Platform voor de metaalverwerkende industrie
Buitengewoon sterk in maatwerk
De komst van de TruLaser Tube 3000 buizenlasersnijmachine bood Nesa een antwoord op de vraag naar extra capaciteit, maar reikt tegelijk veel nieuwe mogelijkheden aan.

Buitengewoon sterk in maatwerk

Al sinds 1988 onderscheidt NESA uit Maaseik zich met hekwerk. Voor poorten en afsluitingen, maar evengoed voor paardenboxen en hondenkennels. Door een zo groot mogelijke productdiversiteit aan te bieden, probeert het bedrijf zo flexibel mogelijk in te spelen op vragen van klanten. Sinds kort kan het daarin weer enkele stappen verder gaan, met de komst van de TruLaser Tube 3000 buizenlasersnijmachine. Een machine die een antwoord bood op de vraag naar extra capaciteit om de groei op te vangen, maar die tegelijk veel nieuwe mogelijkheden aanreikt.

Authentieke, ambachtelijke kwaliteitsproducten. Standaard of maatwerk. Het zijn de sleutelwoorden van de productie bij NESA. Het bedrijf uit Maaseik specialiseert zich in metaalwerken die een meerwaarde kunnen bieden voor een woning: van poorten tot zonwering en van kunsthagen tot hondenkennels. Een verhaal van voortdurend groeien. 

Zaakvoerder Paul Bertels: “Alles start met de juiste materialen en een forse portie knowhow. We proberen de wens van onze klanten altijd voorop te zetten. Dat doen we enerzijds door een zeer breed gamma van standaardproducten aan te bieden. Maar ook als ze daarbinnen hun gading niet vinden, gaan we dat stapje verder met een oplossing op maat.” NESA rekent daarvoor op de ervaring van zijn bijna dertig medewerkers, maar zet ook stevig in op automatisatie en innovatieve productieprocessen.

Technical operations manager Frank Segers: “De machine geeft ons de mogelijkheden om onze manier van werken te herdenken en te optimaliseren.”

Enorme toevloed aan bestellingen

Een formule die duidelijk aanslaat in de markt. En niet alleen in België: de producten van NESA zijn intussen ook al in Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Engeland, Ierland, Noorwegen en Zweden te vinden. Sinds de oprichting in 1988 heeft het Maaseikse bedrijf zich opgewerkt tot een belangrijke speler in West-Europa voor hondenkennels, paardenboxen en hekwerk. Een succesverhaal. 

“We hebben, zoals dat heet, een boerenjaar achter de rug. Het liep storm op onze producten. Enerzijds door de uitstekende reputatie die we hebben opgebouwd, anderzijds ook door het vooruitzicht van de stijgende grondstofprijzen.” Een opstoot aan bestellingen, voornamelijk voor hondenkennels, die de nochtans geoliede machine wat deed sputteren. Het gaat eigenlijk om een heel breed gamma (meer dan vijftig varianten) van standaardcomponenten die modulair worden samengebouwd volgens de wensen van de klant. De productie kon niet meer volgen.

Opvallend is dat er bij NESA met perslucht gesneden wordt. “Dezelfde snelheid, dezelfde kwaliteit, maar tegen een veel lagere kost.”

Alle bewerking in één beweging

“De profielen kwamen hier vroeger op maat binnen en werden vervolgens semi-automatisch afgewerkt volgens een vast stramien. Verschillende bewerkingen, op verschillende machines … Een rompslomp”, herinnert technical operations manager Frank Segers zich. Vanuit zijn eerdere professionele ervaring wist hij dat met behulp van een buizenlaser de capaciteit en automatiseringsgraad serieus de hoogte in konden. “TRUMPF en verdeler V.A.C. MACHINES kwamen daarbij meteen in beeld. Omdat ik ze al kende en dus wist dat we op een goede service konden rekenen. Maar ook omdat de gesprekken van bij het eerste moment goed zaten. Waar we in eerste instantie onze bestaande situatie wilden moderniseren, raakten we al snel gecharmeerd van de TruLaser Tube 3000, meer bepaald van zijn productiviteit en flexibiliteit. Voortaan kunnen we alle bewerkingen die nodig zijn om onze profielen af te werken in één stap verrichten.” 

Opvallend is dat er bij NESA met perslucht gesneden wordt. “Het gros van de materialen die op de TruLaser Tube 3000 komen is dunner dan 1,5 mm, waardoor er amper een kwaliteitsverschil is met het gebruik van stikstof. Dezelfde snelheid, dezelfde kwaliteit, maar tegen een veel lagere kost dus.”

De uitdaging zat in de gewenste automatisering. Geen standaardwerk, maar met een oplossing op maat onderscheidde V.A.C. MACHINES zich van zijn concurrenten.

Machine stond er van dag 1

De uitdaging zat in de gewenste automatisering. Geen standaardwerk, maar met een oplossing op maat onderscheidde V.A.C. MACHINES zich van zijn concurrenten. De afgewerkte profielen vallen niet in de standaard aanwezige opvanglade, maar landen op een transportbandsysteem. “Het totaalplaatje paste op die manier perfect”, aldus Segers. 

Hoewel de buizenlaser van TRUMPF in eerste instantie dient voor de productie van de hondenkennels, heeft hij zich op de werkvloer al bewezen als een manusje-van-alles. “De snelheid van werken is echt ongelooflijk, waardoor we voldoende ruimte overhouden voor extra taken. De machine geeft ons de mogelijkheden om onze manier van werken ook voor onze andere producten te herdenken en te optimaliseren. Visueel en functioneel door bijvoorbeeld intelligente klik- en steekverbindingen te maken in plaats van laswerk. Maar we denken ook concreet aan toelevering voor andere ondernemers in de buurt.” 

De overgang naar de nieuwe manier van werken is ondanks de drukte bijzonder vlot verlopen. “De machine stond er van dag één en dat was nodig ook om de productieachterstand snel weg te werken. Door de vertrouwdheid met de TRUMPF sturing en de gebruiksvriendelijkheid van de software, verloopt het programmeren heel vlot. In geen tijd is de TubeLaser de tophit binnen ons machinepark geworden. Een samenwerking waarin zeker ook nog meer toekomstmuziek zit”, voorspelt Segers.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details