Platform voor de metaalverwerkende industrie
Betrouwbare puntafzuiging voor zeer schadelijke lasrook
Overal waar overwegend materialen worden gelast waarbij tijdens het lassen schadelijke lasrook vrijkomt, zijn de xFUME® TIG-afzuigtoortsen veilige en betrouwbare hulpmiddelen voor lassers.

Betrouwbare puntafzuiging voor zeer schadelijke lasrook

TIG-lassen wordt beschouwd als een bijna rookvrij lasproces. In tegenstelling tot MIG- of MAG-lassen is er aanzienlijk minder lasrook zichtbaar – maar schijn bedriegt: de ontstane lasrook is meestal onzichtbaar, maar des te gevaarlijker wanneer deze wordt ingeademd. Met de luchtgekoelde en vloeistofgekoelde xFUME® TIG- afzuigtoortsen heeft ABICOR BINZEL speciaal voor TIG-lassen afzuigtoortsen ontwikkeld die de lasrook aan de bron afzuigen en zo voorkomen dat giftige lasrook wordt ingeademd.

Het TIG-lasproces produceert enerzijds ozon en anderzijds stikstofoxide. In TRGS 905 – Technische voorschriften voor gevaarlijke stoffen, een lijst van kankerverwekkende, kiemcelmutagene of voor de voortplanting giftige stoffen – staat ozon geclassificeerd als kankerverwekkend. Ozon wordt gevormd door een reactie tussen stikstofoxide en zuurstof onder invloed van UV-straling die tijdens het lassen door de elektrische boog wordt opgewekt. Als de stroomsterkte hoger is, neemt ook de intensiteit van de UV-straling toe. Bijzonder hoge ozonwaarden worden geproduceerd bij het lassen van aluminium-siliciumlegeringen en zuiver aluminium. Ook de glanzende metalen oppervlakken van het werkstuk zelf weerkaatsen de UV-straling. Dit betekent dat zelfs op grotere afstand van het proces ozon kan worden gevormd. Door de geringe rookontwikkeling bij TIG-lassen kunnen de UV-stralen zich bovendien beter verspreiden. 

Het tweede type van uiterst schadelijke gassen die bij TIG-lassen ontstaan zijn nikkeloxide en chroom(VI)-verbindingen, vooral bij het lassen van rvs. Zij kunnen of mogen alleen worden opgevangen met een filterklasse W3 en worden verwijderd overeenkomstig de plaatselijke milieuvoorschriften.

De TIG lasrookafzuigtoortsen xFUME® TIG hebben een gecombineerd keramisch bescherminggas en afzuigmondstuk, dat een slanke front-end heeft en daardoor een zeer goed zicht op het lasproces garandeert.

Makkelijk te hanteren en efficiënt

De specificaties voor bedrijven die lassers in dienst hebben, zijn streng. De eisen voor een gezonde werkomgeving vereisen een verdere ontwikkeling van de technologie. Met de xFUME® TIG-afzuigtoortsen heeft ABICOR BINZEL zowel luchtgekoelde als vloeistof­gekoelde afzuigtoortsen ontwikkeld. 

De twee xFUME® TIG- rookafzuigtoortsen zijn lichte, makkelijk te hanteren rookafzuigtoortsen die met behulp van een mobiel rook­afzuigapparaat de schadelijke lasrook opvangen en filteren aan de bron (filterklasse W3). De FES-200 W3 en FEC W3 lasrookafzuigunits zijn dergelijke afzuigunits en vormen samen met een xFUME® TIG afzuigtoorts perfect op elkaar afgestemde oplossingen voor lasrookafzuigsystemen. 

Puntafzuiging in combinatie met een afzuig­eenheid wordt uitgevoerd met hoogvacuümsystemen. De lasrook die tijdens het lasproces vrijkomt, wordt opgevangen met behulp van een speciaal TIG-afzuigmondstuk aan de voorkant van de TIG-afzuigtoorts en dus direct op de plaats waar de rook ontstaat. 

De rook wordt afgevoerd naar de mobiele afzuigunit, waar hij wordt opgevangen in de W3-filter en de schadelijke deeltjes worden uitgefilterd. De gereinigde lucht wordt vervolgens terug aan de omgeving afgegeven.

Goed zicht blijft gegarandeerd

De luchtgekoelde xFUME® TIG 150 tot 105 A AC (150 A DC) bij 35% inschakelduur en de vloeistofgekoelde xFUME® TIG 260W tot 185 A AC (260 A DC) bij 100% inschakelduur zijn bij uitstek geschikt voor het lassen van rvs, aluminiumlegeringen en hooggelegeerde materialen. Overal waar overwegend materialen worden gelast waarbij tijdens het lassen schadelijke lasrook vrijkomt, zijn de xFUME® TIG-afzuigtoortsen veilige en betrouwbare hulpmiddelen voor lassers. 

Naast het nieuw ontwikkeld, gepatenteerd, gecombineerd, keramisch beschermgas- en afzuigmondstuk, maken de xFUME® TIG-afzuigtoortsen gebruik van ABICOR BINZEL’s bewezen high-performance slijtdeelconcept met elektrodehouder. Deze bevat spantang  en spantanghouder gecombineerd in één onderdeel, biedt een groot oppervlak voor stroomoverdracht en warmteafvoer, en zorgt voor een perfecte positionering van de wolfraamelektrode. Aangezien bij dit concept de spantang als het TIG-slijtdeel wegvalt, heeft dit ook een positief effect op het voorraadbeheer en de bedrijfskosten. De TIG lasrookafzuigtoortsen xFUME® TIG hebben een gecombineerd keramisch bescherminggas en afzuigmondstuk, dat een slanke front-end heeft en daardoor een zeer goed zicht op het lasproces garandeert. TIG lasrookafzuiging wordt eenvoudig met xFUME® TIG.    

Voordelen van xFUME® TIG in één oogopslag

  • Betrouwbare afzuiging van schadelijke lasrook
  • Uitmuntend in ergonomie en bediening
  • Gepatenteerd, gecombineerd, keramisch beschermgas en afzuigmondstuk voor slank front-end
  • Zeer goede gasbescherming
  • Geschikt voor alle mobiele rookafzuig­units, speciaal voor die met filterklasse W3

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details