Platform voor de metaalverwerkende industrie
Bijna dertig jaar betrouwbaarheid in plooien

Bijna dertig jaar betrouwbaarheid in plooien

Plooien is een belangrijke tak van sport voor toeleveranciers in plaatbewerking die het volledige plaatje aan klanten willen aanbieden. Devos Plaatbewerking mag zich met zijn 100 medewerkers een van de belangrijkste toeleveranciers van het land noemen met een indrukwekkende plooiafdeling die tot 300.000 plooien per week legt. Voor Devos Plaatbewerking is de keuze voor de plooitechnologie van Amada een evidentie. Al sinds 1990 bewezen de machines op de werkvloer in Zwevezele dat ze technologisch top zijn en uitblinken in betrouwbaarheid.

AmadaAmada leverde ook twee robotplooicellen bij Devos Plaatbewerking.

Toen Gabriel De Vos zijn eenmanszaak startte in de jaren 70 was dat zoals zoveel West-Vlaamse kmo’s ten dienste van de landbouw. Vanuit Zwevezele leverde hij voederbakken uit Eternit voor varkenskweek. Vanaf de jaren 80 veranderde de voorkeur echter naar rvs dat in platen geleverd werd en dus om plaatbewerkingsmachines vroeg. De extra capaciteit die de machines in petto hadden was beschikbaar voor andere bedrijven. Het begin van de activiteit als toeleverancier. Door de sterke groei van toelevering, werd ongeveer twintig jaar geleden Devos Plaatbewerking opgericht met zoon Lieven aan het roer. Technisch-commercieel medewerker Herman Vangheluwe ziet de machinecapaciteit die het bedrijf in huis heeft als een van de sterkste troeven: “Met meer dan 100 medewerkers gaan we er dag en nacht tegenaan om onze klanten op hun wenken te bedienen, zowel in stukwerk als in het grotere seriewerk. Omdat we over een zeer ruim machinepark beschikken, kunnen we telkens het juiste product op de juiste machine produceren voor een optimaal rendement. En kunnen we uiteraard kort op de bal spelen, zelfs bij grote bestellingen. Zo maken we het verschil voor onze klanten.”

AmadaHerman Vangheluwe, Kurt Decroix en Lieven Devos: “Wanneer we onze eigen grenzen willen verleggen hebben we baat bij een partner die kan meedenken en technologisch voorop loopt.”

Machines die overtuigen
Een van de belangrijke activiteiten binnen Devos Plaatbewerking is het plooiwerk. Per week worden er gemiddeld tot 300.000 plooien gelegd. Om deze tot een goed einde te brengen kan Devos Plaatbewerking al sinds 1990 rekenen op machines van Amada. “Wanneer er 24 uur per dag met de machines moet worden gewerkt, dan is zelfs het beste maar net goed genoeg. Vandaar wilden we absoluut met een wereldspeler in plooitechnologie in zee gaan om altijd mee te zijn met de meest actuele ontwikkelingen. Dan kom je al snel bij Amada uit. De machines van Amada bewezen zich door de jaren bovendien als enorm betrouwbaar. De eerste die we ooit aankochten, toen zelfs nog onder de Promecam vlag, is hier maar een paar jaar geleden vervangen en op pensioen gestuurd”, herinnert Vangheluwe zich. In totaal investeerde Devos Plaatbewerking al in 22 elektro-hydraulische plooibanken en vier elektrische, verschillend in type en uitvoering. Daarnaast zijn er twee robotplooicellen geïnstalleerd, één voor het grote werk en één om kleine stukken vlot en efficiënt te verwerken. “Ook op vlak van automatisering, overtuigt Amada”, vertelt Vangheluwe. “Automatisering is niet zozeer belangrijk in dit geval om aan snelheid te winnen, maar vooral om het minder ergonomische en het meer repetitieve werk over te nemen. Onze operatoren kunnen dan de meer uitdagende stukken voor hun rekening nemen.” Bijna alle gekochte machines zijn vandaag nog steeds in werking.

AmadaOmdat Devos Plaatbewerking over een zeer ruim machinepark beschikt, kan het telkens het juiste product op de juiste machine produceren voor een optimaal rendement.

Echte partners
Doorheen de jaren zijn Devos Plaatbewerking en Amada echte partners geworden. “We hebben hier een enorme diversiteit aan machines om een veelheid aan verschillende stukken te kunnen maken. Amada heeft ons telkens in alle openheid geadviseerd en dat wordt geapprecieerd. Wanneer het een vervangingsinvestering betreft is dat niet altijd nodig, maar wanneer we onze eigen grenzen willen verleggen hebben we baat bij een partner die kan meedenken en technologisch voorop loopt. En wanneer we een dringende nood hebben, zetten ze zelf ook een tandje bij. De samenwerking verloopt dan ook bijzonder vlot”, besluit Vangheluwe.

AmadaDe laatste toevoeging op de werkvloer was dit kleine, ergonomische model.

Tekst en beeld: Valérie Couplez
Uitgelichte afbeelding: 
Bijna alle gekochte plooibanken van Amada zijn vandaag nog steeds in werking.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details