Platform voor de metaalverwerkende industrie
Complete gereedschapskar zorgt voor nieuw elan op werkvloer
Steven Geerts (l) en Olivier Van Hecke ®.

Complete gereedschapskar zorgt voor nieuw elan op werkvloer

De impact van doorgedreven gereedschapsbeheer op de werkorganisatie van een verspaningsatelier is gigantisch. Het komt niet alleen de efficiëntie en productiviteit ten goede, om maar enkele cliché-indicatoren te noemen. Dat besefte men ook bij Desart Industries in Lier, toen ze bij Hoffmann Group maar liefst tien gevulde gereedschapskarren op maat bestelden.

Als onderdeel van de Buyse Metal Works Group, met vestigingen in Aalter en Lier, profileert Desart Industries zich als een zeer brede leverancier van alle verspaningswerken in de grotere series. Vooral dan in het draaiwerk, waar het bedrijf stukken tot wel 600 mm aankan. De werkvloer in Lier wordt momenteel bevolkt door 48 mensen en een machinepark van 45 stuks dat voor 95% CNC is.

“Tot op heden investeerde Desart Industries jaarlijks fors in zijn machines, maar tegelijk bleef het beheer van het eigen handgereedschap toch een zorgenkind. Zowel het originele gereedschap als de bijbehorende gereedschapskarren waren immers verouderd, en er was geen eenduidigheid welk gereedschap bijvoorbeeld waar thuishoorde“, zegt Steven Geerts, technisch coördinator bij Desart Industries.

De draaiafdeling voorzien van nieuwe werkkarren.

Een simpele rekensom legde het probleem duidelijk bloot als verliespost, waardoor een oplossing zich opdrong. Daarom werd voluit voor de vernieuwing gekozen, en begin 2022 kreeg Hoffmann Group van Desart Industries de vraag om voor de belangrijke draaiafdeling een reeks van tien mobiele gereedschapskarren te voorzien. 

Olivier Van Hecke, area sales manager bij Hoffmann Group: “Als hoofdleverancier van gereedschappen werken we met een beproefde 500-merkenstrategie, met onder meer de handgereedschappen van een hele reeks wereldbefaamde merknamen. Simultaan bieden we echter ook twee sterke eigen huismerken aan: de GARANT, ons premium huismerk, en de Holex, de kwaliteitsvolle maar tegelijk ook prijsbewuste keuze.“

Elk van de gereedschappen wordt mooi gepositioneerd.

De keuze viel uiteindelijk op een gereedschapskar van Holex, die met behulp van zelf ontworpen foams in gereedschapsvakken werd opgedeeld. Zo kwam er niets los in de kar te liggen, en werd een zeer overzichtelijke organisatie van het gereedschap mogelijk. De basis was een gereedschapsinventaris die de mensen van Desart Industries op basis van een doorgedreven 5S-studie konden aanleggen en samenvatte welke gereedschappen in functie van de plaats of de machine het meest werden gebruikt. 

De schuimstructuren, e-forms genoemd, werden door Desart Industries via de e-shop van Hoffmann Group zelf online geconfigureerd op basis van het formaat van een Holex gereedschapskar. Van Hecke: “Het is altijd handig om binnen de gekende dimensies van een standaard kar te werken, omdat de software dan automatisch de juiste foam-afmetingen geeft en je zeker bent dat deze in de kar zal passen. Zo kan er dimensioneel nooit een conflict ontstaan.”

Ook indien laden bijvoorbeeld verschillende hoogtes hebben, houdt de software daar rekening mee. Vervolgens kan je elk van je gereedschappen mooi in die foam gaan positioneren. Het volstaat dan om het artikelnummer van een gereedschap in te typen, en vervolgens dit gereedschap naar de foam te slepen. Bovendien voorziet de software in de mogelijkheid om eigen gereedschapsvormen in te lezen, geen luxe voor werkplaatsen die zelf specifiek gereedschap voor eigen toepassingen en gebruik ontwikkelen. 

Zowel de werkkarren als de gereedschappen waren aan vervanging toe.

Van Hecke: “De basis is een fotoplaat die in staat is om haarscherp de buitencontouren van het gereedschap op te meten en in te lezen. Het kan zelfs op basis van een foto die met een smartphone werd gemaakt.“

Voor elk gereedschap kan men dan bijkomende opties toevoegen. Een heel handige is de ‘grijpfunctie’, een uitsparing die het vastnemen van gereedschap uit het foam vergemakkelijkt. Ook de kleur van de ladebodem kan je kiezen, wat dan weer handig is om gereedschap aan een bepaalde zone in de productie of machine toe te wijzen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details