- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Onze economie bevindt zich op een technologisch kantelpunt en onze internationale concurrenten presenteren kapitaalkrachtige en ambitieuze industrieplannen. Door innovatie in de noodpakketten nu geen prioriteit te maken, zet het kabinet onze welvaart en ons welzijn op het spel.
Want de wereld is in transitie. Grote trends en ontwikkelingen zitten door de coronacrisis in een stroomversnelling. Technologie speelt, nu meer dan ooit, een sleutelrol in onze samenleving. Technologie in de zorg redt mensenlevens, technologie zorgt voor snelle en veilige voedselproductie, helpt bij het oplossen van de stikstofcrisis en de woningnood. Geen enkele doelstelling in de energietransitie wordt gehaald zonder nieuwe technologie. Technologie is de sleutel naar maatschappelijke en economische vooruitgang. Innovatie is dan ook cruciaal om relevant te blijven in deze continu veranderende wereld.
In de kabinetsvisie op de toekomst van industrie van eind oktober 2020, kijkt de regering naar de technologische industrie voor duurzame vooruitgang en als groeimotor van de Nederlandse economie. Heel mooi, maar ondertussen staat innovatie tijdens deze crisis niet voldoende op het vizier van het kabinet. Terwijl één euro investeren in innovatie, uiteindelijk 4 euro oplevert!
De kurk waar de BV Nederland op drijft is de exportmarkt, maar die zinkt zonder de meest innovatieve oplossingen te bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Het kabinet kijkt in de lockdown naar extra steunmaatregelen voor bedrijven om deze van omvallen te weerhouden, maar heeft in haar stimuleringspakket geen aandacht voor het verhogen van de innovatiebudgetten dit jaar. Het onlangs opgetuigde Groeifonds biedt weliswaar mogelijkheden op de lange termijn, maar de komende jaren moeten bedrijven ook nieuwe innovatieve producten op de markt zetten, anders worden we ingehaald door landen als Duitsland, Frankrijk en Japan. Het is niet de bedoeling dat er nu een innovatiegat ontstaat, dat het Groeifonds straks moet dichten.
Het huidige kabinet moet dan ook nú in actie komen en extra innovatiebudget ter beschikking stellen. Daarnaast moet het nieuwe kabinet na de verkiezingen zo snel mogelijk een Nationale Technologie- en Industriestrategie formuleren, met als doel investeringen in innovatie sneller en voortvarender uit te voeren en zo de mondiale concurrentiepositie van Nederland te versterken. Ons land staat al bijna tien jaar stil in het ophogen van innovatiebudgetten. Deze trend moet worden doorbroken.
De landen om ons heen hebben al plannen gepresenteerd, zo praat Duitsland over een Nationale Industriestrategie 2030. Nederland kán niet achterblijven. We moeten ons niet alleen uit deze crisis innoveren, maar ook op de langere termijn onze welvaart en welzijn veiligstellen en versterken.
Innovatie is de zuurstof van de Nederlandse economie.