie «Omvormtechnologie koud/warm». De combinatie van ultramoderne buigrobotica en de compacte afkantpers Xpert 40 met een perskracht van maximaal 40 ton wist de jury van de vaktijdschriften «MM Maschinen Markt» en «Blechnet» – en daarna ook de klanten – vol te overtuigen. De grote vraag overtrof de stoutste verwachtingen.

Nu lanceert Bystronic de grote zus van deze innovatieve automatiseringsoplossing: de tweemaal zo sterke Mobile Bending Cell 80. Bij een buiglengte van circa 1,5 meter levert hij een perskracht van maximaal 80 ton. Dit is mogelijk door de krachtige afkantpers Xpert 80, eveneens van Bystronic. Wie al over de handmatige pers beschikt, kan deze probleemloos upgraden naar de volautomatische Mobile Bending Cell. Hierbij wordt de Mobile Bending Robot simpelweg naar de Xpert gereden en binnen tien minuten geïnstalleerd en afgesteld.

Ook ’s nachts produceren

Het modulaire design zorgt voor maximale flexibiliteit. Het trefwoord: Automation on Demand. Want net zo eenvoudig als de robot aan de afkantpers gekoppeld kan worden, kan hij ook weer weggehaald worden. Plaatwerkers hoeven dus geen keuze meer te maken tussen handmatige en geautomatiseerde productie. Ze beschikken nu over beide mogelijkheden en kunnen naar gelang de orderportefeuille in een handomdraai switchen. Kleine partijen of complexe delen kunnen net als voorheen handmatig geproduceerd worden, grote batches met de 6-assige Mobile Bending Robot.

Er is tegenwoordig steeds meer behoefte aan flexibiliteit, want buigdelen worden in toenemende mate geproduceerd in uiteenlopende vormen, groottes en aantallen. En het blijft altijd noodzakelijk om de delen zo snel mogelijk en kostenbesparend te produceren. Hiermee houdt de Mobile Bending Cell allemaal rekening. Door het gebruik van de robot neemt de efficiency toe en worden tegelijkertijd de operators ontlast. Bovendien kan er ook ’s nachts zonder enig probleem geproduceerd worden. Als de buigopdrachten namelijk eenmaal geprogrammeerd zijn, verloopt de productie zonder onderbreking.

Intuïtieve gebruikersinterface

Offline programmeren van buigopdrachten met de Robot Manager-software en importeren van gegevens in de gebruikersinterface ByVision Bending zijn zeer eenvoudig en intuïtief uit te voeren. Basiskennis is niet nodig. «De software is een belangrijk USP van onze Mobile Bending Cell», aldus Benedikt Kreisel, productmanager Bending Automation bij Bystronic. «Hoewel de concurrentie inmiddels ook mobiele geautomatiseerde buigoplossingen levert, is onze combinatie van een eenvoudige gebruikersinterface en maximale precisie nog steeds uniek.»

De handmatige afkantpers Xpert onderscheidt zich vanwege zijn realtime compensatiesystemen door een hoge mate van nauwkeurigheid. Kreisel: «Het is echter wel zo dat de kans op fouten toeneemt als een operator acht uur lang aan meerdere machines tegelijk werkt.» Dat geldt niet voor de robot. Zo kan de herhaalnauwkeurigheid dankzij de automatisering verder geoptimaliseerd worden. De proceszekerheid neemt nog verder toe met de optionele transportband. Omdat deze nog stabieler werkt dan de buigdeelbaan, zorgt hij ervoor dat de gebogen delen bij het afvoeren onbeschadigd blijven.

Gemakkelijk instap in de automatisering

De Mobile Bending Cell 80 biedt een gemakkelijke instap in de automatisering, met name voor middenstanders met beperkte ruimte. Want de buigoplossing heeft slechts een ruimtebeslag van ongeveer vijf vierkante meter (Xpert 80 circa 3,5 m², Mobile Bending Robot circa 1,8 m²). Ter vergelijking: een buigcel met een vaste robot is al snel tienmaal zo groot.

De Mobile Bending Cell 80 kan net als zijn kleine zusje een succesverhaal worden. «Lange tijd heeft niemand geloofd dat een afkantpers door een mobiele robot bediend kan worden, dat bij het afstellen nauwelijks tijd verloren gaat en dat tegelijkertijd de precisie toeneemt», aldus Benedikt Kreisel. Bystronic bewijst echter het tegendeel. Het is wel degelijk mogelijk, ook met een perskracht van maximaal 80 ton.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details