Platform voor de metaalverwerkende industrie
Een datarijke toekomst voor plasmasnijden
Nieuwe ontwikkelingen in plasmasnijtechnologie brengen verandering door sensoren te integreren in de plasmasnijtoorts.

Een datarijke toekomst voor plasmasnijden

Metaalbewerkers hebben het niet gemakkelijk. In de nasleep van de coronacrisis schommelden grondstofprijzen sterk, werd technisch geschoold personeel nog schaarser en werden energieprijzen een stuk hoger. Bovendien worden klanten steeds veeleisender. Het doet maakbedrijven steeds vaker grijpen naar automatiseringstechnologie, maar dat vraagt ook om meer nauwkeurigheid helemaal aan het begin van het proces. Bij het snijden van de stukken. Stukken die dan bij voorkeur ook zo goed mogelijk van de machine komen, zodat ze weinig tot geen nabewerking vereisen. Dat maakt dat het plasmasnijproces meer dan vroeger optimaal beheerst moet worden. Dat kan door een slimmer beheer van verbruiksartikelen (mondstuk, elektrodes, beveiligingskap, diffusoren, bekken, swirl ring, etc.) en door de toevoeging van data.

Vandaag de dag heeft het leeuwendeel van stilstanden bij plasmasnijmachines te maken met verkeerde keuzes in de verbruiksartikelen. Bijvoorbeeld wanneer een operator ze op de verkeerde manier monteert, de onderdelen niet perfect op elkaar afstemt of ze langer dan ze mee kunnen blijft gebruiken. Dat maakt dat er de komende jaren nog heel veel efficiëntie- en kwaliteitswinst te boeken valt met plasmasnijden. Niet door de brute kracht op te drijven, maar door data op een slimme manier in te zetten. De plasmasnijmachine vormt misschien wel het brein, maar de verbruiksartikelen zijn het hart van plasmabewerkingen. Ze zijn heel belangrijk, terwijl ze toch vaak verkeerd gebruikt worden. Door bijvoorbeeld de verkeerde te kiezen voor de betreffende taak. Een plasmasnijtoorts bevat gemiddeld tussen drie en zeven onderdelen. Als die niet op elkaar zijn afgestemd of verkeerd gemonteerd zijn, dan kan het snel mislopen.

Data helpen bij het plasmasnijden betere beslissingen te nemen. In de toekomst zullen ze zelfs helpen om stukken efficiënter te maken en de planning aan te passen, zodat er minder wissels nodig zijn

Goed beheer van verbruiksartikelen zijn een must

Er zijn verschillende oorzaken voor de problemen. Veel heeft bijvoorbeeld te maken met een correcte organisatie en beheer. Alles zonder label in één lade bewaren is vragen om problemen. Een goed gestructureerde voorraad, die een duidelijk onderscheid maakt tussen de graad van slijtage aan de onderdelen (nieuw, gebruikt of bijna aan het eind van hun levensduur), het formaat en karakteristieke eigenschappen, kan wonderen doen. Het wisselen vergt immers wel wat inspanningen van operators, die zo weinig mogelijk tijd willen verliezen. Een goed voorraadbeheer voor alle verbruiksartikelen voor het plasmasnijden is een belangrijke voorwaarde om fouten te vermijden. Want een verkeerd gebruik zal zijn impact hebben op de kwaliteit van de snede en dus vragen om meer nabewerkingen. En dat is precies wat maakbedrijven zich vandaag de dag niet kunnen veroorloven.

Het mondstuk en de elektrode moeten bijvoorbeeld vaak gewisseld worden omdat ze sneller slijten dan andere componenten.

Complex proces

Een efficiënt voorraadbeheer zal nu ook dubbel lonen omdat er steeds minder technische kennis in de werkplaats aanwezig is. Hoe meer verschillende soorten platen er gesneden worden, hoe meer verschillende configuraties van verbruiksartikelen er nodig zullen zijn. 

Zeker omdat ook de eisen die klanten aan het snijwerk stellen kunnen variëren. De snijkwaliteit hangt dus steeds meer af van de operator in kwestie. Deze moet weten welke verbruiksartikelen goed of niet goed zullen werken voor de order die hij moet afwerken. Maak het hem niet moeilijker dan het al is. Want hij moet daarnaast ook nog rekening houden met de juiste amperage en met de keuze van de gassen om de hoogst mogelijke snijkwaliteit te bereiken. 

