Platform voor de metaalverwerkende industrie
Duidelijkheid in onzekere tijden

Duidelijkheid in onzekere tijden

Van 16 tot en met 21 september kwamen ongeveer 117.000 productiespecialisten bijeen om zich onder te dompelen in metaalbewerking. De 2019-editie van de EMO sloot zijn deuren met een kleine terugval in het aantal bezoekers maar met een tevreden organisatie. Algemeen directeur Carl Martin Welcker: “EMO Hannover heeft zich opgeworpen als een betrouwbare rots in de branding, die duidelijk verschaft over welke richting het uitgaat met productietechnologie, zelfs in deze onzekere tijden. We blijven garant staan voor een sterk internationaal karakter, een hoge kwaliteit van bezoekers en exposanten en een ongelooflijke rijkdom aan innovaties en nieuwe producten.”

Ondanks de iets lagere bezoekersaantallen, daar zit de historische shift in de auto-industrie voor veel tussen, mag EMO zich nog steeds de place-to-be noemen als het neerkomt op metaal-bewerking. Heel wat van de 117.000 bezoekers kwamen immers niet met lege handen naar de beurs, maar met duidelijke plannen om te investeren in hun productie. Een kwart onder hen plaatste zelfs zijn bestelling op de beurs of zou de deal heel snel erna afsluiten. Nog eens 20% was vastberaden om geld uit te geven in de nasleep van de beurs. De focus bij die investeringen lag vooral op uitbreiding en vervanging van machines en gereedschappen om tot flexibel produceren en automatisering te komen. Meer dan de helft van de bezoekers kwamen niet uit Duitsland, maar van over de grenzen. Daar was zelfs een stijging in de aantallen op te merken. Het internationale karakter van de beurs werd dus duidelijk onderstreept.

110 machines, één universele interface

EMO is natuurlijk ook het moment bij uitstek om nieuwigheden te spotten. Als innovatieplatform voor productietechnologie doet de beurs al jaren dienst als barometer voor de trends van de komende jaren. Dat werd in de verf gezet met het thema: ‘Slimme technologie die de productie van morgen aanstuurt’. Buzzwoorden als IoT-platformen, apps, digital twins, artificiële intelligentie, edge en cloud computing waren overal op de beursvloer terug te vinden. Er is immers veel veranderd de voorbije twee jaar. Bezoekers hebben nu een meer holistisch beeld over hun procesketen, digitale diensten incluis, om toegevoegde waarde voor klanten te creëren. In hall 9 kwamen research en de dagelijkse praktijk op de werkvloer samen. In de Start-up zone doken de eerste applicaties in artificiële intelligentie op. Bezoekers konden hier hun honger stillen naar wat de toekomst allemaal kan brengen. Ook additieve processen, het IIoT, 5G en OPC UA of umati (nieuwe standaardinterface voor werktuigmachines en overkoepelende IT-systemen) zetten duidelijk de toon. De grote umati showcase die 110 machines telde van zeventig internationale bedrijven en partners toonde voor het eerst aan dat een universele interface tussen machines en IT-systemen kan functioneren over alle producttypes heen.

Op naar Milaan

“Tegen alle verwachtingen in, kunnen we EMO Hannover 2019 toch op een positieve noot afsluiten. De beurs blijft een aantrekkingspool voor de volledige internationale gemeenschap van productietechnologie. Als ze iets heeft aangetoond dan is het dat er nog steeds investeringen gebeuren om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan en dat ze een belangrijke bijdrage kan leveren in het aanreiken van de oplossingen”, besloot Welcker. De volgende editie zal plaatsvinden in Milan van 4 tot en met 9 oktober 2021. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details