Platform voor de metaalverwerkende industrie
CNC-gestuurde bewerkingscentra verhogen flexibiliteit en output
Het team van LenMatec Draai- en Freeswerken, samen met Marc en Lenthy Gys én Erik Kinat van machineleverancier Promas.

CNC-gestuurde bewerkingscentra verhogen flexibiliteit en output

Heel wat bedrijven zijn in coronatijden op zoek gegaan naar nieuwe opportuniteiten. Bij de LenMatec Group in Tessenderlo werd de organisatie verder uitgebouwd, met een versterkte focus op machinebouw en draai- en freeswerk. Vorig jaar investeerden vader Marc en zoon Lenthy Gys in een 3-assig verticaal CNC-bewerkingscentrum en een CNC schuinbed draaibank, beide geleverd en geïnstalleerd door Promas. Resultaat: een verhoogde flexibiliteit en productiviteit op de werkvloer.

Sygma, onderdeel van de LenMatec Group, produceert kleinere en grotere machines voor levering overal ter wereld. De onderdelen worden volledig in eigen huis bewerkt.

Bij LenMatec staan engineering, innovatie en dienstverlening centraal. Het familiebedrijf bestaat ruim 25 jaar en is geëvolueerd van een specialist in bolting services naar een gediversifieerde industriële engineering groep. 

“Onze focus lag vanaf de beginjaren op het leveren van industriële diensten op locatie, waardoor machinereparaties ter plaatse kunnen gebeuren en stilstand tot een minimum beperkt wordt. Verder zijn we onder meer premium distributor van REHOBOT Hydraulics”, legt zaakvoerder Marc Gys uit. “Een belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis was de lancering van de MiniFacer in 2008, een handbediende flensfacer die ik zelf ontwikkelde. De grootste ommekeer kwam er echter in 2020. Aangezien onze mensen door covid-19 niet langer op locatie mochten werken, besloten we onze organisatie te heroriënteren en meer klemtoon te leggen op machinebouw en draai- en freeswerk. Zo werd LenMatec een groep met drie entiteiten: Industrial Services, Sygma (machinebouw) en Draai- en Freeswerken.” 

Lenthy Gys toont trots de innovatieve Alpha-I, de nieuwste flensfacer die vader Marc Gys en zijn team ontwikkeld hebben.

Eigen werk en diensten aan derden

Bij LenMatec Draai- en Freeswerken lag de klemtoon origineel op de toelevering naar de andere afdeling van de groep, waardoor de flexibiliteit gevoelig toenam. Vandaag is de capaciteit 50/50 verdeeld tussen eigen werk en diensten aan derden. 

“We bouwden op korte tijd een volledig nieuw CNC-gestuurd machinepark uit. In november 2020 werden twee machines in gebruik genomen, maar algauw werd duidelijk dat er nood was aan een derde machine, die ook de onderdelen voor de grotere machines van Sygma kon bewerken”, vertelt zoon Lenthy Gys. “Tijdens onze zoektocht kwamen we in contact met Promas, dat ons met een demo overtuigde van het 3-assige verticaal CNC-bewerkingscentrum type Hartford LG 1570 met Hartrol sturing. De machine was bovendien leverbaar uit voorraad, een extra troef. De kleine aanpassingen werden door Promas zelf uitgevoerd. Drie weken later stond de machine in onze productiehal.”

Promas leverde en installeerde eind vorig jaar een CNC schuinbed draaibank CMZ TA20 YS640. Dat gebeurde na een grondige evaluatie door de operatoren van LenMatec zelf.

“Deze Hartford LG 1570 omvat een tafel van 1600×650 mm voor werkstukken tot 1000 kg. De X-, Y- en Z-as hebben een bereik van respectievelijk 1500, 700 en 650 mm, de spindel draait een snelheid van 12000 toeren/minuut”, vult sales manager Erik Kinat van Promas aan. “Enkele maanden later klopte de familie Gys opnieuw bij ons aan, op zoek naar een nieuwe draaibank ter vervanging van een bestaande installatie. We stelden een CNC schuinbed draaibank TA20 YS640 van CMZ voor, met een maximale draaidiameter van 460 mm en een bereik op de Z-as van 640 mm. Deze machine wordt gecombineerd met een FANUC sturing en een LNS bar feeder. Na een bezoek van de directie én de operatoren van LenMatec op onze beursstand in Brussel en een demo bij een klant in Nederland, kregen we in september 2021 de bestelling binnen. In december werd de nieuwe draaibank geleverd.” 

Begin 2021 kocht LenMatec Draai- en Freeswerken bij Promas een Hartford LG 1570, die door de leverancier lichtjes werd aangepast om aan de wensen te voldoen.

Stilstaan betekent achteruitgaan

Voor de LenMatec Group is stilstaan geen optie. Het aantal medewerkers is in een groot jaar tijd bijna verdrievoudigd van 7 naar 20, en het aantal machines steeg mee. 

“Recent namen we een nieuwe productiehal in gebruik. Het team van Promas kwam ter plaatse om de machines van de ene ruimte naar de andere te verhuizen en opnieuw te installeren. Zo kon stilstand vermeden worden”, sluiten Marc en Lenthy Gys af. “Service loopt eigenlijk als een rode draad door onze samenwerking met Erik en zijn team. We konden rekenen op deskundig advies en bij vragen of problemen kan je steeds iemand bereiken die vanop afstand of ter plaatse een oplossing zoekt. Ons machinepark telt vandaag 6 bewerkingscentra, maar we blijven investeren. We willen immers naast prototyping en kleine reeksen in de toekomst ook grotere series produceren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details