Platform voor de metaalverwerkende industrie
Duurzaamheid en ecologische ­footprint worden steeds belangrijker voor maakbedrijven
De halfautomatische proceswatersystemen uit de Z 800 serie combineren een korfcentrifuge, de installatiebesturing en de proces- en schoonwatertank in één gebruiksklare unit.

Duurzaamheid en ecologische ­footprint worden steeds belangrijker voor maakbedrijven

Denken we maar aan industriële vloeistoffen voor het koelen en reinigen van machines of het afvoeren van afvalstoffen. In plaats van vervuild proceswater te lozen, wordt nu gekozen voor recyclage. Met zijn centrifuges en proceswatersystemen biedt Rösler een ideale oplossing voor elke recyclagetoepassing. Ze zorgen voor een aanzienlijke kostenbesparing en dragen bij aan de bescherming van mens, milieu en klimaat.

De chemische en petrochemische sector krijgt dan misschien wel vaak het etiket van meest vervuilende industrie, maar ook de metaalverwerkende bedrijven staan hoog op het lijstje van vervuilers. Dat is een gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen om de benodigde hitte en elektriciteit te krijgen, de uitstoot bij chemische reacties, het gebruik van ruwe grondstoffen en lekken. “Bovendien worden bij de metaalbewerking industriële vloeistoffen ingezet om machines en andere apparatuur te koelen en te reinigen of afvalstoffen af te voeren. Op een gegeven moment is dat proceswater te vervuild om nog te gebruiken. Dan kan je dat lozen, maar uiteindelijk is het veel efficiënter en milieu­vriendelijker om het te recycleren”, vertelt marketing­verant­woordelijke Vincent Raman van Rösler Benelux. “Het is duide­lijk dat de behande­ling van proces­vloei­stoffen steeds meer een kosten­factor voor de be­drijven wordt. Met onze centri­fuges en proces­water­systemen bieden we hen functio­nele én eco­nomische oplossingen.”

Met de RZ 150 A ontwikkelde Rösler een volledig automatische reinigingscentrifuge.

Reinigingscentrifuges

Rösler biedt klanten een ruim aanbod centrifuges voor het reinigen van proceswater en industriële vloeistoffen. Door de middelpunt­vliedende kracht scheiden 2-trapssystemen vaste stoffen en vloeistof van elkaar. Zo worden bij het zagen, slijpen, boren of frezen metaalbramen uit een vloeistof verwijderd. Er bestaan ook 3-fasencentrifuges, die afhankelijk van de toepassing ook emulsies en olie­oplossingen kunnen scheiden. Dat is bijvoor­beeld nodig bij koelsmeerstoffen, waarbij uit de vloeibare substantie vaste stoffen en olie gescheiden worden. “Onze compacte RZ 60 M is een semi-automatische 2-fasencentrifuge, die tot 60 l vloeistof/minuut kan verwerken en gekenmerkt wordt door een snelheid van 4.100 toeren/minuut en een centrifugale kracht van 1.800 g. De krachtige RZ 120 M is leverbaar in een 2- of 3-fasenversie en geschikt voor maximum 120 l vloeistof/minuut. Met een snelheid van 2.950 toeren/minuut en een kracht van 1.750 g scoort ook deze unit hoog”, licht de marketingverantwoordelijke toe. “Met de RZ 150 A ontwikkelden we een volledig automatische reinigingscentrifuge. Bij de meeste centrifugesystemen draait het schilmes continu in de trommel rond, maar bij deze RZ 150 A blijft het mes stationair. Tijdens de reinigingscyclus wordt het mes door een lineaire aandrijving naar de trommelwand geduwd, waardoor het slib afgeschraapt wordt zonder dat er enige belasting op de trommellagers ontstaat. Na het afschrapen wordt de trommel automatisch gespoeld om eventuele slibresten te verwijderen. Specifieke sensoren leggen het systeem bij onbalans stil.”

De krachtige RZ 120 M is eveneens leverbaar in een 3-fasenversie en geschikt voor maximum 120 l vloeistof/minuut.

Proceswatersystemen

De firma levert ook recyclagesystemen voor het proceswater dat bijvoorbeeld ontstaat bij glijslijpprocessen, zoals ontbramen, fijnslijpen, grof slijpen, kanten, afronden of polijsten. Het hergebruik van water en compound zorgt hier voor een aanzienlijke reductie van de productiekosten. Elke installatie wordt specifiek afgestemd op de toepassing, waarbij er ook een keuze is tussen half– en volledig automatische systemen. “De halfautomatische proces­watersystemen uit onze Z 800 serie combineren een eigen ontwikkelde korfcentrifuge, de installatiebesturing en de tank voor proces- en schoonwater in één gebruiksklare unit. Ze worden gekenmerkt door een snelheid van 3.160 toeren/minuut en een centrifugale kracht van 2.010 g en verwerken van 100 tot 1.200 l vloeistof/uur”, sluit Raman af. “In bepaalde toepassingen is het echter nood­zakelijk om bijzonder grote hoeveel­heden vaste stoffen of water in korte tijd te centri­fugeren. Daar­voor worden proceswater-kringloopinstallaties zoals de Z 1000 ASS met een automatische slib­verwijdering gebruikt. De vaste stofdeeltjes worden hier na het centrifugeren in een slibwagen met een inhoud van 300 l onder de centrifuge verwijderd. De rotor wordt dan gespoeld om eventueel restvuil te verwijderen en grotere lager­slijtage te voorkomen. Ook hier worden sensoren voorzien, die bij onbalans het systeem uitschakelen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details