Platform voor de metaalverwerkende industrie
De vrijheid van toelevering
Toeleveranciers hebben wel de ruimte, fysiek en budgettair, om de vinger aan de pols van de snel veranderende techniek te houden en te zorgen dat uw stukken altijd op de meest kostenefficiënte manier gemaakt worden.

De vrijheid van toelevering

Zelf stukken maken of ze inkopen bij een betrouwbare partner? Het is een afweging die veel bedrijven in de maakindustrie moeten maken – en overigens ook op geregelde tijdstippen moeten durven herzien. De beslissing zal immers een aanzienlijke impact hebben op de efficiëntie, kosten en concurrentiepositie van elke metaalbewerker.

De voornaamste drijfveer achter het uitbesteden van stukken is uiteraard een potentiële kostenbesparing. En dan hebben we het niet louter over de investeringskost van machines die u zich niet moet getroosten. Er komen ook nog heel wat indirecte kosten kijken bij in-huis produceren. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van de machines, het vinden en het opleiden van technisch geschoold personeel, de energiefactuur, het risico op technologische veroudering van het machinepark… Kosten die vanzelfsprekend vermeden kunnen worden door te kiezen voor een gespecialiseerde toeleverancier. Daar speelt bovendien het schaalvoordeel, door het grotere volume komen er ook competitievere prijzen op tafel voor bijvoorbeeld materialen en andere grondstoffen. Dat vertaalt zich dan weer in een scherpere kostprijs per stuk.

Over techniek en technische kennis

Een tweede element dat zeker het vermelden waard is, is de aanwezige technische expertise bij de toeleveranciers. Het Belgische metaallandschap is verweven van toeleveranciers met diepe wortels. Jarenlange ervaring en expertise in het eigen vakgebied maken dat ze snel kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden en technologische ontwikkelingen. Iets wat vandaag een extra troef blijkt. Technologie evolueert immers met rasse schreden. Maar ook wat consumenten willen. Dat maakt dat de vraag enorm kan fluctueren. En dat producten misschien net even iets anders gemaakt moeten worden. Wie kiest voor toelevering, kan makkelijker opschalen (of afschalen) en zijn producten aanpassen aan die veranderende eisen, zonder vast te zitten aan vaste kosten, afschrijvingen van voorbijgestreefde machines, of overcapaciteit wanneer de vraag daalt. 

Focus op eigen corebusiness

Maakbedrijven willen vooral doen waarin ze goed zijn: hun product maken en in de markt zetten. De focus ligt bij voorkeur op de eigen kerncompetenties die de machine of het (half)fabricaat onderscheiden van wat er nog te vinden is op de markt. En niet elke component in de machine zal nu eenmaal onder die definitie vallen. Door deze zaken uit te besteden en goede afspraken te maken met de toeleverancier in kwestie, kunnen bedrijven profiteren van snellere doorlooptijden en een grotere productiecapaciteit. Hierbij zeker ook het vermelden waard: toelevering helpt om risico’s te spreiden. Niet alle eieren liggen immers in dezelfde productiemand. 

Conclusie

Het draait allemaal om het maken van strategische keuzes. Wie zelf wil produceren, moet bereid zijn om te investeren in zijn productieapparaat. Dat vraagt om competente machines en mensen, die mee zijn met de laatste technologische ontwikkelingen. Een ferme hap, die niet altijd de meest lonende keuze is voor elk onderdeel of stuk dat u nodig heeft. Bovendien is de Belgische markt gezegend met een dicht weefsel aan competente toeleveranciers, die elk op hun domein hun eigen stukje knowhow nog kunnen bijdragen aan uw producten en de maakbaarheid van uw producten. Zij hebben wel de ruimte, fysiek en budgettair, om de vinger aan de pols van de snel veranderende techniek te houden en te zorgen dat uw stukken altijd op de meest kostenefficiënte manier gemaakt worden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?