Maakbedrijven grijpen steeds vaker naar automatiseringstechnologie, maar dat vraagt ook om meer nauwkeurigheid helemaal aan het begin van het proces: bij het snijden van de stukken.

Organiseren, standaardiseren, documenteren

Een eerste goede stap voorwaarts is daarom het organiseren van de verbruiksartikelen, het standaardiseren en het documenteren van het selectieproces. Het kan ook geen kwaad om operators zich hierin verder te laten bekwamen door middel van opleidingen, zodat ze weten waar zij mee bezig zijn. Het mondstuk en de elektrode moeten bijvoorbeeld vaak gewisseld worden omdat ze sneller slijten dan andere componenten. Stap twee omhelst het elimineren van de keuzemogelijkheden. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een kit die alle stukken al omvat die een traditionele plasmasnijtoorts nodig heeft. Ze zijn al uitgelijnd door de fabrikant en ontwikkeld om in het zelfde tempo te slijten. Zo hoeft de operator er enkel de set uit te halen die geschikt is voor een specifiek amperage en kan verder geen fouten maken. Doordat er nu geen mix van oude, versleten verbruiksartikelen en nieuwe gebruikt wordt, zal de snijkwaliteit hoger worden. 

Er valt de komende jaren nog heel veel efficiëntie- en kwaliteitswinst te boeken met plasmasnijden. Niet door de brute kracht op te drijven, maar door data op een slimme manier in te zetten.

Methodiek nodig

Maar het belangrijkste is een methodiek te ontwikkelen in verband met de inspectie, het beheer en de vervanging van verbruiksartikelen. Als iedereen in de werkplaats diezelfde basis meekrijgt, zullen de stilstandtijden vanzelf teruggedrongen worden. Om de volgende stap te zetten is er real-time informatie tijdens het plasmasnijden nodig. Ervaren operators kunnen de plasmaboog wel interpreteren en uit het beeld en het geluid conclusies trekken over mogelijke slijtage aan onderdelen. Maar echte zekerheid hebben ze pas als ze het systeem stilleggen en de verbruiksartikelen inspecteren. En als ze niet snel genoeg reageren, zal het probleem al hebben plaatsgevonden. 

Data om fouten te vermijden

Helemaal ‘blind’ hoeven de operators echter niet meer te werken. Nieuwe ontwikkelingen in plasmasnijtechnologie brengen daarin verandering door sensoren te integreren in de plasmasnijtoorts. Dat wordt vandaag de dag al toegepast om het snijsysteem voor te bereiden voor verschillende applicaties. Door bijvoorbeeld met kleurcodes te werken kunnen operators altijd de juiste selectie maken. Maar er kan ook een chip aan de kit toegevoegd worden die rechtstreeks kan communiceren met de sturing. Die chip houdt dan tegelijk ook alle data over de snijtaken bij. Wanneer operators of technici deze scannen, krijgen ze te zien wanneer, waar en hoe de verbruiksartikelen gebruikt zijn, hoeveel sneden er mee uitgevoerd zijn en hoeveel booguren. Als de kit en de plasmasnijmachines kunnen communiceren, staan de neuzen altijd in dezelfde richting. Maar als er iets niet klopt in de parameters, dan krijgt de operator een waarschuwing. 

Inzicht in het snijproces

Uit de data valt ook op lange termijn veel te halen. Als in een bepaalde snijtoepassing sommige verbruiksartikelen drie uur meegaan en andere zes uur, dan kunnen de historische data inzicht bieden. Door ze te vergelijken en  te toetsen met andere operationele gegevens kan bijvoorbeeld blijken dat het te maken had met een lagere afstelling van het luchtdebiet. Of de data kunnen vertellen waarin bepaalde operators nog tekortschieten om zo gerichte opleidingen te kunnen kiezen. Dat zal een meer continue snijkwaliteit over de volledige productie bewerkstelligen. Data helpen dus om bij het plasmasnijden betere beslissingen te nemen. In de toekomst zullen ze zelfs helpen om stukken efficiënter te maken en de planning aan te passen, zodat er minder wissels nodig zijn. Het potentieel is dus onmiskenbaar groot en het is verstandig om plasmasnijden weer een niveau hoger te tillen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?