- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Metaal krijgt het in bepaalde toepassingen hard te verduren. Om het dan een langere levensduur te geven, maken fabrikanten en toeleveranciers gebruik van een specifieke oppervlaktebehandeling: shotpeenen. Straaltechniek International ontwerpt, produceert, levert en monteert al 35 jaar shotpeen-, straal- en verfspuitinstallaties. In nauwe samenwerking met een OEM-partner uit de luchtvaartsector ontwikkelde de specialist de nieuwste generatie volautomatische shotpeenmachines.
Bij shotpeenen wordt het substraat gebombardeerd met ronde kogeltjes, waarvan het materiaal kan verschillen naargelang het gewenste resultaat. Dit hamert het oppervlak als het ware dicht, wat de corrosieweerstand van het metaal verbetert, de vermoeiingssterkte en levensduur vergroot én de kans op krassen en scheuren vermindert. Straaltechniek International, een internationale groep met vestigingen in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Engeland, Slowakije, Slovenië, België en Nederland, is één van de marktleiders op het vlak van shotpeensystemen. “We ontwerpen, produceren, leveren en monteren al 35 jaar shotpeen-, straal- en verfspuitinstallaties voor de meest uiteenlopende sectoren”, zegt Marco Klijsen, managing director bij Straaltechniek International BV. “Onze vestiging in Nederland is gespecialiseerd in innovatieve shotpeen- en straalsystemen met een hoge mate van automatisering en robotisering, voornamelijk voor de luchtvaartindustrie. Shotpeenen is immers ideaal voor toepassingen waar materialen aan wisselende belastingen blootgesteld worden, bijvoorbeeld voor vliegtuigmotoronderdelen, landingsgestellen en vleugeldelen.”
Die luchtvaartsector blijft continu evolueren en de componenten voor de samenstelling van motoren voor de nieuwste vliegtuigen stellen hoge eisen op het vlak van geometrie, toleranties en oppervlaktebehandeling, met andere woorden ook op het vlak van shotpeening. Daarom ontwikkelde Straaltechniek International in nauwe samenwerking met een OEM-partner uit deze sector de nieuwste generatie shotpeenmachines, waarbij automatisering centraal staat. “Shotpeening werd altijd geassocieerd met zeer abrasief materiaal, stof en impactenergie, waardoor automatisering uitgesloten leek. Daar is nu verandering in gekomen, want de innovatieve shotpeenmachines zijn gebaseerd op het ‘green button’ proces, wat staat voor een volautomatisch peeningproces zonder handmatige interventies”, licht Klijsen toe. “Ook de lancering van een geautomatiseerd nozzlewisselsysteem betekent een grote stap vooruit, vooral op het vlak van productiesnelheid. Bij een manuele wissel moet het productieproces immers onderbroken worden om de instellingen van de nozzle te controleren en nieuwe verificatietests met almenstrips uit te voeren. In de nieuwste generatie systemen wordt het shotpeeningproces gekoppeld aan een magazijn met ruimte voor vier tot twintig verschillende nozzles. Voor elke specifieke shotpeeningtoepassing wordt automatisch de gewenste nozzle geselecteerd. De geïntegreerde RFID-technologie ’herkent’ of de juiste nozzle gebruikt wordt.” In het plafond van de shotpeencabine zit ook een kogelsnelheidssensor met optische detectoren om de bewegende shot te registreren en een elektronisch systeem met PC om de shotsnelheid te calculeren en te visualiseren. De data van het peeningproces wordt opgeslagen voor verder gebruik. Een robot plaatst de peeningnozzle naar de sensor, die de snelheid meet en met de vereiste waarden vergelijkt. Daarna kan de shotpeeningcyclus starten. Afhankelijk van type, lengte en interne diameter heeft elke nozzle een eigen unieke snelheid. Dankzij deze technologie kan het shotpeeningproces zeer nauwkeurig opgevolgd worden, waardoor het aantal almenstriptests aanzienlijk gereduceerd kan worden.