Platform voor de metaalverwerkende industrie
De toekomst van verspanen
Dankzij de B-as kan de robot gemakkelijk langs rechts de CV5-500 binnen en verlaten de spanen de machine langs links. Compact en slim.

De toekomst van verspanen

Het had een hoogtepunt moeten worden na anderhalf jaar van beperkte contacten. Maar de coronacijfers en het gezond verstand beslisten er anders over. Het Open House event van Mazak, een jaarlijkse trekpleister voor al wie metaalbewerking in het bloed heeft, werd op het laatste moment geannuleerd. Maar u hoeft het niet helemaal te missen. We leiden u in woord en beeld langs de hoogtepunten die Mazak weer verzameld had met Dirk Van Royen, van de Mazak applicatieafdeling.

Het is niet alleen omdat het de grootste was die er stond, dat de Integrex i-350 HS de dans mag openen. Een machine die vijfassig simultaan aan de slag kan en in de demo haar talenten toonde met onder andere tandwielfrezen en vlakbewerking. Deze vijfasser, die trouwens meteen na het event al naar een klant vertrok, toont duidelijk de richting die Mazak de komende jaren zal uitgaan. Met een nieuw modulair concept zorgt Mazak er immers voor dat toekomstige machines de gebruiker alle mogelijkheden zullen geven om de machine te automatiseren zoals hij het wil. Voorbeelden daarvan zijn de opening die gelaten is om vooraan gereedschappen in te laden, het modulaire magazijn dat makkelijk 200 gereedschappen kan tellen en de nieuwe spindelkop die 180° gedraaid is voor eenvoudige toegang tot het werkstuk voor de robot. Een tweede opvallende kenmerk is de compactheid van de Integrex i-350-HS. Met een beperktere voetafdruk biedt hij de gebruiker dezelfde ruimte binnenin als de vroegere 400 modellen. 

De Integrex i-350 HS, die trouwens meteen na het event al naar een klant vertrok, toont duidelijk de richting die Mazak de komende jaren zal uitgaan met een nieuw modulair concept.

Naar automatisch programmeren

De Integrex i-350-HS kreeg de nieuwe Smooth AI sturing mee. Een nieuwe mijlpaal, waarmee Mazak zijn concurrenten toch aftroeft, want hiermee zet het al een ferme stap naar het volledig automatisch programmeren van werktuigmachines. De gebruiker hoeft enkel de stepfile in te laden, nog enkele instellingen aan te geven en de software doet de rest. Er circuleert overigens al een filmpje waarbij de software een ervaren programmeur aftroeft in een wedstrijdje programmeren. Dit zorgt niet alleen voor een flinke tijdswinst, op het complexere vijfassige werk tot 80%, maar biedt tegelijk een antwoord op het nijpende tekort aan technisch geschoold personeel. Ten slotte kunnen we ook niet naast het opvallende design kijken van de Integrex i-350-HS. Nieuwe kleuren en een heel geslaagde afwerking die de toon zullen zetten voor de komende jaren op alle nieuwe modellen.

De nieuwe Smooth AI sturing zorgt niet alleen voor een flinke tijdswinst, op het complexere vijfassige werk tot 80%, maar biedt tegelijk een antwoord op het nijpende tekort aan technisch geschoold personeel.

Instappen in vijfassig frezen

Aan de overkant stond de CV5-500, het vijfassige instapmodel van Mazak dat voor het eerst in België getoond zou worden aan het grote publiek. Niet de meest krachtige machine qua vermogen en ook geen overvloed aan opties om uit te kiezen, maar wel de ideale keuze voor wie wil kennismaken met het vijfassige werk en voor wie automatisch 24/7 betrouwbaar wil kunnen werken. Want dankzij de B-as kan de robot gemakkelijk langs rechts de machine binnen en verlaten de spanen de machine langs links. Compact en slim. Dankzij de universele robotinterface van Mazak kunnen er automatiseringsoplossingen van tal van fabrikanten aangesloten worden. De CV5-500 stond hier in tandem met een robotcel van BMO. Net daarnaast de Variaxis C-600 met een stacker oplossing van RoboJob. Een ander behoorlijk nieuw model, dat al een zelfde modulaire opbouw kent als de Integrex i-350-HS. 

De VCN-530 C blijft een bestseller. Een verticale freesmachine met een beproefd concept waar de voorbije jaren weinig aan veranderd is omdat ze betrouwbaar werk aflevert en blijft afleveren.

Beproefde concepten

Op de demovloer ook twee klassiekers. De VCN-530 C blijft een bestseller. Een verticale freesmachine met een beproefd concept waar de voorbije jaren weinig aan veranderd is. Omdat ze betrouwbaar werk aflevert en blijft afleveren. Wat verderop de Quickturn 250 MY. Met automatische deuren, tegenpunt, een revolverkop en direct aangedreven gereedschappen met koeling van de aandrijvinging, snelle programmatie via het inladen van een STEP , kortom een machine die heel veel waar voor haar geld brengt. Daarop konden gebruikers kennismaken met de nieuwe Smooth EZ sturing, die de opvolger moet worden van de Smooth C sturing. Opvallend is het nieuwe navigatiescherm waarmee de gebruiker zich een weg kan banen doorheen de programma’s. Dankzij het geïntegreerde 3D-beeld is het overigens gemakkelijk om nog een aantal zaken aan te passen of bij te programmeren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details