Platform voor de metaalverwerkende industrie
Automatische gereedschapswisselaar vermindert installatietijd en ontlast operatoren
De zesassige robot neemt de tools uit het magazijn en plaatst die tot op de millimeter correct in het klemsysteem.

Automatische gereedschapswisselaar vermindert installatietijd en ontlast operatoren

De installatie van de machine neemt zo tot 70% van het buigproces in beslag. Het kost de operatoren veel krachten, want niet alleen de metaalplaten zelf, maar ook de gereedschappen zijn zwaar. Met de Modular Tool Changer, gekoppeld aan de processoftware ByVision Bending, biedt Bystronic dé oplossing om de installatietijd bij de Xpert Pro plooibanken aanzienlijk te versnellen en tegelijkertijd het leven van het personeel te vergemakkelijken.

De Modular Tool Changer is de nieuwe automatische gereedschapswisselaar van Bystronic.

“We weten uit ervaring dat het bedienen van een plooibank geen sinecure is. De operatoren moeten niet alleen metalen platen op de machine leggen, maar ook de zware buiggereedschappen uit het magazijn halen en op de machine hijsen. Bovendien kost dit niet alleen krachten, maar ook veel tijd, zeker nu er meer en meer kleinere batches geproduceerd worden”, stelt sales manager Benelux Hans van de Meerakker. “Een automatische gereedschapswisselaar is dan ook geen overbodige luxe. In 2016 lanceerden we al een eerste systeem om dit proces te automatiseren en met de Modular Tool Changer introduceren we nu een innovatief model, dat probleemloos op alle uitvoeringen van de Xpert Pro plooibank aangesloten kan worden, ook retrofit op bestaande installaties.”

Deze innovatieve gereedschapswisselaar kan probleemloos aan alle uitvoeringen van Xpert Pro plooibank gekoppeld worden.

Slim, flexibel en nauwkeurig

Deze automatische gereedschapswisselaar van Bystronic heeft een maximale gereedschapscapaciteit in het magazijn van 52 m en is geschikt voor alle tools met een gewicht tot 25 kg. Welk gereedschap je ook aankoopt, het kan in het magazijn geïntegreerd worden: bovengereedschappen met een segmentlengte tot 515 mm en een maximale hoogte van 350 mm én ondergereedschappen tussen maat V6 en V120. Bovendien kan de wendbare robot de bovengereedschappen 180° draaien, wat de flexibiliteit alleen maar groter maakt. “Aangezien men steeds meer verschillende onderdelen moet bewerken, wordt het assortiment gereedschappen continu uitgebreid. Het magazijn biedt zeker meer dan voldoende plaats. Bovendien herkennen slimme sensoren automatisch de nieuwe gereedschappen en plaatsen die autonoom in de rij”, licht area sales manager Salvatore D’Angelo toe. “Die innovatieve sensortechnologie verhoogt de nauwkeurigheid. Terwijl een operator aan het einde van een shift misschien wat minder precies werkt, blijft de zesassige robot altijd op hetzelfde niveau acteren. Hij haalt automatisch de juiste toolset uit het magazijn en plaatst alles tot op de millimeter nauwkeurig in het klemsysteem. Daarvoor past het bekje van de robot perfect in het uitgefreesde kadertje in het gereedschap.”

Het bekje van de robot past perfect in het uitgefreesde kadertje in het gereedschap.

Toch niet complexer

Terwijl de robot onbemand zijn werk doet, kan de operator andere opdrachten uitvoeren, wat de efficiëntie en productiviteit op de werkvloer optimaliseert. Toch wordt de werking voor de operatoren niet complexer. De Modular Tool Changer is immers gekoppeld aan de ByVision Bending proces­software. Aan de hand van het buig­programma herkent de robot automatisch welke gereedschappen er nodig zijn. De robot is trouwens ook zeer voorzichtig en bergt de gereed­schappen na de bewerking telkens weer zorg­vuldig op. Zo worden krassen én onnauw­keurigheden ver­meden. “Deze automatische gereedschaps­wisselaar maakt het buig­proces voor elk onderdeel gemakkelijker, efficiënter en nauwkeuriger”, sluiten van de Meerakker en D’Angelo af. “De reacties uit de markt zijn zeer positief en ook in Vlaanderen werd recent een eerste unit verkocht.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details