Platform voor de metaalverwerkende industrie
Efficiënte oliemistfiltratie is cruciaal voor mens, machine en werkplek
Heel wat metaalbewerkingsmachines vereisen het gebruik van koelmiddel of snijoliën, waardoor tijdens het productieproces mist en/of rook ontstaat.

Efficiënte oliemistfiltratie is cruciaal voor mens, machine en werkplek

Schone lucht vormt dan ook een belangrijke hoeksteen van een duurzame ­productie. Nederman ontwikkelt koel- en oliemistcollectors om de luchtkwaliteit in elke productiehal zuiver te houden. De ­gepatenteerde Fiberdrain technologie vormt daarbij de sleutel tot een efficiënte filtratie. Bij de maatoplossingen van Nederman staat naast de ­luchtkwaliteit ook de energie-efficiëntie voorop. Op basis van de behoeften worden één filterunit en één bewerkingsmachine gekoppeld of worden ­verschillende machines op één grotere filterunit aangesloten.

Vrijwel alle machinale bewerkingen zorgen in enige mate voor oliemist. Rook ontstaat als die olie met hete oppervlakken in contact komt, verdampt en vervolgens condenseert in microscopische neveldeeltjes. Die deeltjes variëren in grootte tussen 0,1 µm en 10 µm, waarbij het uiteraard het moeilijkst is om de fijnste deeltjes te filteren. “Die olienevel maakt vloeren en werkoppervlakken glad en zorgt voor stilstand door verontreinigde printplaten in de elektronica van moderne metaalbewerkingsmachines”, vertelt Geert Ceule, managing director van Nederman Belgium. “Deze olie/koelmiddelnevels vormen echter ook een zware bedreiging voor de operatoren. Op het eerste zicht lijken ze vrij onschadelijk, maar ze bevatten microscopische deeltjes die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij het inhaleren, vooral bij een langdurige blootstelling. Sommige studies tonen aan dat oliemist op lange termijn zelfs in een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker en huidziekten kan resulteren.”

De unieke, gepatenteerde Fiberdrain technologie garandeert een efficiënte filtratie, wat zorgt voor een schone lucht op de werkvloer.

Schone lucht is een must

Om de veiligheid en hygiëne op de werk­vloer te waarborgen, moeten die olie­nevels gefilterd worden. Nederman ontwikkelt koel -en oliemistcollectors om de luchtkwaliteit in elke productiehal zuiver te houden. De unieke, gepatenteerde Fiberdrain technologie garandeert een efficiënte filtratie, waarbij zelfs submicroscopische oliedruppels door de filters opgevangen en terug naar het proces gedraineerd worden, ook bij continue toepassingen (24/7). “Het is mogelijk om één filterunit en één bewerkingsmachine te koppelen, maar we kunnen ook verschillende machines op één grotere filterunit aansluiten. Dankzij ons eigen leidingwerk, QF sealed ducting, kunnen we elke installatie eenvoudig en professioneel uitvoeren. Aangezien het gaat om een soort mecanosysteem kunnen ook nadien nog probleemloos aanpassingen gedaan worden. Op die manier garanderen we het lekvrij afzuigen van alle olie -of koelmist”, licht Ceule toe. “Elk systeem wordt op maat van de toepassing ontwikkeld. Daarbij staan luchtkwaliteit en energie-efficiëntie steeds centraal.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details